TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 aylık görevi süresinde muhalefetten hükümete yönelen 195 soru önergesini reddetti.
VİDEO İÇİN TIKLAYIN
4’üncü yasama döneminin başında muhalefetten Meclis Başkanlığı’na 1300 dolayında soru önergesi sunuldu. Çiçek, yazılı soru önergelerinin 101’ini, sözlü önergelerin 94’ünü iade etti. İade edilen sorulardan bazıları şöyle:
“Yaptığınız bakanlık ciddiyetiyle bağdaşıyor mu? Sizi hiç rahatsız etmiyor mu? Ezikliğini, burukluğunu içinizde hissediyor musunuz? Gerilim politikasıyla, yeni anayasa yapılması konusunda ekim ayının gündemine hazırlık oluşturmak üzere ulusal kahraman olmaya mı çalışıyorsunuz? Haksızlık yaptığınızı kabul ediyor musunuz? Vicdanen rahat etmekte misiniz? Savcılar köstebek olduğu iddia edilen kimselerin tutuklanmamaları için mi görevden alınmıştır? Davanın siyasi partilere ve siyasilere bulaşmasından rahatsızlık duyulduğu için mi görevden alınmıştır? Neden hakkında yakalama kararı çıkarılmamıştır?”
Tepkilere bütçe görüşmesinde yanıt veren Başkan Çiçek ise Osmanlı Meclisi Mebusanı’nda bile bu konunun tartışıldığını vurguladı ve eski tutanakları kanıt gösterdi. Cemil Çiçek şunları söyledi:
Usulüne uygun olmalı
“Sorudan maksat bir cevap almaktır. ‘Herkes her istediğini sorar, istediği şekilde sorar’ Halbuki öyle olmamış, içtüzükte bir kısım kriterler getirilmiş. Sorunun cevabını ben verecek değilim. Gelene ‘evet’ der göndeririz, gelen de buna benzer bir cevap olur. Yani maksat, oradan bir netice hasıl etmekse bunun usulüne uygun sorulması lazım. ‘Meclis Başkanı gönder oraya, gönder buraya’ Biz o zaman havale memuru oluruz.”