Fransa’nın haber sitelerinden France24, Ermeni soykırımı yasa tasarısına Türkiye den gelen uyarı ve tepkiler ile ilgili AFP haber ajansı kaynaklı bir yazı yazdı.
‘Türkiye’nin, Ermeni soykırımı yasa tasarısını düşürmesi için Fransa’ya çağrısı’ başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün,Perşembe günü görüşülecek olan Ermeni soykırımını inkar etmenin yasadışı olduğunu öneren yasa tasarısının iki ülke arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkilere ciddi zararlar vereceği konusunda Fransa’yı uyardığı söylendi.
Türkiye’nin Salı günü,Ermeni soy kırımını inkar etmenin yasadışı olduğunu öneren yasanın kabulünün, diplomatik bir kriz ve olumsuz ekonomik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunduğu ve Fransa’ya baskı yaptığı belirtildi.
Fransa parlementosunun Perşembe günü,Fransa’da soykırımı inkar eden herkesin bir yıl hapis ve 45 000 euro para cezasına çarptırılacağı yasanın tartışılması ve onaylanmasının büyük ölçüde gerçekleşeceği yazıldı.
‘Ermenistan, I. Dünya Savaşı sırasında 1.5 milyon ermeni halkının,Ankara’da ki anlaşmazlıklar sonucu Osmanlı İmparatorluğu tarafından öldürüldüğünü söylüyor’ dendi.
Türk Milletvekilleri ve İş adamlarından oluşan bir heyet, yetkililer ile Paris’te bir araya geldiği,
Cumhurbaşkanını Abdullah Gül’ün, tasarının geri çekilmesi konusunda Fransa’yı uyardığı tekrar bildirildiği yazıldı.
Yazıda Gül’ün "Fransa Ulusal Meclisi’nin gündeminde bulunan, ülkemize ve milletimize yönelik haksız ve asılsız ithamları reddetme özgürlüğünü ortadan kaldırmaya matuf yasa çalışmasını kabul etmemiz sözkonusu değildir” sözlerine de yer verildi.
Gül’ün ‘ asırlık Türk-Fransız dostluğunun ve ortak çıkarlarının Fransa‘da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için yapılan küçük siyasi hesaplarla kurban edilmeyeceğini umut ediyorum’ dediği de yazının devamında yer aldı.
Dışişleri Bakanı Alain Juppé ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy‘nin dış politika danışmanı Jean-David Levitte ile görüşen Türk heyetinin, yasanın seçimler öncesinde Ermeni kökenli seçmenler arasında destek kazanma çabası olduğuna inandıklarını söylediği belirtildi.
Fransa’nın, gelecek yıl Nisan ayında gerçekleşecek bir seçim savaşı için hazırlanırken,Sarkozy’nin destek tabanının önemli bir unsuru olarak görülen Ermeni asıllı büyük bir nüfusa sahiptir olduğu belirtildi.
Türkiye Sanayiciler ve İş adamları Derneği başkanı Ümit Boyner’in,’Fransa’da 5 yılda bir seçim zamanlarında Ermeni konusu çeşitli şekillerde önümüze geliyor’ dediği de yazıda yer aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanı ve aynı zamanda Türk iş adamları heyetinin liderliğini yapan Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun,bu yasanın kabul edilmesi durumunda,iki ülke arasında önemli zarar ve olumsuz sonuç meydana geleceği şeklinde uyarıda bulunduğu söylendi.
Haber sitesi ”Türkiye, Fransa’yı tasarıyı geri çekme konusunda uyardı.Tasarı geri çekilmezse Fransa’nın, Turk-Fransa ilişkileri konusunda ‘ciddi ve onarılmaz’ sonuçlarla yüzleşmesi gerekeceği vurgulandı.” şeklinde yorum belirtti.
‘Türkiye’nin, 2010 yılında iki ülke arasındaki 12 milyar avroluk ticareti ile,Fransa için çok önemli bir ekonomik ortak olduğu belirtildi.
Yazının devamı şu şekilde;
Bir Türk hükümet kaynağı , AFP(haber ajansı)’ ye verdiği demeçte Fransız milletvekilleri yasayı kabul ederse Paris’e ticari ve diplomatik yaptırımlar uygulanacağını belirtti.
Türk kaynak, Türkiye’nin sessiz kalmayacağını, bu tasarının tabiî ki olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Bu kaynak, Perşembe günü Fransa Ulusal Meclisi’nin tasarıyı kabul etmesi durumunda,uygulanacak planların şimdiden ele alındığını bildirdi.
Kimliğinin gizli kalmasını isteyen kaynak,yaptırımlar arasında Paris büyükelçisini geri çağırma ve Ankara’daki Fransız büyükelçisinin Türkiye’yi terk etmesinin isteyeceğini söyledi.
Ankara, Fransız ürünlerine karşı ‘boykot’ terimini kullanmaktan kaçınsa da, ülkedeki Fransız çıkarlarını hedefleyen ticari yaptırımlar planlıyor.
Kaynağa göre, Türkiye’de ki 1000 e yakın Fransız şirketinin yanı sıra,Türk şirketleri ile iş birliği içinde olan Fransız şirketleri de kamu sözleşmelerinden dışlanacak.
Ancak Fransız dış işleri bakanlığı sözcüsü Bernard Valero, Türkiyenin Fransız şirketlerine karşı ayrımcılık yapmayacağının uluslar arası anlaşmalarla bağlı olunacağını söyledi.
Türkiye’ "Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan ve bir gümrük birliği anlaşması ile Avrupa Birliği’yle bağlantılıdır.
Bu iki yasal taahhüt, AB şirketleri ile ilgili ayrımcılık yapılmamasını gerektirir "dedi.
Beyaz Gazete
France24.com‘dan derlenmiştir