Tüm okurlarımız ve milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kıvançla kutlarken, böyle bir günde piyasalarımız tatil olduğu için de şükrediyoruz. TSİ 19:30’da Covid-19 bütün dünya borsalarına bulaşmıştı. Avrupa’da başat hisse endeksi Stoxx600 %3.45 çökerken, Wall Street’te korku göstergesi VIX “ayı pazarı” diye haykırarak 40’ın üstüne fırladı. Bütün ABD hisse endeksleri %2.5 civarında değer yitiriyor. Gelişmekte Olan Piyasalarda ise Türkiye yanında Rus rublesi ve Covid-19’un kötü vurduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin para birimleri de sopa yiyor.
Hastalık petrol pazarına da bulaştı. Brent ham %5 gerilerken, Covid-19’un insanları evine kapatarak enerji talebini gerileteceği kaygısı ve ABD’de şişen ham petrol stokları fiyatlanıyor.
Yatırımcılar Covid-19’un ikinci dalgasını öngörmüşler fakat gülüp geçmişlerdi. Çünkü, devletlerin bir kez daha halkı eve kapatacağını kabullenemediler. Bunun yerine gerçeklikten uzak aşı haberleri satın alındı.
Bu gün ABD’de Illinois Eyaleti Şikago’da restoranların içerde hizmet vermesini yasakladı. CNBC’nin flaş ismi Jim Cramer “Şikago’da yaşananı başka kentlerde de göreceğiz. Karantinalar artı 2ci Mali Destek Paketi’nin kadük olması, eşittir bu gün piyasalarda şahit olduğunuz manzara” dedi.
UBS Varlık Yöentim Şirketi Yatırım Komitesi Başkanı Mark Haefele 2020’den umudunu kesti. “ABD seçimleri ve Covid belirsizliği yüzünden yılın kalan döneminde oynaklığın yüksek seyretmesini bekliyoruz” diye konuştu CNBC’ye. “Ama, orta vadede hala prim ihtimali yüksek”.
Avrupa nefesini tutmuş bir kaç saat içinde Fransa Başkanı Macron ve Alman Şansölye Merkel’in yapacağı açıklamaları bekliyor. Her iki liderin de yerel idarelerle danışma sürecinde olduğu belirtilirken, Avrupa’nın iki devinin kısmi sokağa çıkma yasakları ya da karantinalara geri dönmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Vanguard Varlık Yönetim Ailesi yatırım stratejisti Alexis Gray Financial Times’a halihazırda coronanın yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin yetersiz kaldığının görüldüğünü söyledi. Gray “Yeni kapanmalar gündeme gelecek, bu da AB ekonomisini hırpalayacak. Görülmemiş dozda bir belirsizlikle karşılaştık, halen piyasalar bunu fiyatlamaya çalışıyor” dedi.
Halen Gelişmekte Olan Piyasalar MSCI Hisse Endeksi %1.17, Latin Amerika borsaları ise %3.5’tan fazla değer kaybediyor. Bütün para birimleri güvenli liman dolar karşısında geriliyor.
JP Morgan Trump’ın ABD seçimlerini kazanması halinde bir rahatlama rallisi başlayacağını iddia etti. Bizce de ABD seçimleri 3 Kasım gecesi kesin bir sonuç çıkartırsa, piyasalar bir miktar rahatlar. Kimin kazandığından çok, kaybedenin sonucu kabullenmesi önemli olacak.
Avrupa’da ise ABD’ye nazaran coronanın ekonomiye olumsuz yansımaları çok belirgin. Bugün 5 aylık dibi gören Stoxx600 Almanya, Fransa ve İngiltere’nin yanında diğer AB ülkeleri de sokağa çıkma yasaklarına karar alırsa, daha da geriye gidebilir.
Salgını bir kaç istisna dışında kontrol altına alan Asya borsalarının bu zor dönemde daha dirençli çıkması beklenebilir. Asya borsalarında ihracatçılardan çok iç taleb ve evden alışverişe hizmet veren şirketler öne çıkacak.
Petrolde görünüm çok bulutlu. Eğer OPEC artı Rusya ek üretim kısıtlamaları getirmezse, piyasa çökebilir. Bu durumda global deflasyon ve paranın Gelişmekte Olan Ülkeler’den kaçmaya başlaması da bir olasılık.
Fed, AMB ve BoJ’nin sonsuz para basıp yatırımcıları kayıplara karşı adeta sigorta ettiği bir dönemde “ayı pazarı” kehaneti yapmak zor. Fakat, en erken ABD başkanlık seçimleri sonuçlanıncaya kadar riskten kaçışın sürmesi en olası senaryo.
Reuters: Çin’de büyüme 2020’de 44 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra 2021’de %8,4’e sıçrayacak
FÖŞ sordu: Dünya ve Türkiye Biden Başkanlığına Hazır mı?
Ulusötesi yatırımlara Covid-19 darbesi!
Wall Street: Ayı pazarı seçime kadar sürebilir