Fransa’da yaşayan Türk vatandaşları, sözde ‘Ermeni soykırımının’ reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin meclis genel kuruluna taşınmasını eleştirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy‘nin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören tasarıyı parlamentoya taşımasına Fransa‘daki Türk yatırımcılar tepki gösterdi.
Türkiye ile Fransa arasında turizm alanında faaliyet gösteren Mondial Tourism Genel Müdürü Mehmet Akyüz, 22 Aralık‘ta Ulusal Meclis’te oylanacak sözde ‘Ermeni soykırımını’ inkar edenlerin maddi ve manevi olarak cezalandırılmasını gerektirecek yasayla ilgili olarak, "Ben 40 yıldır Fransa‘da yaşayan bir Türk esnafım.
Her seçim döneminde gündeme getirilen ve hiçbir etkinliği olmayan ve bu tür siyasi çıkar elde etmenin planlandığı şeyden Fransız toplumunun bile haberi yok. Bu tür ayak oyunlarının hiçbir işe yaramayacağını herkes görecektir.
Tut ki bu yasa çıkarıldı, kim nerde ve nasıl uygulayacak. Türk-Fransız ilişkileri biraz gerilir, daha sonra unutulur gider. Ermenilerin daha evvel her köşe başına diktikleri sözde soykırım anıtları gibi. Tut ki bir vatandaş yok dedi, bunu nasıl ispat edecek ve kim uğraşacak?
İki ülke arasında yapılacak o kadar güzel işler varken böyle ipe sapa gelmez şeylerle uğraşılmasına ben hiçbir anlam veremiyorum" dedi.
Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı ve Fransa‘daki Türk-Fransız Dernekleri Koordinasyon Komitesi Basın Sözcüsü Kardiyolog Dr. Fıtrat Demir Onger ise, "Fransa’da 50 yılı aşkın süredir yaşıyorum. Fransa bu Ermeni meselesiyle bizi uğraştırmaktan bir türlü yorulmadı, ama bizler yorulduk.
Buna yeter demenin zamanı geldi artık. Her seçim dönemi geldiğinde Fransa‘daki siyasiler sözde ‘Ermeni soykırımı’ iddiasını gündeme taşırlar, Fransa‘da yaşayan 500 bin Ermeni’nin oyunu alabilmek için.
Fransa, daha evvel Türkiye‘nin AB üyeliği konusunda, biz Türkiye‘nin tam üye olmasına karşıyız ama siyasi, ticari ve kültürel ilişkilerimizi devam ettirmekten yanayız diyorlardı.
Türkiye’nin son yıllarda yaptığı atılımlar, ekonomisindeki iyileşme, AB üyeliği olsa da olur olmasa da olur düşünmeye başlaması, Fransızların geçmiş yıllarda gündeme getirip Türkiye‘nin birkaç gün konuşup sonra unuttuğu Ermeni sorunu konusunun bu kez öyle olmayacağını iyi anlaması gerekir.
Başbakan açıkladı, ‘İlişkiler eskisi gibi olmaz’ dedi. Buna inanıyorum şayet bu yasa çıkarsa ilişkiler büyük yara alacaktır. Fransız siyasilerin bu girişimi 500 bin Ermeni’nin oyunu almak için yaptıkları aşikar.
Fransa’daki Türkler de oy hakkına sahip olmaya başladılar, bu dengenin değişeceğini hesaba katmadılar. 22 Aralık 2011 tarihinde oylamanın yapılacağı Fransa Millet Meclisi önünde Ermeniler gösteri yapacaklar, biz Türkler olarak da sabah saat 7’de orada olacağız.
Çıkarılmak istenilen yasanın insan haklarına ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu açıkça söyleyeceğiz. Bu önemli günde Fransa‘daki Fransız vatandaşı olmuş Türk asıllı vatandaşlarımızı ve Fransız vatandaşlığı almamış olan Türklerin de bu yüz karası yasaya tepki vermesi için hazır bulunmalarını istiyoruz.
Bu olaydan yalnız siyasilerin haberi var. Normal sokaktaki Fransız vatandaşlarının haberi yok. Fransız medyası olaya yer vermiyor. İfade özgürlüğüne karşı çıkarılması düşünülen yasa, medyanın özgür olamayacağını düşünmeye bizi zorluyor. Bunun için de Fransız basını konuya değinmedi.
Yalnız birkaç gün evvel Le Figaro gazetesi Başbakan Erdoğan’ın Sarkozy’ye yazdığı mektup dolayısıyla ‘Türkiye Dişlerini Gösterdi’ şeklinde bir haber yayınladı. Üzülüyoruz, iki ülkenin yıllara varan dostluğu siyasilerin oy çıkarı uğruna darbe alacak ve başka bir şeye de yaramayacak bir yasa" diye konuştu.
Fransa’da 30 yılı aşkın süredir lokanta işleten Zehra Merdan da, "Bu yasa çıkarsa belki de ilk kabul etmeyecekler arasında ben de olacağım. İfade özgürlüğüne aykırı bir yasa.
Bir sorun var ise Türk ile Ermeni arasında, sana ne oluyor Fransa. Benim müşterilerimin yüzde 40’ı Ermeniler. En büyük desteği burada Ermenilerden görüyorum. Fransız siyasiler buyursunlar gelsinler, yılbaşı özel programımda bir Ermeni müzik grubu çalıp söyleyecek.
Geçmişte dedelerimizin kendi aralarındaki anlaşmazlıklarından dolayı iki taraftan da istenilmeyen acılar yaşanmış. Ama soykırımı nerden çıkarıyorsun. Fransa, 25 milyonluk oy için 500 bin Ermeni oyu uğruna 80 milyonluk bir Türkiye‘yi kenara itmen, ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerini zedelemeye değer mi?
Yarın birileri de çıkar sana der, Cezayir‘de Alsace’de senin yaptıkların neydi?" dedi.