Paz. Nis 21st, 2024


İyi huylu prostat büyümesinin (BPH), dünyada ve ülkemizde ileri yaştaki erkeklerin en sık karşılaştığı sıkıntılar ortasında yer aldığını belirten Medical Park Yıldızlı Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fırat Akdeniz, “Teknolojinin gelişmesi sayesinde HOLEP ameliyatıyla erkekler için yeterli huylu prostat hastalığı, kâbus olmaktan çıktı. Artık kansız, ağrısız ve çok konforlu bir prosedürle bu hastalıktan kurtulmak mümkün” dedi.

Medical Park Yıldızlı Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fırat Akdeniz, âlâ huylu prostat büyümesinin 60 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ından fazlasında ortaya çıkan idrar zorluğunun en kıymetli nedeni olduğunu ve yaş arttıkça durumun daha da kötüleşebildiğinin altını çizdi.

İyi huylu prostat büyümesinin (BPH), dünyada ve ülkemizde ileri yaştaki erkeklerin en sık karşılaştığı problemler ortasında yer aldığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Akdeniz, “Teknolojinin gelişmesi sayesinde HOLEP ameliyatıyla erkekler için düzgün huylu prostat hastalığı, kâbus olmaktan çıktı. Artık kansız, ağrısız ve çok konforlu bir usulle bu hastalıktan kurtulmak mümkün” diye konuştu.

Cerrahi süreç gerektiren tüm hastalara uygulanabilir

HOLEP’in düzgün huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi teşebbüs gerektiren tüm hastalara uygulanabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Akdeniz, “Gerçekleştirilen ilaç tedavilere karşın düşünceleri devam eden hastalarda cerrahi gündeme gelebileceği üzere, idrar yapma sorunları şiddetli olan kümede da birinci seçenek olarak akla gelmektedir. HOLEP, güzel huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi teşebbüs gerektiren bu küme hastalarda da uygulanabilen sistemdir. Her boyutta prostat bu prosedürle endoskopik (kapalı) olarak tedavi edilebilmektedir. Bu metotla prostatın idrar akışını engelleyebilecek tüm kısım çıkarılabildiği için bilhassa önemli derecede büyümüş hastaların tedavisi için de değerli bir seçenektir” formunda konuştu.

“Hasta dostu bir yöntem”

HOLEP ameliyatında kullanılan lazer gücünün etkilediği doku derinliğinin çok az olmasından ötürü hasta açısından da kıymetli kazanımları olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Akdeniz “Dolayısıyla prostatın dışında seyreden ve ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlayan sonları etkilemez ve süreç sonrası cinsel fonksiyon bozukluğu üzere sıkıntılar da gözlenmez. İdrar tutmayı sağlayan sfinkter ismi verilen yapı HOLEP ameliyatıyla müdahale edilen bölgenin dışında kalıp korunduğu için de süreç sonrası idrar kaçırma üzere sorunun de önüne geçilmesi sağlanır. Sonuçta, idrar akışı anında güzelleştirmesi, hastanede kalış mühletinin kısa olması, kan sulandırıcı ilaç kullanırken, ameliyat olabilmeye imkân sağlaması ve tekrar prostat ameliyatı ihtiyacının çok düşük olması üzere kazanımlarıyla birlikte hasta dostu bir usul olduğunu söylemek mümkündür” tabirlerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen