Paz. Eyl 22nd, 2024

El Kaide Lideri Usame Bin Ladin kimdir?El Kaide Lideri Usame Bin Ladin kimdir?
ABD tarafından 10 yıldır aranan El Kaide lideri Usame Bin Ladin, Pakistan’da öldürüldü. ABD’nin yıllardar ‘bir numaralı hedefi’ olan Bin Ladin kimdir
El Kaide lideri Usame Bin Ladin öldürüldü (Son Detaylar)

El Kaide Lideri Usame Bin Ladin kimdir? 11 Eylül saldırıları ile adını tüm dünyaya duyuran Usame Bin Ladin, çok zengin Suudi Arabistanlı Bin Ladin ailesinin çocuklarından biridir.

ZENGİN MÜTEAHHİDİN 52 ÇOCUĞUNDAN 17.Sİ

El Kaide lideri Usame Bin Ladin, 1957 yılında Suudi Arabistan’ın en zengin müteahhitlerinden birinin 52 çocuğunun 17.si olarak doğdu.

1979 yılında Cidde’deki Kral Abdülaziz Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. Sovyetlerin 26 Aralık 1979’da Afganistan’a girmesi üzerine Suudi Arabistan’dan ayrılarak mücahitlere katıldı.

Bin Ladin’in ABD’ye yönelik en ağır saldırısı 11 Eylül 2001’de oldu. Dünya Ticaret Merkezi kulelerine ve Pentagon’a uçakla düzenlenen saldırılarda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti.

USAME BİN LADİN’İN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

USAME BİN LADİN KİMDİR? TIKLAYINIZ

İŞTE USAME BİN LADİN’İN ÜNLÜ FETVASI TIKLAYINIZ

OPERASYONDAN İLK GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

BİN LADİN’İN ÖLÜMÜNE KİM NE DEDİ? TIKLAYINIZ

Milyarder Suudi bir işadamının oğlu olan bin Ladin için ABD 11 Eylül’den sonra küresel bir insan avı başlattı. 2007 yılında Amerikan Senatosu, öldürülmesi ya da yakalanması için konulan ödülü iki katına çıkararak 50 milyon dolara yükseltti.

Genç yaşta Müslüman Kardeşler teşkilatının fikirlerinden etkilenen Usame bin Ladin, 1979 Aralık ayında, arkadaşı, Suudi Gizli Servisi Şefi Prens Turki bin Faysal tarafından Pakistan Peşaver’e yollandı. Burada Sovyetler Birliği’ne karşı savaşmak üzere eğitildi.

SOVYET İŞGALİ SIRASINDA ADINI DUYURDU

1980-86 yılları arasında Afganistan-Pakistan sınırında kurduğu organizasyonla mücahitlere lojistik yardımı düzenledi. 1986 yılında doğrudan cephede görev aldı. Sovyet ordularının Afganistan’ı tamamen terk etmesine yol açan Celalabad savaşında adına duyurdu.

Sovyetlerin çekilmesinden sonra 1989 yılında ülkesine radikallerin gözünde bir kahraman olarak döndü. Kraliyet ailesinin işlerini alan babasının şirketini girdi, ancak bir yandan da kraliyet ailesine karşı oluşan muhalefet hareketinde adını duyurmaya başladı.

ŞİRKET KURDU, ÖRGÜTE FİNANSMAN SAĞLADI
1986’da kendi kamplarını kurdu. Kurumsallaşmasının temelini 1988’e doğru gönüllüler hakkında bilgileri içeren bir veritabanı kurarak attı. Bu bilgisayar kayıtlarından hareketle ‘El Kaide’ adlı bir yapılanma ortaya çıktı.

Usame Bin Ladin, bu kararları hayata geçirmek için gerekli finansmanı bulabilmek için Sudan’da bir şirket kurdu. Sudan yönetiminden kolaylıkla yol ihalelerini alan Bin Ladin, topraklarında eğitim kampları olduğu iddia edilen iki de büyük çiftliği işletmeye başladı.

Haziran 1990’da Irak lideri Saddam Hüseyin Kuveyt’e girince Usame Bin Ladin, Suudi sınırlarının korunması görevinin kendisi ve tabanına verilmesini istedi. Fakat Suudi Arabistan Kralı Fahd Amerikan askerlerini çağırınca çok öfkelendi; önce Pakistan’a, ardından Afganistan ve nihayet Sudan’a gitti.

ABD’ye karşı ilk cepheyi Somali’de açan ve 1994’te Suud vatandaşlığından çıkarılan Usame Bin Ladin, uzun bir süredir, iktidarı almalarına epey yardımcı olduğu Taliban’ın himayesinde Afganistan’da yaşıyordu.

Usame Bin Ladin’in en yakın silah arkadaşı ve El Kaide’nin iki numaralı ismi Ayman El-Zevahiri’ydi. Bin Ladin’in dışında dünya çapında yayınlanan kasetlerde Zevahiri de cihat çağrısında bulunuyordu.

11 Eylül saldırılarından sonra hedef haline gelen Ladin öldürülme ihtimaline karşılık yazdığı vasiyetinde El Kaide’nin devamı için en uygun gördüğü ismi Halid bin Kasım olarak belirtmiştir.

ABD ÖNCE DESTEKLEDİ, SONRA VURDU
Bin Ladin, Afganistan’ın Sovyetler Birliği işgali sırasında CIA desteğiyle işgale karşı mücadele eden en önemli gruplardan birisinin lideri olarak biliniyor.

Sovyetlerin, ABD ve Pakistan destekli mücahitlerle mücadeleyi kaybederek, Afganistan’dan çekilmelerinin ardından bin Ladin ve Taliban’ın ABD’ye karşı cephe aldığı belirtiliyor.

11 Eylül sonrası da Bin Ladin ailesi ile dönemin ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney arasında ticari işbirliğinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.

SON MESAJI MART 2010’DA

Bin Ladin’in son videolu mesajı, 25 Mart 2010’da kamuoyu önüne çıktı.

Bin Ladin, 11 Eylül saldırılarının mimarlarından birisi olarak gösterilen Halit Şeyh Muhammed’in idam edilmesi durumunda El Kaide olarak ele geçirdikleri tüm ABD’lileri öldüreceklerini ilan etmişti

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen