İşte dünyanın alkışla karşıladığı operasyonla yüz nakli yapılan Uğur Acar’ın uyandırılmasının ardından ilk görüntüsü
Yüz nakli olan Acar uyandı Türkiye’de ilk kez yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar, saat 13.00 sıralarında uyandırılırken, ilk tepkisi, ellerini yumruk yapıp sağ baş parmağını kaldırarak ’Tamam’ işareti yapmak oldu.
Sabahtan başlayan uyandırma çalışmalarında öğle saatlerinde tepkiler vermeye başlayan Acar, saat 13.00 sıralarında tamamen uyandırıldı. Doktorların ameliyatın başarılı geçtiğini ve "Güzel bir yüzün oldu" sözlerinin ardından Acar, ellerini yumruk yapıp sağ baş parmağını havaya kaldırıp ’Tamam’ işareti yaptı. Tepki sırasında odada bulunan operasyonunun mimari Prof. Dr. Ömer Özkan, "Baş parmağını kaldırıp ’Tamam’ işareti yaptı. Bu güzel bir başlangıç" dedi.
Uyandırılan Acar’a yüzünün daha sonra gösterileceği belirtildi.
UĞUR’DAN BİR DE NOT VAR
Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan Uğur Acar’ın, bir kağıda yoğun bakımdan ne zaman çıkacağını soran bir not yazdığını bildirdi.
Prof. Dr. Özkan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, nakil yapılan hastaların dünden daha iyi olduklarını ve sabahtan itibaren tepkiler vermeye başladıklarını bildirdi.
Uğur Acar’ın uyandırıldığını hatırlatan Özkan, “Uğur uyandı. Biz kendisine bir sıkıntı ya da ağrısının olup olmadığını sorduk. O da bize olumlu, bir sorun yok anlamında el işareti yaptı” dedi.
Acar’ın bir şeyler yazmaya çalıştığını da anlatan Özkan, “Çok iyi okuyamadık ama ne zaman yoğun bakımdan çıkacağını soran, biran önce çıkmak istediğini belirten bir not yazdı” diye konuştu.
Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar’ı bir süre sonra yoğun bakım ünitesinden çıkarıp, rutin bakımlara almak üzere normal servise çıkaracaklarını söyledi. Gazetecilerin Uğur’a ayna verilip verilmeyeceği sorusuna ise Özkan, “Herkes aynı soruyu soruyor. Aynayı haftaya vermeyi planlıyoruz” diye cevap verdi.
Hastaya psikolojik destek verildiğini ve tedavi süresince de verileceğini anlatan Özkan, Uğur Acar’ın ağabeyi Mustafa Acar ile de bugün görüşeceklerini kaydetti.
‘BEN SABIRLI BİR İNSANIM’
Öte yandan Akdeniz Üniversitesi’nde Türkiye’de ilk kez yapılan yüz nakli operasyonu, yaklaşık 1.5 yıldır yüz nakli bekleyen Zonguldaklı 3 çocuk annesi 49 yaşındaki Sezgin Ergen için de umut oldu.
Adı son olarak Bodrum’da aldığı sahte alkolün ardından beyin ölümü gerçekleşen Victoria Nikolaeva’nın yüzünün nakledilmesinin gündeme gelmesiyle duyulan Sezgin Ergen, o günden beri Zonguldak’ta içine kapanık bir halde yaşıyor. Maskesiz sokağa çıkamadığı için günlerini genelde evinde geçirdiğini söyleyen Ergen, "Antalya’da yapılan ilk yüz nakli operasyonunu televizyonlardan izliyorum. İlk nakil kısmeti benim değilmiş. Nakil yapılan kardeşimin önceki ve operasyondan sonraki görüntüsü beni çok heyecanlandırdı. Umutlarım bir kez daha arttı. Ben sabırlı bir insanım. Uygun donörün bulunacağı günü iple çekiyorum. Yüz nakli yapılan ilk kadın olmak istiyorum" dedi.
Dünyanın ilgisinin şu an Antalya’da olduğunu da söyleyen Ergen, "Victoria olayından sonra sanki insanlara küsmüştüm. Ancak umutlarım yeniden yeşerdi. Uygun donör bulunursa sonuçları ne olursa olsun, uyum sağlamama ihtimali de dahil her sonuca razıyım. Kendimi psikolojik olarak hazır hissediyorum" diye konuştu.
Sezgin Ergen, 19 yıl önce eşinden gördüğü baskıya dayanamayarak av tüfeğini çenesine dayayıp tetiğe basarak ölmek istemişti. Olayın ardından yüzü parçalanan ve 60 ameliyat geçiren 3 çocuk annesi Ergen, eşi tarafından terk edilmiş ve çocuklarıyla da görüşemiyordu. Ergen, geçen yıl, sahte içkiden hayatını kaybeden Rus rehber 22 yaşındaki Victoria Nikoloeva’nın yüzünü istemiş, ancak Rus kızın annesi kesinlikle bağışa onay vermemişti.
AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Türkiye’nin ilk yüz nakli ve çift kol nakli ameliyatlarının ardından başlayan kritik 10 günün ikinci günü başladı. Sabah saatlerinde hastaların durumuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve ameliyatları gerçekleştiren 25 kişilik ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan, son durum hakkında bilgi verdi.
Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, "Türk hastaneleri içerisinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yine ilklere imza attı. Türkiye’de ilk defa yüz naklini gerçekleştirdik. Aynı anda aynı donörden alınan kolu ve bacağı nakletme başarısını yakaladık. Birkaç gündür hem Türkiye hem de dünyada da gündem konularından birisi haline geldi" diye konuştu. Bu başarının hemen hemen herkesi memnun ve mutlu etmiş durumda olduğunu belirten Rektör Kurtcephe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bizzat arayarak tebriklerini ilettiğini söyledi.
"KİMSENİN YAPMADIĞI BİR ŞEY VARSA BİZİM HEDEFİMİZDİR"
AÜ Rektörü İsrafil Kurtcephe de, DHA’ya verdiği özel röportajında ise üniversitenin bunlaran sonraki hedefini şöyle açıkladı:
"Bundan sonraki hedef, Akdeniz Üniversitesi ilkleri yaşatmaya ant içmiş, ideal olarak ilkleri kendisine seçmiş bir üniversitedir. O nedenle de biliniz ki eğer kimsenin yapmadığı bir şey varsa onlar bizim hedeflerimiz arasındadır."
KAVDIR’IN GENEL DURUMU İYİ
Prof. Dr. Ömer Özkan, nakil yapılan sağ bacağı kılcal damarlarındaki uyum sorunu nedeniyle dün alınan Atilla Kavdır’ın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özkan, "Hastamızın genel durumu nedeniyle ona yük olacağını düşündüğümüz için bacağı ampute ettik. Hastanın sağlığı, bizim için har zaman daha değerli. Kollarda şu an için bir sorunumuz yok" dedi.
Kavdır’ın sağlık durumunun şu an için dünden ’çok iyi’ olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, yüz nakli olan 19 yaşındaki Uğur Acar’ın son durumunu ise "Yüz nakli hastamızı zaten bugün öğleden sonra uyandırmayı planlıyoruz. Gerekli işlemler sabah itibariyle başladı. Öğleden sonra inşallah uyanmış olur. Şu an için hiçbir sorunumuz yok" sözleriyle anlattı.
BAŞVURUDA ARTIŞ VAR
AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yüz nakli talebiyle gelen hasta sayısında artış olduğunu ve Türkiye’deki en faza sayının kendi hastanelerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, "Bunun sayısını vermeyeyim. 50’den fazladır. Bunu 20’ye indirgemiştik. Özellikle yapılacak 3 hasta belirlemiştik. Birini yaptık" diye konuştu. Fakat önemli olanın hasta sayının artması değil en uygun hastaya nakil yapmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:
"Yüz nakli riskli, ciddi bir ameliyattır. Onun iyi yerlerde, gerekli hastalara yapılması gerekiyor. Onun için belli test ve aşamalardan geçtikten sonra aday olabilir. En az 6 ay öncesinden bu hastayı tanıyıp değerlendirmeniz gerekiyor. Bizim önceden hazırladığımız birkaç hastamız var, onlardan birini nakil yapılan Uğur’un yerine koyarız."
MİMİKLER EN AZ 6 AY SONRA
Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli olan Acar’ın gülümseme gibi mimik hareketleri olup olmadığına ilişkin soruya ise, "Çok erken ancak 6 ay sonra bize bu soruları sorabilirsiniz" dedi. Prof. Dr. Özkan, şu an için önemli olanın hastanın sağlıklı şekilde uyanıp, kendilerini anlaması ve cevap verebilmesi olduğunu kaydetti.
TAM GÜN YASASI NEDENİYLE ÖZEL İZİN
AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, sağlıkta uygulanan ’Tam Gün Yasası’ nedeniyle muayenehane açtığı için ameliyatı özel izinle yapması ve üniversitede ’öğretim üyesi’ olarak sadece derslere girmesiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
Prof. Dr. Özkan, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Üniversiteden ayrılmadık. Bu konu insanları, bizi yordu. Gelecekte mutlaka tartışılır. Önemli olan işimizi yapmaktır. Ben şu an için bu konulara hakikaten girmeyeceğim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ameliyatın ardından aradı. Önemli olan hem siyasi, hem de tıp çevrelerinden olumlu tepki alıyor olmamızdır. Telefonlarıma bakamadım ama Japonya, Belçika, ABD’den tebrik telefonları geldi. Diğer kısımları bizim kendi içimizde çözeceğimiz sorunlar. Bunun bir çözümü bulunacaktır."
LEYLA HAZIRLANIYOR AMELİYAT YOK
Prof. Dr. Ömer Özkan, Kahramanmaraş’ta oturan ve yüz nakli bekleyen 14 yaşındaki Leyla Demirci’nin hastaneye çağrıldığı ve yeni bir naklin kapıda olduğuna ilişkin bilgileri, "Benim açıklamak istemediğim bir bilgi. Bu bir süreç. Mümkün olduğunca hastaları yaptıktan sonra lanse etmekte fayda var. Öyle bir hasta tabii ki var. En az 4 hastayı hazır tutuyorum. Peşpeşe ameliyat diye bir durum söz konusu değil" diye konuştu.
’BABAMIN ELİNDEN TUTUP GEZMEK İSTİYORUM’
Ahmet Kaya’nın iki kolunun nakledildiği Atilla Kavdır’ın kızı 10 yaşındaki Ayşe Esra Kavdır, babasının elinden tutup gezmek istediğini söyledi. Babaannesi Ayşe Kavdır ile birlikte babasının tedavi gördüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gelen Ayşe Esra Kavdır, babasının ameliyatını, ameliyat sabahından bu yana bildiğini ve onu 3 ay sonra görmeyi umut ettiğini söyledi. Ayşe Esra Kavdır, "Babamın elinden tutup gezmek istiyorum. Onunla el ele tutuşup gezmeyi hayal ediyorum. Ameliyat olduğu an bana sarılabileceğini, beni gezdirebileceğin düşündüm. Babamı çok seviyorum" dedi.
AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu, küçük kızın babasını görmesi için 3 ay beklemesine gerek olmadığını, sağlık durumu elverdiği zaman kendisini görebileceğini aktardı.
‘MUTLUYUZ’
Ayşe Esra Kavdır’nın babaannesi, nakil hastası Atilla Kavdır’ın annesi Ayşe Kavdır ise doktorların oğlunun tepki vermeye başladığını söylediğini aktardı. Ameliyatın üzerinden geçen 2’nci günde artık daha da mutlu olduklarını kaydeden anne Kavdır, "Bacağı olmadı ama oğlumun elleri düzelsin yeter. Çocukları ile güzel bir yuvası var. Mutluyuz. Oğlum hırslıdır. Her şeyi kendisi yapar. Çocuklarına, ailesine gelsin bize yeter" dedi.
BAŞARI KOORDİNASYON SİSTEMİNİNDİR
AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Koordinatörü Uzman Nilgün Keçecioğlu, imza attıkları başarının ülkedeki koordinasyon sistemine ait olduğunu kaydetti. Keçecioğlu, bu süreç içinde en önemli noktanın vericinin çıkması olduğunu belirterek, "Herhangi bir organ naklini yapabilmek için her şeyiniz tam olsa bile bağışlanmış bir organ olmadan bunların hiçbirini yapamazsınız. Bütün emekler ve çabalar boşa gider. Düğmeye basan kişi organlarını bağışlayan ailedir" diye konuştu.
Bu nakilleri yapabilmek için ülke genelindeki tüm koordinatörlerle diyalog halinde olduklarının altını çizen Keçecioğlu, "Kompozit dokuların naklini içeren genelgenin yayınlanmasının ardından arkadaşlarımızın bu organlar içinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Uşak Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın’ın aile ile kurduğu inanılmaz iletişim sonucunda Türkiye’nin bu ilk bağışı sağlandı" diye konuştu.
Cihan Topal’a çift kol naklinin ardından AÜ’nün hasta akınına uğradığını, şu an bekleme listesinde 150 kadar hastanın kol nakli için beklediğini kaydeden Nilgün Keçecioğlu, "Yüz naklinde hazırladığımız 3 hasta vardı. Biri Uğur Acar’a nasip oldu" dedi.
YÜZ NAKLİ BEKLEYEN LEYLA’NIN BABASI: NAKİL BİZİ UMUTLANDIRDI
ANTALYA’da gerçekleştirilen ilk yüz nakli, bebekken yüzü tamamen yanan Kahramanmaraşlı 14 yaşındaki Leyla Demirci’nin ailesini de umutlandırdı. Baba Sait Demirci, "Doktorlar, nakilde kızımın ikinci sırada olduğunu söylemişti. Umutla bekliyoruz" dedi.
Kahramanmaraş merkeze bağlı Taşova Köyü’nde dünyaya gelen Leyla Demirci’yi henüz 2 aylıkken uyutup beşiğine yatıran annesi, yüzünü de naylonlu bir eşarpla örttü. Ancak sobadan sıçrayan kıvılcım, eşarbı tutuşturdu. Eriyerek yapışan eşarp, Leyla’nın yüzünü tamamen yaktı. 8 ay yoğun bakımda kalan küçük kızın vücudunun çeşitli yerlerinden alınan parçalar yüzüne nakledildi. Türkiye’de yüz nakli için ikinci sırada bulunan Leyla Demirci, halen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sıranın kendine gelmesini bekliyor.
Antalya’dan gelecek umutlu bir haberi bekleyen Leyla Demirci’nin babası Sait Demirci, 4 çocuğundan en büyüğü olan Leyla’nın 2 aydır Antalya’da olduğunu belirtti. Demirci, "Çok zor günler geçirdik. Antalya’daki doktorlar kızımla yakından ilgileniyor. Uygun bir yüz bulunursa nakil yapılacak. Bu son yapılan nakil bizi çok umutlandırdı" dedi.