Çar. May 8th, 2024

Küresel piyasalarda petrol ham madde fiyatlarındaki artış ve bu paralelde enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği endişeleri, yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Küresel piyasalarda Çin’de borç krizi gibi süregelen faktörler de yatırımcıların odağında yer alıyor.

Analistler, yatırımcı fiyatlamaları açısından mevcut risklerin devam etmesinin oynaklığın gündemde kalmasına neden olduğunu belirterek, cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verisi öncesi bugün ABD Merkez Bankası yetkililerinden gelecek açıklamaların önem taşıdığını söyledi.

BRENT PETROLÜN VARİL FİYATI 82,9 DOLARLA, BATI TEKSAS TÜRÜ HAM PETROLÜN VARİL FİYATI DA 79,6 DOLARLA UZUN YILLARDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYİ GÖRDÜ

Tedarik zinciri ve enerji arzındaki problemlerin sürmesi ile dün Brent petrolün varil fiyatı 82,9 dolarla Ekim 2018’den, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 79,6 dolarla Kasım 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Petrol başta olmak üzere ham madde fiyatlarındaki artışın enflasyonist kaygıları desteklemeye devam etmesi sonrası para politikası yapıcılarından gelen açıklamalar da önem kazandı.

AVRUPA’DA HİZMET SEKTÖRÜ PMI VERİLERİ ARTTI

Avrupa’da doğalgaz arzına yönelik haber akışı yakından izlenmeye devam ederken, dün bölge genelinde hizmet sektörü PMI verilerinin eylülde önceki aya göre artış kaydetmesi pay piyasalarını destekledi.

Asya tarafında ise Çin’de emlak sektöründeki borç krizine yönelik haber akışı ve Japonya’da siyasi gelişmeler gündemin üst sıralarında kalmayı sürdürüyor. Japonya’da yapılan anket sonuçları, yeni Başbakan Kişida Fumio ve kabinesine yönelik kamuoyu desteğinin yüzde 55,7 olduğunu ortaya koyarken, desteğin önceki başbakanlara kıyasla ılımlı kalması seçim öncesi gelişmelerin önemini artırdı. Öte yandan Kişida Fumio hükümetinin, ülkede geçen hafta sona eren olağanüstü hal (OHAL) sonrası Aralık 2020’de durdurulan “seyahate çık” kampanyasını yeniden devreye almayı planladığı bildirildi.

ASYA TARAFINDA GÜNE POZİTİF BAŞLAYAN ENDEKSLER PETROL FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİN ETKİSİYLE KAZANÇLARINI GERİ VERDİ

Bu gelişmelerle Asya tarafında güne pozitif başlayan endekslerin petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle kazançlarını geri verdiği görülürken, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1 düşüşle seyrediyor.

BORSA İSTANBUL DÜNÜ KAYIPLA TAMAMLADI

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,19 değer kaybederek günü 1.391,65 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 8,84-8,90 bandında hareket etmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışın 8,8850 seviyelerinde bulunuyor.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Almanya’da fabrika siparişleri, Euro Bölgesi’nde perakende satışların izleneceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.390 ve 1.370 seviyelerinin destek, 1.420 puanın direnç olarak öne çıktığını bildirdi.

PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER:

09.00 Almanya, ağustos ayı fabrika siparişleri

12.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı perakende satışlar

15.15 ABD, eylül ayı ADP özel sektör istihdamı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen