Per. Kas 21st, 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomide risklerin arttığı ve hükümetlerin büyümeyi güçlendirmek için adımlar atması gerektiği uyarısında bulundu.


Kansas City Fed’in ABD‘nin Wyoming eyaletinin küçük bir kasabası Jackson Hole’da düzenlediği toplantıda konuşan Lagarde, ”Bu yaz ortaya çıkan gelişmeler tehlikeli bir dönemde olduğumuzu gösterdi. Kırılgan toparlanmanın rayından çıktığını görüyoruz. Bu yüzden şimdi harekete geçmeliyiz” dedi.

”Küresel ekonomide aşağı yönlü riskler artıyor. Bu riskler, güvendeki kötüleşme ve siyaset yapıcıların gerekli kararları alma inancına sahip olmadıkları ya da basitçe alma niyeti bulunmadıkları algısının artmasıyla daha da ağırlaştı” diyen Lagarde, merkez bankalarına, kırılgan küresel toparlanmayı korumaları için faiz oranlarını düşük seviyelerde tutmaları ve ”alışılmadık” adımlar atmayı düşünmeleri çağrısında bulundu.

Gelişmiş ekonomilerin borçlarını kontrol altına almak için uzun vadeli planlar oluşturması, ancak aynı zamanda toparlanmayı tehlikeye atmamak amacıyla çok hızlı kemer sıkma önlemleri uygulamaması gerektiğini ifade eden Lagarde, ”Makroekonomik politikalar büyümeyi desteklemeli. Para politikası, resesyon riskinin enflasyon riskinden daha önemli olması nedeniyle daha uyumlu kalmaya devam etmeli” ifadesini kullandı.

Gelişmekte olan ülkelere de sorumluluk düştüğünü, bazı ”anahtar” ülkelerin iç talebi düşürdüğünü ve para birimlerinin değerlenmesini önlediğini söyleyen Lagarde, bu tür önlemlerin gelişmekte olan ekonomilerin küresel büyümeye büyük katkı vermesini engellediğini bildirdi.

Lagarde, ”Herkes şunu anlamalı, ayrışma bir efsane. Gelişmiş ekonomiler resesyona girerse gelişmekte olan piyasalar bundan kaçamayacak” dedi.

AVRUPALI BANKALAR

IMF Başkanı Lagarde, ”Avrupalı bankaların, Avrupa‘nın borç krizinin daha fazla ülkeye yayılmasını önlemek adına sermaye artırımına gitmesi gerektiğini” söyledi.

Avrupalı bankaların ”acilen” sermaye artırımına gitmemesi durumunda, ekonomideki zayıflığın Avrupa‘nın merkezi ekonomilerine kolayca yayılabileceği uyarısında bulunan Lagarde, bankaların bilançolarını desteklemenin krizin zincirleme olarak bulaşmasını önlemede anahtar önemi bulunduğuna işaret etti.

Bankaların sermaye artımının ”önemli” ve zorunlu olmasının ”en etkin çözüm” olduğunu vurgulayan Lagarde, bankaların sermaye artırımında gerekli fonları ilk olarak finansal piyasalardan ve daha sonra gerekirse 440 milyar avroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu dahil kamu fonlarından bulması gerektiğini belirtti.

Özel yatırımcılar ya da hükümetlere, Yunanistan, İtalya ya da Portekiz gibi ülkelerin borçlarını ödeyememeleri halinde muhtemel kayıplarla karşılaşacak bankaların sermayelerini takviye etmeleri önerisinde bulunan Lagarde, Avrupa ülkelerinin ayrıca bütçe açığını azaltıcı planları uygulamaya koyması gerektiğini kaydetti.

ABD EKONOMİSİ

Lagarde, ABD‘li siyasetçilere ekonomiyi teşvik etmek ve konut sektöründeki krizi hafifletmek için daha fazla agresif adım atması çağrısında bulundu.

ABD yönetiminin, gelecekte hükümet borçlarını kontrol altına almak için ”güvenilir” bir plan oluşturması, ancak şu anda güçlü ekonomik büyümeyi teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Lagarde, ekonominin durgunlaşması halinde hükümetin gelecekte harcamaları kısma planının güvenilirliğini kaybedeceğini ifade etti.

ABD’li siyasetçilerin, konut fiyatlarındaki düşüşü ve hanehalkı harcamalarındaki kötüleşmeyi durdurması gerektiğine işaret eden Lagarde, siyasetçilere, ev sahiplerinin tutsat (mortgage) kredileri borcu miktarını düşürmede daha agresif hareket etmeleri çağrısı yaptı.

Lagarde, hükümetin, ev sahiplerinin evlerini yeniden finanse etmek ve aylık konut kredisi ödemelerini azaltmak için çok düşük seviyeli tutsat kredisi faiz oranlarından faydalanmasına yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen