Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirilen “eşit işe eşit ücret” ilkesi, ek ödeneklerin yeniden hesaplanacak olması çerçevesinde 2.5 milyon memuru ilgilendiriyor.
Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirilen “eşit işe eşit ücret” ilkesi, ek ödeneklerin yeniden hesaplanacak olması çerçevesinde 2.5 milyon memuru ilgilendiriyor.
Memurların bir başka kurumdaki muadiline eşitlenmesinin esas alındığı düzenlemeden, müdür ve daire başkanı gibi yöneticilerle uzmanların önemli ölçüde yararlanması bekleniyor. Derecesi ve göstergesi daha yüksek olan bu sınıflar, düşük dereceli memura göre daha yüksek oranda ek gösterge alacak.
Memurların gözü 15 Ocak 2012’de hayata geçecek “eşit işe eşit ücreti” düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) olacak. Maliye’nin maliyet hesaplamalarını sürdürdüğü KHK, devlet daireleri arasındaki ücret uçurumlarının giderilmesini amaçlıyor.
KHK ile fazla mesai ve döner sermaye gibi ek ödemeler kaldırılırken tüm memur grupları için yeni ek ödemeler belirlendi. Düzenlemeden daha çok genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanı gibi üst düzey memurlarla uzman ve uzman yardımcılarının maaşları olumlu etkilenecek. Ek ödeme oranları, ek göstergeye doğru orantılı olarak artacak.
Uzmanlara denklik
Örneğin 1. sınıf emniyet müdüründen komisere kadar olan emniyet mensuplarının ek ödeme oranı yüzde 74, 1-4 dereceden maaş alan bir polis memurunun ise yüzde 66 olacak. Bir tuğgeneral ile albay arasındaki ek ödeme oranı farkı yüzde 16’yı bulacak. Ek göstergeler ise dereceye göre belli oluyor. Buna göre, 1. dereceki bir fabrika müdürünün göstergesi 3 bin iken, 8. derecedeki bir öğretmenin göstergesi 450 olarak belirleniyor. Düşük maaş alan uzman ve yöneticilerin maaşları başka kurumlardaki mevkidaşları ile eşitlenecek.
İle göre maaş
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın il müdürü ve bölge müdürleri üç ayrı kademede sınıflandırıldı.
Bu kadrolardan İstanbul, Ankara ve İzmir‘de görev yapanlar bir kademede, büyükşehir belediyesi bulunan illerde görev yapanlar diğer kademede, diğer illerde görev yapanlar ayrı bir kademede sayılarak buna göre maaş alacak.
Defterdar, İl Emniyet Müdürü, İl Müftüsü, Vergi Dairesi Başkanı, İstatistik Kurumu ve Türkiye Yazma Eserler Başkanları, Devlet Su İşleri, Karayolları, Maden Tetkik ve Arama, Meteoroloji, Orman, Tapu ve Kadastro, Vakıflar ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlükleri’nin bölge müdürleri, SGK Başkanlığı, Basın-Yayın, Spor, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlükleri’nin il müdürleri, KİT bölge müdürleri de aynı şekilde üç kademe üzerinden maaş alacak.
Sözleşmelilerin kulağı Maliye’de
Çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele, ek ödeme yapılıp yapılmayacağı, yapılması halinde ek ödeme oranının ne olacağı Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Sözleşmelilerin ek ödemesi, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin yapılacak.
Büyükşehirde çalışan avantajlı
Büyükşehirde çalışan memur ile başka şehirlerde çalışan memurlar arasındaki ücret göstergesi farkı, büyükşehirde çalışan memur lehine 50’ye, tazminat göstergesi farkı 575’e kadar çıkacak.