Per. Kas 21st, 2024

Otomotiv sektöründe elektrik enerjisinin öne çıkacağını belirten Alman kimya şirketi BASF’nin Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Kreimeyer, “2020 yılına gelindiğinde sadece otomobiller için yapılan pil imalatı 20 milyar dolar olacak. Türkiye’deki yatırımımızı bu yönde genişletme yoluna gidebiliriz” diye konuştu.

OTOMOTİVİN gelecekte tamamen elektrik enerjisinden güç alacak bir sektör haline dönüşeceğini savunan Alman kimya şirketi BASF’ın Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Kreimeyer, “2020 yılına gelindiğinde sadece otomobiller için yapılan pil imalatı 20 milyar dolarlık bir pazar haline gelecek.

Türkiye de son dönemde otomotiv sektöründe yaptığı bu atağa paralel oranda elektrikli model üretimini artırdığı taktirde, biz de Türkiye’deki yatırımımızı bu yönde genişletme yoluna gidebiliriz” dedi.

Yatırımlardan pay alabilir

Dünyanın önde gelen kimya şirketlerinden BASF’ın elektrikli otomobillerin pil teknolojilerini geliştirme aşamasında yaptığı büyük yatırımlardan Türkiye’nin de pay alabileceğini anlatan BASF Türk CEO’su Jürgen Barwich, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Renault ve Tofaş’ın Türkiye’de geliştirdikleri elektrikli araçları yakında pazara sunmaya hazırlanıyor. TÜBİTAK da elektrikli otobüslerle ilgili yaptığı çalışmalar gibi, benzer pek çok proje yürütüyor.

Ayrıca, Türk hükümeti de elektro-mobilitenin, yeni politikalarla ve kamu kuruluşlarına ait araçların elektrikli otomobillerle değiştirilmesi gibi birçok projeyle destekleneceğini beyan etti.

Tüm bunlar Türkiye’nin küresel bir elektrikli araç üretim merkezi ve pazarı olma potansiyelini ortaya koyuyor.”

Barwich, küresel otomotiv üretimi içinde önemli bir pozisyona sahip olan Türk otomotiv endüstrisinin, ‘elektro-mobilite’ konusunda da öncüler arasında yer alabileceğini vurguladı.

Ar-Ge’ye 1.5 milyar Euro yatıracak

BASF’ın şirket temelinin Ar-Ge üzerine kurulduğunu belirten Andreas Kreimeyer, şu bilgileri verdi: “Bu yılki Ar-Ge bütçemizi 1.5 milyar Euro’ya çıkardık. BASF’ın 2010 yılı geliri 6 milyar Euro oldu. 2015 yılında ise bu rakamı 8 milyar Euro’ya ulaşmayı hedefliyoruz.

Bulunduğumuz segmentlerdeki projelerimizin toplam büyüklüğü 21 milyar Euro’ya ulaştı. Bunların içinde en büyük pay yüzde 46 ile tarımda bulunuyor.

Ancak elektro-mobiliteye inancımız büyük. Biz de yeni pil malzemeleri ve çözümleri üzerine yoğun araştırmalar yürütmekteyiz. Bizim amacımız, elektirkli otomobillerin en az 400 kilometrelik bir menzile kavuşması ve pillerin ağırlığının da 200 kilogramın altında olması.”

BASF’ın gelecek öngörüleri

2020 yılında dünyadaki otomobil sayısı 1.4 milyara ulaşacak.
2030 yılına gelindiğinde ise otomobillerin yüzde 10’u elektrikli olacak.
2050 yılında dünya nüfusu 9 milyarı aşacak.
Dünya nüfusunun yüzde 60’ı şehirlerde yaşamaya başlayacak.
En büyük sorun bu kadar insanın temiz yemek ve suya ulaşımı olacak.

Hürriyet

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen