Facebook ve Twitter’a rakip olarak geliştirilen yerli sosyal medya sitesi ‘Freelyshout.com’ kurucuları üniversite mezunu olmadığı için TÜBİTAK desteği alamıyor.
Biri ilkokul diğeri lise mezunu olan iki arkadaşın Facebook ve Twitter gibi dev sosyal medya sitelerine rakip olmak amacıyla ortaya çıkardığı Türkçesi ‘Özgürce Haykır’ anlamına gelen Freelyshout.com sitesi diploma engeline takıldı. TÜBİTAK girişimci ikiliye üniversite mezunu olmadıkları için destek vermiyor.
Yazılım ve tasarımı Türk kullanıcılarının istekleri doğrultusunda iki genç tarafından hazırlanan sitede Twitter, Facebook ve Foursquare gibi sosyal paylaşım sitelerinde gerçekleştirilen her türlü işlem yapılabiliyor. Ayrıca Twitter’daki gibi 140 karakter sınırlaması bulunmayan sitede kullanıcılar iletilerini sınırsız yazıp, isterlerse blog oluşturabiliyor, fotoğraf ve video paylaşımı yapabiliyorlar.
“Fikir küçücük bir odada çıktı”
Sitenin kurucularından 30 yaşındaki Ertan Aktaş, çocukluk arkadaşı Yasin Ersoy’la dört yıl önce yazılımı ve tasarımı tamamen yerli olan, Twitter ve Facebook ayarında bir sosyal medya sitesi kurmayı hayal ettiklerini söyledi. Düzenli bir gelirlerinin olmadığını anlatan Aktaş, küçük yaştan beri bilgisayarla haşır neşir olduklarını vurgulayarak, “Yerli sosyal medya fikrini ilk kez küçücük odada konuştuk. Burası benim yatak odamdı. Bir yatak, bir masa sığabiliyor sadece. İki arkadaş kafa kafaya verdik ve el birliğiyle çalışmalara koyulduk” dedi.
“Yüzde yüzde yerli sosyal ağ”
Aralarında önce görev paylaşımı yaptıklarını belirten Aktaş, “Koca bir ekibin yapabileceği görevleri üstlenmek zorunda kaldık. Ben tasarımı, Yasin yazılımı üstlendi. 2011 yılında başladığımız çalışmayı 60 kişilik bir beta test kullanım sonrası, 2013’de tamamlayarak, hayalimizi gerçekleştirdik. Freelyshout’ın tüm yazılım ve tasarımının, hazır sistem kullanılmadan, sıfırdan kodlama yapılarak yüzde yüz yerli yayımlanan bir sosyal ağ oldu” diye konuştu.
Bu sitede yok yok!
Freelyshout’un Twitter ve Facebook karışımı bir uygulama olduğunu belirten Aktaş, “Bunun dışında sosyal sorumluluk uygulaması ile birlikte şehrin ücra bir köyünde kitaba ihtiyacı olan insanları bilgilendirebilir, acil kana ihtiyacı olanlara yardımcı olarak duyuru yapabilir, doğal afetler sonucu zarar gören insanların ihtiyaçları hakkında yardım talebinde bulunabilirsiniz. Görmezden gelinen durumlardan biri olan ‘hayvanlara zarar verme’ konusunda da duyarlı olarak bu uygulama üzerinden hayvanlara zarar veren canileri şikayet edebilirsiniz” dedi.
“Üniversite mezunu değilsen hayal kuramazsın”
Proje için kendi imkanlarıyla 30 bin lira harcadıklarını ancak projeyi geliştirmek, güçlendirmek ve mobil uygulamaya geçmek için 200 bin liraya ihtiyaçları olduğunu aktaran Aktaş, “Freelyshout.com’da kullanıcı sayısı şu anda 348 bine ulaştı. Ancak projemizi geliştirmek için maddi desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının projeleriyle ilgilendiğini, Bakan Fikri Işık’ın talimatıyla bakanlık yetkililerine sunum yaptıklarını anımsatan Aktaş, şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık, ‘Yerli otomobilde babayiğit arıyoruz’ demişti. Biz de yerli sosyal medyada babayiğit adayıyız. Projemizi geliştirmek için maddi veya manevi destek istiyoruz. TÜBİTAK girişimcilik destek programına başvurabilmek için en az 4 yıllık üniversite mezunu olmak gerekiyormuş. Destek bulamadık. Bu yüzden projemizi geliştiremiyoruz. Biz hayallerimiz gerçekleştirdik, bundan sonraki amacımız büyümek. Ama üniversite mezunu değilsen ‘Hayal kuramazsın, proje geliştiremezsin’ deniliyor. Bir projenin, hele de hayata geçirilmiş ve başarılı olmuş bir projenin Türkiye’de sahibi Microsoft şirketinin kurucusu Bill Gates olsa devletten destek alamaz, mevzuata takılırdı. Çünkü kendisi projesini yaptığında lise terkti. Biz de Türkiye’nin Bill Gates’i olmak istiyoruz ama üniversite mezunu olmadığımız için bu hayalimizi gerçekleştiremiyoruz.”
Aylık ortalama 85 bin ziyaretçi
Aktaş, sitenin aylık ortalama 85 bin ziyaretçi ile 22 milyon görüntüleme aldığını, dünyanın 177 ülkesinden Freelyshout’un ziyaret edildiğini, global olarak belirli bir üye kitlesinin de oluşmaya başladığını vurguladı. Aktaş, tamamen yerli yapım olan projelerine devletin ve yatırımcıların sahip çıkmasını istediklerini sözlerine ekledi.
AA