“Türkiye’de Basın Fotoğrafçılığının Görsel Tarihi” kitabının “1960’dan Günümüze” fotoğraf dünyasındaki gelişmeleri ele alan ikinci bölümü yayımlandı.
Araştırmacı-foto muhabiri Uğur Kavas’ın, "Osmanlı’dan 1960’a kadar" Türkiye‘de Basın Fotoğrafçılığının Görsel Tarihi’ni anlattığı ilkinin devamı niteliğindeki ikinci kitapta, foto muhabirliği ve eğitim, sarı basın kartı, mesleki örgütlenme, ekipman, etik ve şiddet konuları mercek altına alındı.
Kavas, kitapta, 1960’lı yıllardan günümüze yaklaşık 300 foto muhabirinin, mesleğe başladığı yılı, görev yaptığı kurumları ve basın fotoğrafçılığındaki önemlerini bir dizin şeklinde sıraladı.
Kitapta, gazetecilik örgütleri ve foto muhabirlerinin örgütlenmesi konularının yanı sıra foto muhabirleri ve şiddet-etik konuları irdelendi.
Basın kartı sahibi foto muhabirlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir‘deki dağılımı, akreditasyon uygulamaları, foto muhabirlerinin ekipman sorunları gibi teknik konular da kitapta yer buldu.
Kitabını, "Görsel tarihi, fotoğraf makineleriyle yazanlara, yazmaya devam edenlere ve edeceklere" ithaf eden Kavas, foto muhabirliğiyle ilgili yayınlara dünyanın birçok ülkesinde rastlandığını, buna karşılık Türkiye‘de durumun hiç de iç açıcı olmadığını belirtti ve "Fotoğrafla ilgili olanların aksine Türkiye‘de foto muhabirliği ya da basın fotoğrafçılığıyla ilgili yayınlar çok az" dedi.
Türkiye’de foto muhabirliğinin yeterince önemsenmediğini, basın sektöründe işten atılmalarda önceliği foto muhabirlerinin aldığını ifade eden Kavas, kitabı hazırlamasındaki asıl amacın da eski ve yeni foto muhabirlerinin çalışma şartlarının zorluğunu göstermek ve yaptıkları işleri ortaya koymak olduğunu kaydetti.
Görsel tarihi objektifleriyle yazan foto muhabirlerinin isimlerinin, hep ikinci planda kaldığını anlatan Kavas, gazetelerde yer alan fotoğraflarda, foto muhabirlerinin isimlerinin yazılmaya başlamasının tarihinin bile 1950’li yıllara rastladığını dile getirdi.
Kavas, foto muhabirliğinin, apayrı ve uzmanlık isteyen bir iş olduğunu, buna karşılık geçen yıl Ekim ayı itibariyle basın kartında "foto muhabiri" ibaresi bulunan kart sahibi sayısının sadece 130 olduğunu belirtti.
Foto muhabirliğinde arşivciliğin ve kişisel arşivlerin önemine de dikkat çeken Kavas, bu anlamda sektörde çalışan foto muhabirlerine büyük görevler düştüğünü söyledi.
Uğur Kavas
1977 yılında fotoğrafla tanışan Kavas, Ankara Çankaya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde foto muhabiri olarak görev yaptı.
Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne 1995 yılında geçen ve başbakanlık muhabiri olarak görevini sürdüren Kavas, 2007 yılında emekli oldu.
Kavas, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve İnternational Freelance Photographers üyesidir. Kavas, daha önce 3 arkadaşıyla birlikte Çizgiler (1994) ve kızılötesi Ankara fotoğraflarından oluşan Bir Başka Ankara (2005) adlı fotoğraf albümlerine imza attı.