Çar. Eki 30th, 2024

Panik atak tedavisi ve çözüm yollarından önce panik atağın ne olduğuna kısaca bir bakalım. Panik atak; görünürde olan belirgin bir neden ve gerçek bir tehlike unsuru olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtiler ile ortaya çıkan yoğun bir korku atağıdır. Panik atak geçiren kişiler aşırı korku yaşarlar ve kalp krizi geçirdiklerini ya da öleceklerini düşünebilirler. Çoğu insan hayatı boyunca bir veya iki kez atak geçirebilir. Fakat atakların sürekli oluşması panik bozukluğunu akıllara getirir.

1- Psikoterapi: panik bozukluk teşhisi almış hastalarda uygulanan psikoterapi yani konuşma tedavisi yüksek faydalar sağlayabilmektedir. Hasta konuştukça kendini büyük oranda rahatlamış hissedebilir. Tedavi sürecinde psikoterapist hastaya belli ev ödevleri vererek süreci başarılı bir şekilde yönetebilir.

2- İlaç tedavisi: bir kısım panik bozukluk hastası için ilaç kullanmak mecburi durumdadır. İlaç tedavisinde bir çok yanlış bilgi bulunmaktadır, bunların en yaygını bağımlılık yapması. Oysa ki ilaçların sadece çok düşük bir kısmı bağımlılık yapmaktadır. Kullanılan ilaçların panik atağı tetikleme ve arttırma riskleri yoktur. Fakat ilaçların etkisi kişiden kişiye 2 ila 3 hafta arasında değişiklik gösterdiği için kişi ilaç kullanmaya başlamasından itibaren 2- 3 hafta arasında panik ataklar yaşayabilmektedir.

3- TMS tedavisi: Tranksraniyal Manyetik Stimülasyonu (TMS), elektromanyetik indiksiyon kanununa göre oluşturulmuş elektrik enerjisini manyetik enerjiye dönüştüren bu dönüşümle elde edilen manyetik dalgaların nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir cihazdır. Kafatası üzerinde yoğunlaştırılmış şekilde yapılan manyetik akımlar cilde ve kafatasına hiçbir zarar vermeden geçerek beyin bölgesine ulaşır ve bir uyarım sağlar. Bu uyarım sinir hücrelerini aktive eder ve rahatsızlık üzerinde sağaltım yapar. Panik atakta TMS yöntemi ilaçların yan etkilerinden çok etkilenen hastalar için çok iyi sonuçlar vermektedir. İlaç yanında TMS tedavisi kullanılması hastanın ilaç ile uyumunu arttırmaktadır. 

4- Nefes egzersizleri: panik atak esnasında nefes egzersizi çok büyük bir önem taşımaktadır. Daha önce hiçbir nefes egzersizi yapmamış kişiler panik atak esnasında nefes egzersizi yapmaya deneseler de çoğunlukla başarısız olurlar. Bu nedenden dolayı kişiler panik atak dışında da bol bol nefes egzersizi yapmalıdırlar. Bu egzersizler kişi burundan derin nefes alıp 5 saniye boyunda içinde tutarak ağzından vermesi şeklinde gerçekleştirilir. 

5- Bilgi sahibi olmak: panik bozukluk yaşayan kişiye panik atağın ne olduğu anlatılır. Panik atakların ona zarar vermeyeceği ve onu öldürmeyeceği söylenir. Kontrolünü kaybetmeyeceği ve başına bir şey gelmeyeceği vurgulanır. Bununla birlikte tedavi süresince de atak yaşayabileceği söylenir. 

6- Alkol ve uyuşturucudan uzak durmak: uyuşturucu kullanımı panik atak hastalarında atağı tetiklemektedir bu yüzde uyuşturucu maddeden uzak durmak gerekmektedir. Alkol kullanımından bir gün sonra ise panik atak geçirme riski yükselmektedir.

7- Fiziksel egzersiz: orta şiddette yapılması gereken bu egzersizler(koşma, bisiklet sürme, yüzme) haftanın 5 günü yapılmalıdır. En az 10 hafta yapılması öngörülmüştür.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen