Asyalı tüketicilerin gıda harcamalarının 2030 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. Price-Waterhouse-Coopers, Rabobank ve Singapur hükümetine ait yatırım şirketi TEMASEK’in ortak raporuna göre, Asya’nın gıda harcaması 2030’a kadar 8 trilyon doları aşacak. Bu rakam 2019’da 4 trilyon dolar düzeyindeydi. Böylece rapora göre Asya dünyanın en büyük gıda ve içecek pazarı haline gelecek.
CNBC’nin haberine göre, gıda talebindeki artışının büyük bölümü Asya’daki tüketici alışkanlıklarındaki değişim ve hızlı nüfus büyümesinden kaynaklanacak. Hızla dijitalleşen Asyalı tüketicilerde sağlıklı gıda bilinci de giderek güçleniyor. 2030 yılında Asya nüfusun 4,5 milyarı bularak, dünya ki toplam orta sınıfın yüzde 65’ini oluşturacağı tahmin ediliyor.
Hindistan ve Güneydoğu Asya harcamalarda, sırasıyla yıllık bileşik yüzde 5,3 ve yüzde 4,7’lik oranla harcamalarda en büyük artışı kaydedecek. Bununla birlikte Çin’in Asya’da en büyük pazar olmaya devam etmesi bekleniyor.
Asya’da gıda talebindeki hızlı artış yatırımcıların daha sağlıklı ve sürdürülebilir seçenekler üretmek gibi bir zorlukla karşı karşıya bırakıyor. Ortak rapora göre Asya’da hızla büyüyen gıda talebini karşılamak için 1,5 trilyon dolardan fazla yatırım yapılması gerekecek.
Price-Waterhouse-Coopers, Rabobank ve TEMASEK’in ortak raporu 12 Asya-Pasifik ülkesinde 3.600 tüketiciyle yapılan anket gıda sektöründen üst düzey yöneticilerle yapılan görüşmeler ve halka açık üç binden fazla şirket üzerine yapılan analizle hazırlandı.