BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kürt sorununun çözümü için “müzakere” şartlarını açıkladı.
Yemin etmek için gerekli koşulların oluşmadığını ileri sürerek Meclis‘e gelmeyeceğini açıklayan BDP, Kürt sorununun çözümü için "müzakere" şartlarını açıkladı.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın açıkladığı "Çözüm Önerileri Protokolü"nde özerklik, vatandaşlık ve anadilde eğitimin Anayasal güvenceye alınması taleplerinin yanı sıra Öcalan‘a önce ev hapsi, ardından da özgürlük isteği yer aldı.
Müzakere metni İmralı‘da Öcalan ile yapılan müzakareleri akıllara getirdi.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın açıkladığı çözüm protokolünden öne çıkan başlıklar şöyle oldu:
– Yeni Anayasa‘da yeni bir ulus tanımı yani (demokratik ulus), özerklik hukukunu tanıyan, ademi merkeziyetçi yönetim biçimi, ortak vatan anlayışı yeni demokratik cumhuriyetin esasları olmalı.
– Üst kimlik olarak hiç bir etnik kimliğe vurgu yapmayan anayasal vatandaşlık esas alınmalıdır.
– Anadilde eğitim anayasal bir hak olarak tanınmalıdır.
-Bölgesel düzeyde tanınacak özerkliklerle bölge, il ve belediye meclislerinin yetkileri merkeze oranla arttırılmalıdır.
-Seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler kanunu ve seçimlerle ilgili yasalar demokratik temsil hakkını güvence altına alacak şekilde düzeltilmelidir.
-Siyasi saiklerle tutuklanmış bütün Kürt siyasetçiler ve tutuklu milletvekilleri serbest kalmalı, bunun için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Dicle’nin parlemantoya gelebilmesi için açık bir çözüm iradesi ortaya koymalıdır.
-Demokratik Anayasa Komisyonu ile eş güdüm içinde çalışacak bir hakikat ve adalet komisyonu kurulmalı, bu komisyonun arkasında hem TBMM, hem de hükümet iradesi olmalıdır.
– İmralı sistemine son verilmeli ve kısa vadede ev hapsi, orta vadade ise serbest bırakılması öngörülmeli.