Sal. Haz 18th, 2024

Meclisin açılışında yaptığı konuşmada şehitlik mertebesiyle ilgili söylediği sözler nedeniyle tepki çeken BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder o sözlerine açıklık getirdi.


Habertürk ekranların yayınlanan Akşam Raporu’na canlı yayın konuğu olan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ece Üner’in sorularını yanıtladı. "Zorunlu askerliğin olduğu yerde şehitlik olur mu?" sözleriyle tepkileri üstüne çeken Önder, tepkilere canlı yayında cevap verdi.

"Bu ülkede vicdani red hakkı tanınmadan şehitlik de anlamını bulmaz" diyen Sırrı Süreyya Önder sözlerine şöyle devam etti:

ÖLÜM KOLAY DEĞİL

Ben şehitlik olgusuna büyük değer yüklerim ve buna dönük bir açıklama yapmayı da kendime zül sayarım. Hele bu ‘tırşıkçı’ tayfası bu kadar ‘söyle söyle’ diye tutturmuşken. Bir insanın bir fikir, bir ideal için, bir zulme itiraz ederken, bir imanla ölmesi durumunda tabi ki buna büyük saygı duymak gerekir. Öyle ölümü kutsamak falan da değil. Ölüm ile yaşamak arasında bir tercih yapacaksanız ve yaşamayı seçmiyorsanız bu kolay bir şey değildir.

BÖYLE YAĞMA VAR MI?

Bu ülkede vicdani red hakkı tanınmadan şehitlik de anlamını bulmaz. Vicdani red hakkını tanırsınız ‘ben elime silah almam, kimseye kurşun sıkmam’ diyen sıradan çekilir, o zaman gidip hayatını kaybetmeyi de göze alan şehit olur. Kendi içinde çok tutarlı ve saygın bir durum olarak değerlendirilir. Ama böyle bir gönüllülük yok ki. Zenginlerin, hükümetin çocuğu elli bin dümen uydurup gitmiyor, fakirin fukaranın çocuğu dağlarda ölüyor. Böyle bir yağma var mı?"

BEYAZ GAZETE

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen