Doğa Kolejleri ve iPad gibi yeni nesil teknolojileri tüketicilerle buluşturan Türkiye’nin dijital yaşam koçu Bilkom, çağdaş bir projede güçlerini birleştirdi.
Eğitimde vizyoner yöntemleri ile öne çıkan Doğa Koleji ve Bilkom arasında gerçekleşen anlaşma ile Apple iPad ve Mac miniler sınıflara giriyor. Doğa Koleji Ataşehir kampüsünde 2011-2012 öğretim yılında pilot olarak hayata geçmesi beklenen projeden ilk etapta yaklaşık 1000 öğrenci faydalanacak. Eğitimde yeni yöntemleri ve gelişmiş teknolojileri kullanmayı ilke edinen Doğa Koleji genelinde tabletli eğitimin diğer kampüslere de yaygınlaştırılması planlanıyor. iPad kullanımı için gerekli altyapıyı hazırlayan Doğa Koleji, Bilkom işbirliği ile gerçekleştirdiği Apple IOS ve Mac OS X altyapı otomasyonu sayesinde öğrencilere tabletlerini rahatça kullanma olanağı sağlıyor.
Benzer platformların, 2012-2013 öğretim yılı itibarıyla diğer Doğa Koleji kampüslerinde de uygulanması için gerekli çalışmalar şimdiden başlatıldı. Doğa Koleji’nde yaygın olarak kullanılan Mac mini bilgisayarlar, kullanıcı dostu şık ve ergonomik tasarımlarıyla tüm dünyada öğrencilerin gözdesi olarak tanınıyor.
Doğa Koleji öğrencilerine bilgi dünyasının kapılarını açan Apple Mac mini’ler, yeni nesil Intel Core işlemciler, sıra dışı grafik kaliteleri, yüksek hızlı Thunderbolt I/O teknolojisi ve dünyanın en gelişmiş işletim sistemi Lion ile geleceğin teknolojilerini sunuyor.
Gerek Mac OS X’in yeni sürümü Lion, gerekse Mac mini’ler, yeni nesil tablet bilgisayarların ilham kaynağı olan iPad’lerle bağlantılı çalışarak istendiğinde tüm bu yapı, öğrenci, öğretmen ve idareciye kesintisiz bir eğitim ve iletişim platformu sağlıyor.
Vizyonerlerin eğitim aracı
Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık, Doğa Koleji’nin eğitimde tablet kullanımındaki liderliğinin Türkiye için son derece anlamlı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Doğa Koleji, eğitimdeki başarısı ile ülkemizin güzide kurumları arasında yer alıyor. Bu başarısının ardında daha iyi bir eğitim düzeni için teknolojiye olan güveni ve çevre gibi konularda gösterdiği duyarlılığı eğitim anlayışına yansıtması büyük bir rol oynuyor. Teknolojisi ve ergonomisi nedeniyle iPad’in tablet segmentindeki liderliği, Batı’da birçok eğitim projesinde bu cihazların kullanımını özendirirken, Türkiye’de de Doğa Koleji’nin öncülüğünde bu projenin gerçekleşmesinden büyük gurur duyuyoruz. Yüksek ekran çözünürlüğü, hızlı ve kolay kullanımı, dış şartlara dirençli özellikleri nedeniyle iPad’in eğitim sektörü için biçilmiş kaftan olduğu kanısındayız. Tablet bilgisayarlar, yapıları gereği teknolojinin en üst segmentlerinden birisidir ve bu anlamda iPad, teknolojideki en son yenilikleri yansıtmasıyla geleceğimiz olan öğrencilerimize yepyeni bir çağın kapısını açacaktır. Eğitimde kullanılacak Thunderbolt I/O teknolojisinin sağladığı yüksek performans ve genişleme imkanlarının yanı sıra geleceğin işletim sistemi Lion ile boylarından beklenmeyen işleri büyük bir maharetle başaran Mac miniler ile farklı bir eğitim dönemi başlıyor.
Eğitimde geleceği yakalayan vizyoner girişimleri nedeniyle Doğa Koleji yöneticilerini ve projeye emeği geçenleri ayrıca kutluyorum.“
Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker ise Ataşehir Doğa Koleji’nde ilk adımı atılacak olan tabletli eğitim projesi hakkında şunları söyledi:
“Tabletlerin derste kullanımı, Doğa Koleji’nin eğitim teknolojileri konusundaki gelecek vizyonudur. Doğa Koleji, teknolojinin eğitimde kullanımı için yaptığı önemli yatırımlar ile sadece Türkiye’de değil, dünyada da öncü bir rol üstleniyor. Bu nedenle Apple’ın eğitim sektörüne yönelik tüm çalışmalarını çok yakından takip ediyoruz.”
Karar için bir yıl çalıştılar
Dünyada Tablet segmentinin oluşmasındaki liderliği ile iPad, gerek ileri teknolojisi, gerekse kullanım kolaylığı ve performansıyla zengin bilgi kaynaklarına erişmek ve paylaşımda bulunmak için her yaştan insana ideal bir araç sunuyor. Doğa Koleji eğitimcileri ve teknoloji ekibinin bir yıldır üzerinde yoğun olarak çalıştıkları tabletli eğitim projesi sonunda grafik kalitesi, performansı ve kullanım rahatlığı nedeniyle iPad öne çıktı.
Bu projede eğitimciler, yaş gruplarına göre çocukların davranışlarından, teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerine kadar bir dizi konuyu gözden geçirdi. Doğa Koleji, akıllı tahta gibi teknolojileri uzun bir süredir okullarında kullanan ve teknoloji-eğitim ilişkisi konusunda en çok birikimi olan eğitim kurumu olarak biliniyor.
Teknolojinin yanı sıra çevre duyarlılığı konusunda da okul sıralarından başlayan ciddi bir eğitim politikasına sahip olan Doğa Koleji için iPad kullanımı, aynı zamanda daha az ağaç kesimi anlamına geliyor. Çünkü 20 öğrencilik bir sınıfta bir eğitim dönemi boyunca kitap kırtasiye vb. kağıt içeren malzeme kullanımı nedeniyle yılda yaklaşık 2,5 ağacın kesilmesi gerekiyor. Yaygın eğitim açısından bakıldığında ise 1.000 öğrenci için her yıl 1.200’ün üzerinde ağaç kesilmesi anlamına geliyor.
İlköğretim ve lise öğrenci sayısının 2,3 milyonu aşan Türkiye’de eğitimin aşama aşama da olsa dijital platforma taşınması büyük bir ağaç kıyımını da önlemiş olacak.
iPad, Doğa’ya ne sağlayacak?
Doğa Koleji’nin eğitimde iPad kullanmaya başlamasıyla öğrenciler artık kitap taşımayacaklar. Bunun yerine anında eğitim içerikli web sitelerine bağlanarak istedikleri konularda araştırma fırsatı bulabilecekler.
Doğa Koleji’ndeki sınıflarda bulunan akıllı tahtalarla tablet bilgisayarlar Mac mini sayesinde senkronize çalışacak. Böylece öğretmenler akıllı tahtada yer alan herhangi bir deneyi, konuyu, soruyu ya da eğitsel içerikli bir görüntüyü öğrencilerin hepsiyle ya da birkaçıyla etkileşimli olarak paylaşabilecek.
iPad sayesinde öğretmen, isterse her öğrenciye özgü ders içeriğini öğrenci ile özel olarak paylaşabilecek. Başka bir deyişle öğretmen, öğrencinin öğrenme eksiğine göre gerekli bilgi beslemesinde bulunabilecek.
Kulak, göz gibi farklı duyu organlarına aynı anda seslenen eğitim çalışmalarının daha kalıcı olduğu biliniyor… iPad’ler de sesli, görüntülü ve hareketli eğitim içerikleri ile öğrencilere eğitsel bir yaşam zenginliği ve farklı öğrenme deneyimleri sağlayacak. Örneğin, öğrenciler tablet bilgisayar sayesinde deney videolarına, hareketli haritalara, çeşitli görsel materyallere daha kolay ulaşabilecek.