22 Aralık 1996 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başkanlığında Köşk’de yapılan Susurluk Zirvesi’nin tutunakları bulundu. Tutanaklar, dönemin iktidarının çeteyle ilgili bilgi sahibi olduğunu gösterdi.
Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın ifadeleri ile genişleyen fail meçhul cinayetlere ilişkin soruşturmada önemli bir adım daha atıldı. Savcı, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın talimatı üzerine Susurluk konusunda hazırlandığı belirtilen ‘2. MİT raporu’nu istedi.
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülen ve Ayhan Çarkın ifadeleri üzerine genişletilen fail meçhul cinayetler soruşturması sürüyor. Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal cinayetine ilişkin dava dosyası kısa bir süre önce İstanbul Savcılığı’nca istenilmişti. Gelen Topal dosyasından, 22 Aralık 1996 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılan tarihi ‘Susurluk zirvesi’nin 75 sayfalık tutanakları çıktı.
Radikal gazetesinde yer alan habere göre, Ayhan Çarkın’ın itiraflarıyla başlayan Susurluk dönemi faili meçhul cinayetlerine ilişkin soruşturmada, ‘kumarhaneler kralı’ olarak bilinen Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesiyle ilgili dosya da inceleniyor. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, Topal’la ilgili Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen dosya da Susurluk kazasının ardından gündeme gelen Susurluk Çetesi ve işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel‘in başkanlığında toplanan liderler zirvesinin tutanakları devam eden soruşturmaya delil olarak girdi.
Susurluk sürecinin ardından toplanan liderler zirvesi: Tarih 22 Aralık 1996
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 22 Aralık 1996 tarihinde Meclis’te grubu bulunan parti liderlerini Çankaya Köşkü’ne davet ederek Susurluk kazasının ardından yaşananları masaya yatırmıştı. Zirveye, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ANAP lideri Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu katılmıştı.
Kumarhaneler kralı olarak bilinen Ömer Lütfi Topal, 1996 yılında, İstanbul‘da evine giderken uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili olarak Topal’ın eski iş ortakları Ali Fevzi Bir ve Sami Hoştan ile Özel Harekatçı polisler Ercan Ersoy, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok ile sigortacı Serdar Özdağ ve Haluk Kırcı, Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Mahkeme, "mahkumiyetlerine yeterli, kesin ve inandırıcı kanıt elde edilemediği" gerekçesiyle bu kişilerin beraatine karar vermişti.
ZİRVEDE LİDERLER NELER SÖYLEDİ?
Cumhurbaşkanı Demirel: Elinizde ne kadar mahrem bilgi varsa burada açıklayın.
Başbakan Necmettin Erbakan: Bana MİT ve Başbakanlık ve Teftiş Kurulu’ndan gelen ön raporlar, şu ana kadar kamuoyuna yansıyanlardan çok vahim. İki önemli olay var. Bunları savcılar kapatmışlar. Biz yeniden soruşturma açtırıyoruz. Bunlardan bir tanesi Gaziantep‘te Yaprak Televizyonu sahibinin kaçırılması olayı, diğeri ise Söylemezler olayı. Şu anda kamuoyuna yansımayan olaylar da var. Maalesef bazı siyasilerin yakınları da bu olaylara karışmış. İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu bana gelip Ömer Lütfü Topalı üç özel tim görevlisi polisin öldürdüğünü söyledi.
Süleyman Demirel: İstanbul’a gittiğimde vali ve emniyet müdürü yanıma geldi. Yazıcıoğlu bana da üç özel tim görevlisinin Topal’ı öldürdüğünü söyledi.
Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller: Biz Yazcıoğlu’nu Başbakan ve Cumhurbaşkanı‘na bilgi verip bize bilgi vermediği, elindeki bilgileri savcılığa iletmediği için görevden aldık. Sayın Yılmaz bir çok şey söylüyor. Siz Abdullah Çatlı’yı tanımıyor musunuz? Senin kongrende senin için çalışmadı mı? Seninle birlikte çekilmiş fotoğrafları var.
ANAP lideri Mesut Yılmaz: Biz buraya polemik yapmaya gelmedik.
Başbakan Erbakan: Buradaki konuşmaları gizli tutalım, kamuoyuna açıklamayalım.
Mesut Yılmaz: Neden gizli tutuyoruz böyle bir kararımız yok ki.
Cumhuriyet Halkp Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal: Evet böyle bir kararımız yok.