Per. Kas 21st, 2024

IMF: Avrupa’da karabulut, ABD’de belirsizlik var, birlikte dağıtmalıyız


ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, global ekonominin kurtarılması için tüm ülkelerin birlikte ve hızlı haraket etmesi gerektiğini söyledi. IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında konuşan Lagarde, “Avrupa’nın üzerinde karabulutlar dolaşıyor, ABD’de de çok büyük bir belirsizlik var. Hepimiz bu durumdan etkileniyoruz. Hiç kimse kendisini bundan ayrı tutabileceği yanılgısına kapılmasın. ABD ve Avrupa’daki durum devam ederse talep daralması sürecek ve bizler dünya ekonomisini kurtarmak için verdiğimiz mücadeleyi kaybedeceğiz” dedi.

Yine ve hem de hemen

IMF’nin 187 üye ülkenin ekonomi yönetimlerine hitap eden Lagarde, uluslararası yönetişimin 2008 krizinde de sağlandığını hatırlatarak, “Bu kez yine birlikte hareket etmeliyiz. Hem de hemen. Şu andaki problemlerimiz ekonomik olabilir ama çözümü ağırlıklı olarak politik anlaşmadan geçiyor” diye konuştu. Şu andaki krizden ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa’nın sorumlu olduğuna ilişkin sinyaller veren Lagarde, şunları söyledi: “Dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD bütçe açığını düşürmeli, yüksek orandaki işsizliğine çözüm bulmalı ve bu yolla aşırı borçlu hane halkının üzerindeki baskıyı azaltmalı. Avrupa ise, ikiz problemler olan kamu borcuna ve bankaların borçluluğuna çare bulmalı.”

Yok birbirimizden farkımız

Lagarde, ekonomik iyileşme için bir yol bulunduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Birbirimize yabancı değiliz ve ortak kaderle birbirimize bağlıyız. Bu fırtınalı dönemin ülkeleri her zamankinden daha çok birbirine bağlanmalı. Çünkü ufukta birikmiş riskler görünüyor. Biriken riskler zayıf büyüme, şirketlerin ve bankaların zayıf bilançoları, hane halkının borçluluğu. Hepsinden önemlisi ise güçlü ve etkili bir politik irdaenin olmaması. Bu durum özellikle sermaye piyasalarınca daha da olumsuz algılanıyor.”

İstihdam yaratarak büyüyün

Krizde olan ve olmayan tüm ülkelere ekonomi yönetimlerinde istihdam yaratma ihtiyacını en öncelikli konu olarak ele almalarını öneren Lagarde, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkelerden beklentimiz, istihdam yaratarak büyümeleri. Ve bu yol üç yıl öncesine göre daha dar. Gelişmiş ekonomiler olan Avrupa, ABD ve Japonya bütçe açığını azaltmak zorundalar. Bu en öncelikli gündemleri olmalı. Çünkü ancak bu büyümeyi sürdürebilecek ve işsizliği azaltabilecekler.”

Küresel ısınma için uçak ve gemilerden ton başına 25 dolar kesilecek

IMF-Dünya Bankası toplantılarında küresel ısınma sorununa çözüm bulabilmek amacıyla, havacılık sektörü ve gemi taşımacılığı şirketlerine ‘karbon vergisi’ getirilmesi önerisinde bulunuldu. Öneri, uluslararası bir kesinti olarak, ton başına 25 dolar ‘karbon vergisi’ getirilmesini kapsıyor. IMF ve Dünya Bankası’nın konu ile ilgili raporunda, bu kesintinin her sektörde karbon emisyonunun yüzde 10 azaltılmasını sağlayacağını belirtilerek, böylesi bir kesintinin iyi uygulanması halinde 2020 yılına kadar 250 milyar dolarlık bir fon oluşturulabileceği kaydedildi.

Trichet: İnkar etmiyoruz, krizin merkezindeyiz

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, IMF ve Dünya Bankası ile çeşitli uluslararası finansal kuruluşlara danışmanlık yapan Bretton Woods Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, “İnkar etmiyoruz, küresel krizin merkezindeyiz” diyerek Euro Bölgesi liderlerine, kriz karşısında karar sürecini hızlandırma çağrısında bulundu.

Geithner: Avrupalı liderler kararlılık sinyali vermeli

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi’nin global ekonomiye daha fazla zarar vermesini engellemek için, piyasalara ‘Avrupa’daki borç krizini aşmak konusunda kararlı’ sinyalini vermeleri gerektiğini söyledi. Geithner, “Avrupalı liderler, krizin çözümünü Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) bırakmış durumdalar. Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in kurtarılması için sırtlarını ECB’ye dayamışlar” dedi. Geithner, “Avrupalı liderler piyasalara krizin çözümünde bir stratejileri olduğunu net bir şekilde göstermeli” dedi.

Babacan: Doğrular belli ama yapacak siyasi irade ve güç lazım

DÜNYA Bankası-IMF yıllık toplantıları kapsamında G-20 ekonomiden sorumlu bakanlar ve kalkınma bakanları toplantısı için gittiği Washington’da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte yoğun temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, siyasi iradenin önemine vurgu yaptı. Babacan, toplantıların ardından yayımlanan sonuç bildirgesini şöyle değerlendirdi: “Yapılacaklar belli. Sonuçta hükümetlerin, özellikle gelişmiş pek çok ekonomideki hükümetlerin kararlar alması, adım atmaları gerekiyor. Doğrular belli, ama o doğruları yapacak siyasi irade lazım, güç lazım. Meselelerin özü de şu anda burada gibi görünüyor.”

İspanya bankalarını bağımsız denetletmeli

IMF Avrupa Bölümü Başkanı Antonio Borges, AB’nin yüksek kamu borcu ve düşük büyüme ile mücadele eden üyesi İspanya’ya İrlanda’nın yaptığı gibi, bankalarını bağımsız bir denetçiye inceleterek piyasaların güvenini artırması gerektiğini söyledi. İspanya’nın ekonomisini güçlendirmek için ihracatını artırması gerektiğini belirten Borges şunları söyledi: “Bu konuda daha fazla çaba göstermeli. Bankacılık sisteminde reform yapmalı. Dışarıdan bir denetçinin bankalarına ilişkin değerlendirmesi ülkeye dönük belirsizlik ve endiyeleri azaltabilir. İspanya aslında doğru bir yolda ilerliyor.” Hürriyet

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen