Türk sermayeli turizm grubu The Marmara, 3’ü İstanbul’da 1’i de New York’ta olmak üzere 4 yeni otel yapmayı planlıyor.
The Marmara Collection İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, turizm grubunun değişimini, 2012 yılı beklentileri ve yeni yatırım planlarını aktarmak amacıyla düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 20. yılını kutlayan The Marmara’da hem otel grubunun mülk sahibi hem de işletmecisi olduklarını ve bunun Türk otelciliğini dünya piyasalarında ulusal marka olarak ön plana çıkarmak adına çok önemli olduğunu söyledi.
The Marmara olarak İstanbul’un Avrupa yakasında Taksim’de The Marmara, Tepebaşı’nda ’The Marmara Pera", "The Marmara Şişli" otellerinin yanı sıra davet mekanı olarak Ortaköy’de Esma Sultan Yalısı ile Anadolu yakasında Suadiye, Çamlıca ve Pendik’te faaliyet gösterdiklerini, Bodrum ve Antalya Lara’daki otelin yanı sıra Amerika’da The Marmara Manhattan otellerinin olduğunu anlatan Öztürk, 10 işletmeye sahip olan grubun renovasyon projesine Taksim’in simgesi The Marmara Taksim ile başladığını bildirdi.
The Marmara Taksim’deki yenileme çalışmasının büyük bölümünü bu yıl içinde tamamlamayı planladıklarını ve hem yeni İstanbul’u yansıtmasını, hem de Türk misafirperverliğinin ve kültürünün en iyi örneği olmasını hedeflediklerini dile getiren Öztürk, otelin uluslararası iç mimar tasarım firması olan Wilson Associates firmasından dünyaca ünlü tasarımcı ve iç mimar Dan Kwan’ın imzasıyla yeniden hayat bulduğunu söyledi.
-THE MARMARA’NIN ADI VE LOGOSU DEĞİŞTİ-
Öztürk, 3 fazdan oluşan renovasyon projesi kapsamında ilk fazda otelin dış cephesi, giriş katı, lobisi, restoranı ve toplantı salonlarının yenilendiğini, ikinci fazın ise giriş katta yer alan balo salonunun yenilenme çalışmasıyla birlikte başladığını, ekim ayı içinde Çikolata Dükkanı’nın açılacağını, şubatta Panorama Restoranın yenileneceğini, yılbaşından sonra da 3.
faz çalışmaları kapsamında odaların yenileceğini ve çalışmaların 2012 yılında tamamlanacağını kaydetti.
Otelde çok değişik yorumlarla Türk kültürünü yansıtmaya çalıştıklarını, halılar, kapıdaki danteller ve tavanlardaki püsküllerin Osmanlı kültüründen esinlenildiğini, otel girişindeki derviş heykelinin kapı döndüğü zaman döneceğini anlatan Öztürk, otelin isminin de değişerek "The Marmara Collection" adını aldığını, logoda da değişikliğe gidildiğini bildirdi.
Öztürk, kendi markaları altında şarap ürettiklerini, önümüzdeki dönemde yeni serinin lansmanını yapacaklarını belirterek, o nedenle de otelin adına "collection" adını eklediklerini söyledi.
-YENİLEMEYE 28 MİLYON DOLAR HARCANACAK-
Bu sene The Marmara Pera’nın 205 odasının yenilendiğini, restoranının da yılbaşında yenileneceğini belirten Öztürk, Şişli’deki otelin değişik konseptle yapılan 13 odasını da suite çevireceklerini anlattı.
Bodrum otelinde de bu sene kale manzaralı suitler eklediklerini, Esma Sultan davet mekanı içindeki mini köşkün yenilenmesi ve dekorasyonunda değişiklikler yaptıklarını, yılbaşında da Manhattan’daki otelin komple iç mekan yenilenmesinin gerçekleştirileceğini dile getiren Öztürk, The Marmara Collection için ilk aşamada 10 milyon dolar bütçe ayırdıklarını, ancak 20 milyon dolara biteceğini düşündüklerini ifade etti.
Hüseyin Öztürk, diğer otellerin yenilenmesinin maliyetini 8 milyon dolar olarak öngördüklerini bildirdi.
Kurum felsefesi olarak yenilikçiliği benimsediklerini, Türk markası olarak konaklama sektöründe yabancı turistlere bir Türk ismi söyleyebilmek istediklerini ifade eden Öztürk, "5 yıldızlı otelcilikte iddialı olmak için bu çalışmayı yaptık" dedi.
-4 YENİ OTEL YATIRIMI-
The Marmara Collection İcra Kurulu Başkanı Öztürk, İstanbul’daki turist sayısının geçen yıla göre yüzde 20 arttığını, geçen yıl kente 6,7 milyon turist geldiğini, ancak bunun gelecek senelerde 9 milyona kadar çıkmasının beklendiğini söyledi.
Bunun gelecekte yüzde 30 büyüme anlamına geldiğine işaret eden Öztürk, İstanbul’da bir darboğaz olmaması için yatak sayısının 20-25 bine çıkması gerektiğini dile getirdi.
Öztürk, şu anda İstanbul’un toplam 30 bin adetlik yatak kapasitesinin 16 bininin 4-5 yıldızlı olduğunu, bunun İstanbul’da yeni yatırımların yapılmasını gerektiğini gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Otellerimizde yürüttüğümüz yenileme projeleriyle birlikte şehir otelciliğinde büyüme hedefi doğrultusunda yeni yatırımlar yapacağız. Türkiye büyüyen ve gelişen bir pazar. İstanbul da yükselen bir pazar. Bu nedenle bizim en iyi servisi vermemiz gerekiyor. Biri New york’ta 3’ü de İstanbul’da olmak üzere 4 yeni otel yapmayı planlıyoruz. Hepsinin 200-250 oda olması tercihimiz.
Manhattan’daki otelin yenilenme çalışması biter bitmez yeni otelin yapımına başlayacağız. New York 57. Cadde’de 35 milyon dolara otel için arazi aldık.
Araziyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çevresindeki binaların da hava hakkını satın alıyoruz. 3 binanın hava hakkını satın aldık. Başka hava haklarını da satın aldıktan sonra otelin büyüklüğü tespit edilecek. Tercihen 200 oda ve üzeri düşünüyoruz.
250 odalı bir otelin maliyeti 100-200 milyon dolar arasında. Bunu 3 ile çarparsanız 3 otelin maliyeti çıkar. İstanbul’un büyüme aksları belli. Maslak, Beşiktaş aksı ile yeni gelişecek bölgeler arasında yer alan Kağıthane-Haliç çevresi, Yedikule-Bakırköy hattı… Bu bölgelerde otel planlıyoruz. Şehir içinde otel olacak arazi yok artık. Londra ve Moskova’da da yatırım yapabiliriz.
Metropollere bakıyoruz. ’Kriz fırsattır’ felsefesinden yola çıkarak New York’a konsantre olduk." Hüseyin Öztürk, tüm işletmelerinin bu yılki ciro hedefinin de 120-125 milyon lira olduğunu bildirdi.