Tapu kayıtlarına göre yabancılara satıldığı belirtilen arsa ve evlerin yaklaşık yüzde 70’ini Avrupa’daki Türk kökenliler aldı
Yabancılar “Türkiye’den konut ve arsa topluyor” efsanesi çöktü. Türkiye’den en çok arsa ve konut alan 10 ülkenin verileri, söz konusu taşınmazların büyük ölçüde Türk kökenlilere satıldığını ortaya koydu. Buna göre en çok taşınmaz alan 10 ülkeye yapılan satışların yüzde 70’ini Türk kökenliler aldı. En fazla taşınmaz alan Almanya’da 47 milyon 236 bin metrekarelik taşınmazın 38 milyon 23 bin metrekaresini Türk kökenliler aldı.
Halen uygulanan karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, Türklere taşınmaz satın alma hakkı veren ülkelere, Türkiye de aynı koşullarda taşınmaz alma imkânı sağlıyor. Bu çerçevede Türkiye’den taşınmaz alımı yapan ilk 10 ülke sıralamasında başı Almanya çekiyor. Almanya’yı, Avusturya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Danimarka, Norveç, Fransa, İrlanda ve Rusya Federasyonu takip ediyor. Söz konusu ülkelerden toplam 106 bin 606 kişi Türkiye’den taşınmaz alımı yolunu tercih etmiş durumda. Bu kişilerin 26 bin 154’ünü ise Türk kökenliler oluşturuyor.
En fazla satış Almanlara
Hergün güncellenen verilere göre, 10 ülkeye Türkiye sınırları içinde satılan alanların toplam büyüklüğü ise 76 milyon 788 bin 278 metrekare olarak hesaplanıyor. Bu alanların 53 milyon 911 bin 939 metrekaresi, Türk kökenli yabancılara, bir başka deyişle “bıyıklı yabancılara” satılmış durumda. Bu ülkeler içinde başı çeken Almanya’dan 27 bin 255 kişi taşınmaz satın alırken, bu kişilerin 13 bin 573’ünü Türk kökenliler oluşturuyor. Yunanistan’dan ise 9 bin 884 kişi Türkiye’den taşınmaz alımı yaparken, bu rakamın 8 bin 845’ini Türkler oluşturuyor. Satılan toplam 2.8 milyon metrekarelik alanın 2.3 milyon metrekaresi Türklere ait.
Yabancıya mülk satışına kolaylık yolda
Hükümet hazırlığını yürüttüğü yeni yasa taslağı ile yabancılara taşınmaz satışını kolaylaştırmayı hedefliyor. Halen “mütekabiliyet” çerçevesinde yapılan satışların, bir sınırlama olmaksızın tüm ülke vatandaşlarına açılması amaçlanıyor. Bu yolla özellikle, Arap ve Körfez sermayesinin çekilmesi hedefleniyor. Yapılacak yasal düzenlemeyle, tarım arazileri, SİT alanları, askeri alanlar gibi stratejik değer taşıyan yerler dışında tüm araziler, konutlar ve işyerleri yabancıların alımına açık tutulacak.