Per. Eki 31st, 2024

ANKARA – İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, İzmir’de meydana gelen depremin şiddetinin düşük gösterildiğini savunarak
bunun sebebini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

DEPREMİN ŞİDDETİNE İLİŞKİN 3 FARKLI VERİ VAR

Merkez üssü Ege Denizi’nin Seferihisar açıkları olan depremin şiddetine ilişkin kamuoyunda farklı veriler dolaştığına dikkat çeken Çıray:

“Neredeyse tüm haber kanallarında depremin büyüklüğü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verisi olan 6.6 olarak veriliyor. Ancak depremin büyüklüğünü Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 6.9, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) 7.0 ve Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (ESMC) 7.0 olarak vermiştir. Bazı uzmanlar buna sebep olarak her kurumun farklı noktalarda istasyonları olduğu ve ölçümlerdeki farklılıkların istasyonların depremin merkezine olan uzaklığından kaynaklandığı söylediler. Ama bu farklılıklar hâlâ düzeltilmedi” dedi

‘6.6 İLE 6.9 ARASINDA FARK BÜYÜK’

Türkiye’nin deprem konusunda en yetkin kişileri arasında olan Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan gibi bilim insanlarının da depremin 6.6’dan büyük olduğunu açıkladıklarını belirten Çıray, şöyle konuştu:

“Bilim insanları depremin 6.9-7.0 arasında gerçekleştiğini çeşitli televizyon kanallarında kamuoyuyla paylaşmış ve düzeltilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Özgün Konca, katıldığı bir televizyon programında 6.6 ile 6.9 arasında çok büyük farklılık olduğunu açıklamıştır.”

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY’A 3 SORU

Depremin büyüklüğüne ilişkin kurumlar arası farklılıklara ve bilim insanlarının uyarılarına dikkat çekerek toplumun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

1- İzmir ve çevresinde acı etkilerini yaşadığımızı Seferihisar-Sisam adası merkezli depremin büyüklüğünü AFAD Mw 6.6, Kandilli  Mw 6.9, Yunanistan ve İspanya Mw 7.0 ve ABD 7.1 olarak tespit etmiştir. Başta Kandilli Rasathanesi gibi çok köklü kuruluşların verileri dikkate alınmayıp neden yalnızca İçişleri Bakanlığı’na bağlı kuruluş olan AFAD’ın verileri geçerli sayılmaktadır?
2- Depremin büyüklüğünün düşük gösterilmesinin bir gerekçesi var mıdır? Var ise bu gerekçeler nelerdir? Bu gerekçeleri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
3- Depremin büyüklüğünün yerli ve yabancı kuruluşlarca ve saygın bilim insanları tarafından 7.0 olarak belirtilmesine rağmen, haber yayın organlarında neden hâlâ düzeltme yapılmamakta ısrar edilmektedir? Bu konuyla ilgili basın yayın organlarına yapılan bir baskı mı vardır? Var ise bunun gerekçesi nedir? (DUVAR)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen