Paz. Kas 3rd, 2024

Eskişehir Otelleri
Farklı kültürleri bünyesinde barındıran Eskişehir, genç nüfusu ve renkli sokakları ile biliniyor. Türkiye’nin sanayi, tarih ve sanat açısından önemli şehirlerinden biri olan Eskişehir, hem güzel manzaraları hem de tarihi mirası ile bir cazibe merkezi olarak ziyaretçileri kendine çekiyor.

Eskişehir Otelleri
Eskişehir’de konaklama alternatifleri oldukça fazla. Nehir manzaralı ve eğlence yerlerine yakın konumda olmak isterseniz Porsuk Çayı çevresindeki Eskişehir Otelleri’ni değerlendirebilirsiniz. Alışveriş yerlerine yakın olmak ve farklı bütçelere uygun seçenekleri keşfetmek isterseniz; Adalar, Doktorlar Caddesi ve Bağlar gibi merkezi yerlerdeki Eskişehir apart otellerinde veya Eskişehir butik otellerinde konaklayabilirsiniz.

Şehrin mutlaka görülmesi gereken yerlerine yakın olmak ve pek çok yeri gezebilme imkanı bulmak istiyorsanız Eskişehir şehir merkezi otelleri sizin için oldukça ideal. Eskişehir’in tarihi ve en çok ziyaret edilen noktaları arasında bulunan Odunpazarı’nda nostaljik ve modern çizgilerin bir arada sunulduğu konak otelleri de tercih edebilirsiniz. Çoğunlukla oda kahvaltı konseptinin sunulduğu tesisleri ve renkli hayatıyla Eskişehir’de harika bir tatil deneyimi sizi bekliyor.

Eskişehir’e Ne Zaman Gidilir?
Sert karasal iklime sahip olan Eskişehir yaz aylarında çok sıcak, kış aylarında ise çok soğuk oluyor. Aralıktan itibaren yoğun kar yağışı görülen Eskişehir’de tatil yapmak için en ideal zaman, ilkbahar ve sonbahar ayları diyebiliriz. Mayıs ve haziranda yeşile bürünen şehir, renkli festivallere de sahne oluyor.

Ev sahipliği yaptığı iki üniversite ile her zaman dinamik ve genç bir şehir atmosferi sunan Eskişehir, burada okuyan üniversite öğrencileri memleketlerine döndüğü için yaz aylarında diğer aylara oranla daha sakin ve sessiz oluyor.

Eskişehir Tatil Önerileri
Odunpazarı’nda bulunan cam müzesi, balmumu müzesi, lületaşı müzesi gibi müzeleri mutlaka gezin. Ayrıca burada bulunan Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı da gezmeyi ihmal etmeyin. Çarşıdan el emeğiyle yapılan ürünlerden sevdiklerinize veya kendinize alabilirsiniz. Eskişehir’de mutlaka yapmanız gerekenlerden biri de şehrin panoramik manzarasına sahip Şelale Park’a gidip, güneşin batışını seyretmek!

Eskişehir’e Nasıl Gidilir?
Eskişehir’e hava yolu, kara yolu ve demir yoluyla ulaşım mümkün. İstanbul, Ankara ve Konya’dan trenle ulaşabileceğiniz Eskişehir, İstanbul’dan yaklaşık 3 saat sürüyor. Ankara-Eskişehir arası 1 saat 30 dakika, Konya-Eskişehir arası ise 2 saat 15 dakika mesafede bulunuyor. Eskişehir Garı şehrin merkezinde olduğu için sizi dilediğiniz her yere götürebilecek ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

Otobüsle seyahat etmek isterseniz neredeyse saat başı hareket eden otobüs firmalarından birini seçebilirsiniz. Otogar, şehrin merkezine biraz uzak olsa da tramvay ya da şehir içi otobüsleri kullanarak merkeze kolayca ulaşabilmeniz mümkün.

Şehre daha kısa zamanda ulaşabilmek için hemen bir Eskişehir uçak bileti alabilir, şehir merkezine yaklaşık 12 km mesafede bulunan Anadolu Havalimanı’ndan taksi, otobüs veya tramvay ile gitmek istediğiniz noktaya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eskişehir’de Ulaşım
Eskişehir’de tramvay, otobüs ve taksilerle gitmek istediğiniz her yere ulaşabilirsiniz. Tüm toplu taşıma araçlarında kullanılan Eskart’ı durakların yakınlarında bulunan gişelerden temin edebilirsiniz.

Eskişehir’in en önemli ulaşım aracı tramvay olup, şehrin birçok yerine ulaşabilmek için kullanabilirsiniz. Kırmızı, mavi ve siyah olmak üzere üç otobüs çeşidinin bulunduğu şehirde, tramvay ile gidilemeyen noktalara otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Odunpazarı
Eskişehir gezilecek yerler listesinin ilk sırasında kesinlikle Odunpazarı geliyor. Safranbolu’ya benzeyen, Osmanlı ve Türkmen mimarisinin izlerini taşıyan tarihi konaklardan oluşan bu nostaljik semt, şehrin en turistik noktalarından biri. Arnavut kaldırımlı sokaklarda sıralanan, cumbalı, rengarenk ahşap evleri ile geçmişin büyüsünü yaşatan Odunpazarı, tarihi dokusu korunarak modern bir çehreye bürünmüş. Odunpazarı evlerinin birçoğunda yerel lezzetler sunan kafeler, hediyelik el yapımı ürünler satılan dükkanlar ve atölyeler yer alıyor. Sokakları dolaşırken kendiniz ve sevdikleriniz için şehre özgü, el yapımı hediyelikler alabilirsiniz. Alışveriş arasında, meşhur dibek kahvesini tatmak için dinlenme molası verebilirsiniz.

Kentpark
19. yüzyılda Kırım, Kafkaslar ve Balkanlar’dan aldığı yoğun göçler ile farklı kültürlerin buluşma noktası olan Eskişehir’in mutfağı da bu çok kültürlü atmosfere göre şekillenmiş. Eskişehir yemekleri deyince akla hemen gelen çibörek ve balaban köfte bu kültürel zenginliğin yemek kültürüne olan yansımalarının başında geliyor. Tatar mutfağına ait bir lezzet olan çiböreğin yanı sıra etli yaprak sarması, kıygaşa, göbete, tutmaç çorbası ve nohutlu veya mercimekli mantı da şehrin öne çıkan lezzetlerinden. Eskişehir tatlı olarak helvacıları ile ünlü; nuga helvası, met helvası, tahin helvası gibi farklı formlarda helvanın tadına bakabilir, sevdiklerinize lezzet dolu bir hediye olarak alabilirsiniz.

Sazova Parkı
Eskişehir, tıpkı Avrupa şehirlerindeki gibi temiz ve dinlendirici parkları ile öne çıkıyor. Yeşil alanları, üzerinde kuğuların salındığı göleti ve huzurlu atmosferi ile Sazova da şehrin en güzel parklarından biri… Ancak Sazova’yı şehrin diğer parklarından ayıran en önemli özellik; buranın aynı zamanda bilim, sanat ve kültür parkı olarak da anılıyor olması… Küçük bir Disneyland gibi duran ve yeşillikler içindeki göletinde su kayağı ve kano gibi sporlar yapılabilen Sazova Parkı, özellikle çocukların çok seveceği bir park.

Gök kubbe şeklinde tasarlanmış bir dev ekran üzerinde, ziyaretçileri eşsiz bir uzay macerasına çıkaran Sabancı Uzay Evi, Tropikal Akvaryum, Mersin Akvaryumu, Teraryum ve Amazon Nehri, dünyanın farklı bölgelerinden balık çeşitlerini görebileceğiniz Eti Sualtı Müzesi, parkta sizi bekleyen güzelliklerden birkaçı… Parkın simgesi ise, Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi kulelerin bir araya getirilmesi ile tasarlanmış olan Masal Şatosu… Tüm bu güzellikleri yakından görmek için Eskişehir geziniz sırasında, Sazova Parkı’nı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Porsuk Çayı ve Adalar
Şehrin simgelerinden biri de Porsuk Çayı, Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu… Porsuk Çayı’nın kuzeyinde Tepebaşı, güneyinde ise Odunpazarı bulunuyor. Çayın içinden geçtiği yer ise şehrin en merkezi noktalarından biri olan Adalar bölgesi olarak adlandırılıyor. Eskişehir’e Venedik havası veren, daima canlı Adalar bölgesinde, hem en güzel Eskişehir otellerine, hem pek çok butik ve dükkana hem de şirin kafelere kolayca erişebilirsiniz. Porsuk Çayı üzerinde yapılan bot seferleriyle manzaranın tadına varmayı sakın unutmayın!

Midas Tapınağı
Milattan Önce 600’lü yıllarda inşa edildiği bilinen tapınak, Yazılıkaya Köyü’nde bulunuyor. 17 m yüksekliğindeki bu görkemli anıtın bulunduğu, Frig Vadisi olarak adlandırılan bölge, aynı zamanda Midas Kenti olarak da anılıyor.

Eskişehir’de Alışveriş
Eskişehir’de alışveriş yapabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Espark ve Kanatlı Alışveriş Merkezlerinde bulunan mağaza ve dükkanlarda ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Doktorlar Caddesi, Haller Gençlik Merkezi ve Hamamyolu’nda yol boyunca sağlı sollu sıralanan mağazalarda el sanatlarından takılara, hediyelik eşyadan tekstil ürünlerine kadar aradığınız çoğu şeyi bulabilmeniz mümkün. Buralara kadar gelmişken Eskişehir’in sembolü konumundaki lüle taşından yapılmış takı, anahtarlık, kolye, küpe, tesbih vb. ürünlerden almadan dönmemenizi öneririz! Eskişehir’in meşhur met helvası da güzel bir hediye alternatifi olabilir.

Lületaşı
Şehrin simgelerinden biri olan lületaşı, Eskişehir taşı olarak da biliniyor. Lületaşı yataklarının neredeyse tamamı Eskişehir’de bulunuyor. Toprağın 150 m’ye kadar olan derinliklerinden çıkarılan beyaz renkteki taş, özellikle hediyelik eşya yapımında kullanılıyor. Odunpazarı’ndaki Lüle Taşı Müzesi’nde, bu taş ile üretilmiş pek çok eseri görmeniz mümkün.

Eskişehir’de Ne Yenir?
19. yüzyılda Kırım, Kafkaslar ve Balkanlar’dan aldığı yoğun göçler ile farklı kültürlerin buluşma noktası olan Eskişehir’in mutfağı da bu çok kültürlü atmosfere göre şekillenmiş. Eskişehir yemekleri deyince akla hemen gelen çibörek ve balaban köfte bu kültürel zenginliğin yemek kültürüne olan yansımalarının başında geliyor. Tatar mutfağına ait bir lezzet olan çiböreğin yanı sıra etli yaprak sarması, kıygaşa, göbete, tutmaç çorbası ve nohutlu veya mercimekli mantı da şehrin öne çıkan lezzetlerinden. Eskişehir tatlı olarak helvacıları ile ünlü; nuga helvası, met helvası, tahin helvası gibi farklı formlarda helvanın tadına bakabilir, sevdiklerinize lezzet dolu bir hediye olarak alabilirsiniz.

Eskişehir’de tadına bakabileceğiniz bir diğer özel şey ise su… Geçmişi Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanan Kalabak suyu, Türkmen Dağı’nın yamacında bulunan Kalabak Köyü’nün yakınlarından çıkıyor ve şehrin en ünlü suyu olarak biliniyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”