Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri lideri Kaspersky Lab, Amerika Birleşik Devletleri’nde aldığı yeni patent ile e-postaları daha güvenli bir hale getiriyor.
Kasperksy Lab tarafından ABD’de alınan 8,001,195 no’lu patent, e-posta mesajlarının içindeki spamleri ortaya çıkarma konusunda başarılı bir yöntem uyguluyor. Kaspersky Lab tarafından geliştirilen bu yöntem, istenmeyen mesajların yer aldığı veritabanındaki spamlerin saptanması için ihtiyaç duyulan süreyi kısaltıyor. Bu teknoloji özellikle her gün çok sayıda spam mesajı filtreleyen e-posta servisi sunucuları için büyük önem taşıyor.
Kelime vektörleri (lexical vector) yaratma yöntemi, spamleri saptarken anahtar sözcükleri filtrelemek, toplu e-mail gönderimi yapanların e-posta adreslerini engellemek gibi geleneksel teknolojilere oranla daha etkili bir yöntem. Kasperksy Lab tarafından patenti alınan bu yöntem, bir e-postayı incelemek için pek çok aşamayı barındırıyor. Öncelikle, bazı kelimeleri ve çeşitlerini teşhis etmek için mesaj içeriğini morfolojik olarak düzenliyor. Sık kullanılan kelimeler dışında her kelime, mesaj içeriğinde tekrarlama sıklığına göre belirleyici olarak saptanıyor ve her belirleyiciye dayalı olarak kelime vektörü oluşturuluyor. Sonrasında ise kelime vektörünün histogramı hazırlanıyor ve uzunluğu da ayrıca hesaplanıyor.
Spamleri saptamak amacıyla, ortaya çıkan histogram ve kelime vektörünün uzunluğu, veritabanında bulunan ve spam olduğu bilinen metinlerin histogramları ve kelime vektörlerinin uzunluklarıyla karşılaştırılabiliyor. Bu sebeple Kaspersky Lab patentli teknoloji, geniş bir veritabanında yer alan mesaj içeriğinin direkt kontrol edilmesini sağlayan geleneksel yönteme kıyasla daha yüksek tarama hızı sağlıyor.
Kaspersky Lab’in anti-spam teknoloji patenti ABD’deki 31. patenti olup, 46 patenti ise ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından incelenmek üzere sırada bekliyor. Bunun yanı sıra Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nde yer alan patent ofisleri, BT güvenliği teknolojileriyle ilgili Kaspersky Lab’in 80 adet patenti inceleme süreci içerisinde bulunuyor.