Paz. May 19th, 2024

Önemli ve hassas insani konulara dikkat çekmek için şöhretini kullanmaktan çekinmeyen Prenses Diana sayısız vakıf ile birlikte çalışmış ve dünya genelinde takdir toplamıştı. Prenses Diana için önemli konulardan biri ise dünyanın HIV ve AIDS görüşüydü.

1987’de İngiltere’nin Middlesex hastanesindeki ilk AIDS bölümüne davet edilen ‘İnsanların Prensesi,’ bu hastalığın bilinmezliklerinin konuşulmasına rağmen hastanede hastalar ile fotoğraflar çektirmişti. Kraliyet fotoğrafçısı Anwar Hussein’in çektiği Prenses Diana’nın HIV pozitif birinin elini sıktığı fotoğraf dünya çapında ses getirmişti. Bu virüsle yaşayanların sesi olması ve hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları yıkması ile bir ikon haline gelen Lady Di, hala insanlara ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Prens Harry ise annesinin vefatından yaklaşık 25 sene sonra, Prenses Diana’nın ‘tamamlanmayan çalışmalarını’ devam ettireceği sözünü verdi. 2020’de HIV pozitif olduğunu duyuran eski rugby oyuncusu Gareth Thomas ile bir görüntülü konuşmaya katılan Prens Harry, Meghan Markle ile yaşadıkları Kaliforniya malikanesinden konuştu. “Onun yerini asla dolduramam, özellikle bu konu ile ilgili ama onun yaptıkları, duruşu ve bu konu hakkında sesini yükseltmesi sayesinde çok şey değişti,” diyen Prens Harry, “Annemin ve o zamanlar birçok insanın yaptıkları bir duvarı yıktı ve kapalı olan kapıları açarak ‘Hayır, insanlar acı çekiyorsa bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmemiz gerekiyor!’ dedirtti. Çok büyük değişimler görüyorum. İnsanlar HIV hakkında konuşmaya açıklar ama konu hakkındaki stigma devam ediyor ve bu nedenle testler hala yeteri kadar erişilebilir değil,” diye ekledi.

Röportajın bir başka noktasında annesi Prenses Diana’nın çalışmalarından ilham alarak HIV testi yaptırmayı normalleştirme mücadelesine katılacağını söyleyen Prens Harry, 2030’a kadar yeni HIV vakalarını tamamen yok etmek istediğini belirtti. “Bu hastalığa yakalanan insanlarla tanıştığınız zaman ve dünya genelinde acı çekenleri gördüğünüz zaman asla sırtınızı dönmek mümkün değil,” diyen Prens Harry, “Annemin çalışmaları yarım kaldığı için, elimden geldiğince bunları tamamlamak ve sürdürmem gerektiğine inanıyorum,” diye ekledi.

“Etrafımızdakilerin daha kolay test yaptırabilmeleri için hepimizin bir görevi veya fırsatı var. Ve böylece bu konu normalleşiyor,” diyen Prens Harry, “Bu test haftası, özellikle İngiltere’de veya dünyanın neresinde olursanız olun test olmanız konusunda motive ediyor. İnsanlara durumunuzu açıkça söyleyin, bunu yapın,” diye ekledi.

Daha önce Dünya AIDS Günü için UNAIDS Direktörü Winnie Byanyima ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu’ya annesi adına bir mektup yazan Prens Harry, “Annem arkasında durduğunuz şeyler ve başardıklarınız için minnettar olurdu. Hepimiz bu minneti taşıyoruz bu yüzden çok teşekkür ederiz,” demişti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen