Pts. Haz 17th, 2024

Yunan asıllı ünlü Türkolog Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ders vermeye başladı. Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, “Avrupa’dan kopacak Yunanistan’ı ancak Türkiye kurtarabilir” dedi.


Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, İzmir Gediz Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uygarlıklar Tarihi dersleri veriyor. Dünya çapında tanınan Prof. Dr. Kitsikis’e Türk öğrenciler kadar, yabancı gençler de ilgi gösteriyor. 15 yıl önce yayımlanan ‘Türk-Yunan İmparatorluğu’ kitabıyla tüm dünyada büyük yankı uyandıran Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, son yaşananların kendisini haklı çıkaracağını söyledi. Prof. Dr. Kitsikis, Yunanistan’ın batmanın eşiğine geldiğini, ekonomisinin çöktüğünü, tek kurtuluşunun ise komşusu Türkiye’yle ilişkilerde yepyeni bir dönem açmakta olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Kitsikis şunları söyledi:

"Benim 50 yıllık hayalim, Osmanlı Döneminde 400 yıl boyunca kardeşçe yaşamış iki toplumun tekrar bir araya gelmesiydi. ‘Çamlıca Hayali’ kitabımda bunun üzerinde durdum. İstanbul’un, Türkiye’yle Yunanistan’ın Brüksel’i olabileceğini anlatmaya çalıştım. Konfederasyon tarzında iki devletli, çevredeki diğer ülkelerin de şemsiyesi altına girebileceği yeni bir oluşum hayalimin gerçekleşeceğine olan inancım şimdi çok daha güçlü. Avrupa’dan kopacak Yunanistan’ı ancak Türkiye kurtarabilir. Yunanistan’da bu konuşuluyor, en koyu Yunan milliyetçiler bile birliktelikten bahsediyor, şartlar müthiş bir değişimi hazırladı. Osmanlı’dan bağımsızlığın ilan edildiği 25 Mart 1821 tarihi artık özgürlük gününden çok, çöküşün başlangıcı olarak değerlendiriliyor."

Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, bu birlikteliğin Türkiye ve Yunanistan’ın gücüne güç katacağını belirterek, "Daha önce Avrupa Birliği en büyük engeldi ama bu engel adım adım ortadan kalkıyor; AB-Yunanistan ilişkileri bundan böyle eskisi gibi olamayacak. Bir süre beraber çalıştığım merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal da hayalimi destekliyordu ama günün koşulları nedeniyle henüz olgunlaşmamış bir fikirdi. Şimdi ise tam zamanı. İki ülke arasında arabulucuk yapmaya, her türlü göreve hazırım. Bu konu, yakında daha çok konuşulacak. Birbirimizle karşı karşıya gelmemiz için neden yok, tekrar bir araya gelmemiz için ise neden çok. Ben iyimserim; Avrupa’da çıkan, en çok da Yunanistan’ı etkileyen ekonomik kriz, göreceksiniz çok şey değiştirecek" diye konuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen