Dolar kuru dün sabah ulaştığı 1.8185 lirayla tarihi zirvesine yaklaşırken, Merkez Bankası döviz satım ihalesininin tutarını 350 milyon dolara çıkardı.5 Ağustos’tan bu yana yapılan 26 ihalenin en yükseği olan bu tutarla birlikte, dolar 1.79 seviyelerine geriledi. Ardından PPPK’nın da faizi sabit tutması doları 1.78 lira seviyelerine çekti. Dolar s
YÜKSELMEYE devam eden doların hızını Merkez Bankası kesti. Dolar dün tarihi zirvesine doğru ilerken, Merkez Bankası önce 350 milyon dolarlık döviz alım ihalesini, ardından Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faizleri sabit tuttuğunu açıkladı. Böylece sabah 1.82 liraya doğru koşan dolar, öğleden sonra 1.78’li seviyelerine geriledi.
Sabah 1.8180 lirayı gördü
Haftanın ilk gününde 1.80 liranın üzerine çıkan dolar, dün de güne 1.81 liranın üzerinden başladı. Uluslararası piyasalardaki olumsuzluklara bağlı olarak yükselen dolar, açılışın ardından serbest piyasada 1.8150 lirayı, bankalararası piyasada ise 1.8180 lirayı gördü.
2009 seviyelerine döndü
Böylece dolar bu seviyeyle Mart 2009’dan bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu. Tarihi zirvesi 1.8185 lira olan dolar, dün bu seviyeye ulaşamadan Merkez Bankası’ndan bir açıklama geldi. Bir süredir TL’deki değer kaybından rahatsız olduğunu ve daha fazlasına izin vermeyeceği yönünde mesajlar veren Merkez Bankası, açıkladığı ihale tutarıyla da bu yöndeki tavrını gösterdi.
26 ihalenin en yükseği
Merkez, döviz satım ihalesinin tutarını 350 milyon dolar olarak belirledi. Bu tutar, 5 Ağustos’tan bu yana yapılan 26 ihalede en yüksek tutar oldu. Bu ihalelerde en düşük 30 milyon dolarlık satış yapan Merkez Bankası’nın bugüne kadar ki en yüksek ihale tutarı ise 140 milyon dolar olmuştu. Dünkü satışla birlikte, Merkez Bankası, 26 ihalede toplam 1 milyar 900 milyon dolarlık döviz satışı yapmış oldu. Bu ihalenin ardından, Euro/dolar paritesindeki toparlanma ve yabancı girişlerinin de etkisiyle dolar 1.79’lu seviyelere geriledi.
PPK kararıyla daha da düştü
İhaleyle birlikte bankalararası piyasada 1.7960’a kadar gerileyen dolar, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) politika faizine ilişkin kararıyla daha da düştü. PPK’nın beklendiği gibi gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 5, borç vermede yüzde 9 düzeyinde sabit tuttuğunu açıklamasıyla birlikte dolar, bankalararası piyasada 1.7880 lira seviyelerine kadar düştü.
S&P’nin ‘anlık’ etkisi
Merkez’in faiz açıklamasından hemen sonra S&P’nin Türkiye’nin notuna ilişkin açıklamaları geldi. S&P’nin kredi notunu yükseltmesinin piyasada yarattığı algı faizle birlikte kuru da etkiledi. Açıklamayla birlikte dolar 1.7660 liraya, faiz de yüzde 7.86 seviyesine kadar geriledi. Ancak, S&P’nin yaptığı değişikliğin döviz cinsi kredi notunu kapsamaması ve tam bir not artımı olmadığı anlaşılınca kurlar bir miktar yükseldi. Bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde yeniden 1.79 liranın üzerine çıkan dolar, serbest piyasada günü 1.7920 liradan kapattı.
Merkez kart faizini değiştirmedi, tüketici kredisini adres gösterdi
MERKEZ Bankası kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapmadı. Dün bir açıklama yaparak, 1 Nisan’dan bu yana yüzde 2.12 olar faizin ekim ayına kadar aynen uygulanacağını açıklayan banka, tüketiciye de şu uyarıyı yaptı: “Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirliyor. Bu nedenle kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olur.”
Enflasyonun artışı geçici, cari açıkta iyileşme bekleniyor
POLİTİKA faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75’te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5’te, borç verme faiz oranını yüzde 9’da tutan Merkez Bankası, açıklamasında da şu mesajları verdi:
Gerek kredilerde ve yurtiçi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketlerinin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulundu. Bu çerçevede PPK, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme olacağını tahmin ediyor.
Döviz kuru hareketleri nedeniyle kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükseliş sürebilir. Bununla birlikte iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olması bekleniyor.
Önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılacaktır.