Muğla Üniversitesi’nce yürütülen araştırmada, Anadolu’da doğal olarak yetişen ve zehirli olmayan bazı mantar türlerinin akciğer kanseri ve Alzheimer hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu bildirildi
Muğla Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezi’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, mantarların gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği inancıyla başlatılan araştırmada elde edilen sonuçların, kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.
Duru, yürütülen çalışmada Anadolu’da doğal olarak yetişen ve zehirli olmayan ”chroogomphus”, ”ganoderma”, ”calvatia”, ”tricholoma” ve ”fomes” ailesinden çeşitli mantar türlerinin, bazıkansertürleri ve Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağını araştırdıklarını vurguladı.
Elde edilen sonuçların son derece önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Duru şöyle konuştu:
”Antioksidan aktivitesi yüksek olan bazı yenilebilir mantarların biyoaktif bileşenlerini tespit etmek için bir seri izolasyon işlemi yaptık. Aktivite kontrollü olarak yaptığımız bu çalışmada, elde etiğimiz bazı fraksiyon ve saf maddelerin antikanser ve antikolinesteraz aktivitesinin de arttığını gördük. Antikanser aktivite için üzerine çalıştığımız beş mantardan ikisinin PC3, PC14 ve H1299 kanser hücrelerine karşı çok düşük konsantrasyonlarda bile sitotoksik (hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddeler) olduğunu gördük. Laboratuvar ortamında hücre kültürleri üzerine yaptığımız bu araştırmalarda üzerine çalıştığımız bu maddelerin akciğer kanser hücrelerini tamamen yok ettiğini ve mevcut kanser ilaçlarına göre çok daha etkili olduğunu tespit ettik.”
Elde ettikleri sonuçları ekim ayında yapılacak olan Uluslararası Kanser Kongresi’nde yayımlayacaklarını bildiren Duru, yakın dönemlerde mantarların diğer kanser hücrelerine karşı da aktivitesini araştırmaya devam edeceklerini bildirdi.
”Her 4 yaşlıdan bir tanesi Alzheimer hastası”
80 yaş üzerindeki her 4 kişiden birinin Alzheimer hastası olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, bu hastalığı tedavi etmek için onaylanmış tek yöntemin ”asetilkolinesteraz inhibitörler”in kullanılması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
”Asetilkolinesteraz enziminin asetil kolini parçalarken bir taraftan da beyin hücrelerinde amiloid beta-peptid oluşumunu hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Bu oluşumu önlemek için enzimin çalışmasını yavaşlatmak gerekmektedir. Biz de burdan yola çıkarak mantarların bu enzimin çalışmasını yavaşlatıp yavaşlatmayacağını araştırdık. Üzerine çalıştığımız mantar türlerinden bir tanesinin piyasada kullanılan etken maddeye kıyasla daha fazla aktivite gösterdiğini tespit ettik. Bu durum, ülkemizde doğal olarak yetişen ve yenilebilir mantarların alzheimer hastalığına karşı doğal birilaçolarak değerlendirebileceğini göstermektedir.”
Yapılan araştırmaların hayvanlar üzerinde denendikten sonra ilaç olarak değerlendirebileceğini belirten Duru, ”Ancak elde ettiğimiz bu sonuçlar bizi heyecanlandırmış ve umutlandırmıştır. İnşallah Anadolu’da doğal olarak yetişen bu mantarlar ilaç pazarında değerlendirilebilecek ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacaktır” diye konuştu.