Sal. Kas 5th, 2024

Hiç yeni bir alışkanlık edinmeyi veya kendinize yeni bir beceri öğretmeyi denediniz mi? Muhtemelen, günlük uygulamanın başarının anahtarı olduğunu fark etmişsinizdir. Bu, meditasyon için de geçerli.

Bir alışkanlık geliştirmeye çalıştığınız için her gün meditasyon yapmak önemlidir. Çoğu insan olumlu etkileri hemen fark etmeyecek, bu nedenle emeğinizin meyvelerini görmeye başlamak için günlük bir uygulamaya ihtiyacınız var.

Günlük bir meditasyon uygulamasına başlamak zor olabilir, ancak çoğu insan bunun birçok faydasını fark etmeye başladığında bunu daha kolay bulur.

Meditasyonu hayatınızın bir parçası yapıp yapamayacağınızdan hala şüpheniz mi var? Bu, kesinlikle mümkün; başarı için bu 7 ipucu yardımcı olabilir.

KÜÇÜK BAŞLAYIN
Günlük meditasyon harika bir hedef olsa da, her gün 30 dakika (veya daha uzun) ile başlamanıza gerek yok.

Beş dakika, haftada üç kez
Yeni başlayanlara haftada üç kez beş dakikalık rehberli meditasyonla başlamalarını ve meditasyon rutininizin tutarlı bir parçası haline geldikçe dakikaları yavaşça artırmanızı öneriyoruz.

Başlangıçta, kendinizi çok dikkatli veya sakin hissetmeyebilirsiniz. Kendinizi hiç rahat hissetmiyor olabilirsiniz. Ama sorun değil. Düşüncelerinizle oturmak için beş dakika ayırmayı bir hedef haline getirin. Onları merak edin ama zorlamayın. Sonunda, oturup meditasyon yapma ihtiyacı hissedeceksiniz.

Günde 30 dakikaya kadar çıkamıyorsanız, endişelenmeyin. Her gün 10 veya 15 dakika bile meditasyon yapmak fayda sağlar.

DOĞRU ZAMANI BULUN
Farklı kaynakların meditasyon yapmak için farklı “ideal” zamanlar önerdiğini göreceksiniz. Ama gerçekte, ideal zamanınız meditasyonu kendiniz için çalıştırabildiğiniz zamandır.

Programınıza ve sorumluluklarınıza uymayan bir zamanda kendinizi meditasyon yapmaya zorlarsanız, büyük olasılıkla kendinizi hüsrana uğramış ve devam etmek için motivasyonsuz hissedeceksiniz.

Bunun yerine, sizin için neyin en iyi hissettirdiğini görmek için farklı zamanlarda meditasyon yapmayı deneyin. Bu, sabahları, yatmadan hemen önce, yoğun bir işe gidiş geliş sırasında veya iş molanız sırasında ilk işiniz olabilir.

Hangi zamanı seçerseniz seçin, ona ayak uydurmaya çalışın. Tutarlılık, yeni alışkanlığınızın günlük rutininizin başka bir parçası olmasına yardımcı olabilir.

RAHATLAYIN
Muhtemelen klasik lotus pozisyonunda otururken meditasyon yapan insanların fotoğraflarını görmüşsünüzdür. Ancak bu pozisyon herkes için rahat değildir ve sizi fiziksel olarak rahatsız eden bir şey yapıyorsanız arabuluculuk yapmak zordur.

Neyse ki, başarılı bir şekilde meditasyon yapmak için belirli bir pozisyona girmeniz gerekmiyor. Bunun yerine, tutabileceğiniz, kolay ve doğal hissettiren bir pozisyon alın. Bir sandalyede oturmak, uzanmak; ikisi de tamamen iyidir. Rahatlık, meditasyon yapıyormuş gibi görünmekten çok daha önemlidir.

Hareketsiz oturmakta zorlanıyorsanız, yürürken veya ayakta meditasyon yapmayı deneyin. Bazı insanlar, tıpkı nefese odaklanmanın yaptığı gibi, her adıma odaklanmanın meditatif süreci ilerletmeye yardımcı olduğunu fark eder.

Ayrıca rahat, yatıştırıcı bir meditasyon alanı yaratmayı düşünün, hatta süreç etrafında bir ritüel oluşturun. Mumları, huzurlu müziği veya sevdiklerinizin fotoğraflarını ve hatıralarını birleştirmek, meditasyonu geliştirmeye yardımcı olabilir. Süreç, sağlığınızın önemli olduğunun bir ifadesi haline geldiğinden, ritüelin faydaları da önemlidir.

MEDİTASYON UYGULAMASI DENEYİN
Hala nasıl meditasyon yapmanız gerektiği konusunda biraz kararsız mı hissediyorsunuz? Şüpheye düştüğünüzde akıllı telefonunuza dönün. Bugünlerde çoğu şey için bir uygulama var ve meditasyon da bir istisna değil.

Birçoğu ücretsiz olan uygulamalar, yeni başlayanların rehberli meditasyonlarla başlamasını sağlayabilir. Kılavuzlu bir meditasyon, aktif zihni şimdiki ana geri döndürmeye yardımcı olabilir.

Şunlara erişmek için uygulamaları da kullanabilirsiniz:
• farklı durumlar için meditasyonlar
• sakinleştirici sesler
• nefes egzersizleri
• podcast’ler
• meditasyon hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacak araçlar ve grafikler

Ayrıca, ilerlemenizi takip etmek ve mevcut ruh halinize göre meditasyon yaklaşımınızı değiştirmek için uygulamayı kişiselleştirebilirsiniz.

Bazı popüler uygulamalar arasında Calm, Headspace ve Ten Percent Happier bulunuyor.

DEVAM EDİN
Yeni bir alışkanlık oluşturmak zaman alır, bu nedenle meditasyon ilk başta size uymuyorsa endişelenmeyin. Neden devam edemeyeceğinize dair nedenler aramak yerine, merakla ve açık fikirlilikle yaşadığınız zorlukları keşfedin. Meditasyon sırasında karşılaştığınız zorluklar sizi daha başarılı bir uygulamaya doğru yönlendirebilir.

Dikkatiniz kolayca dağılırsa, kendinize nedenini sorun. Rahatsız mısın? Yorgun mu? Canı sıkkın mı? Bu duyguları kabul edin ve buna göre değişiklikler yapın; bunlar size değerli bilgiler veriyorlar. Belki farklı bir pozisyon seçin veya günün erken saatlerinde meditasyon yapmayı deneyin.

Meditasyon içinde kabullenme ve merak pratiği yapmayı öğrenmek, bu duyguları günlük yaşamınıza daha kolay bir şekilde aktarmanıza yardımcı olabilir. Bu, farkındalığı düzenli olarak geliştirmek için daha kolay bir zaman geçirmenize yardımcı olabilir.

Şöyle düşünün; endişeli ve üzgün hissettiğinizde meditasyon yapmaya başlarsanız, kendinizi biraz daha iyi hissedebilirsiniz. Ancak düzenli bir meditasyon uygulamasına devam ederseniz, duygularınız sizi bunaltmadan önce stresinizi daha kolay yönetebileceğinizi fark edebilirsiniz.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

Gisele Bündchen (@gisele)’in paylaştığı bir gönderi

NE ZAMAN ÇALIŞMADIĞINI BİLİN
Meditasyonun faydalarını hemen fark edemeyebilirsiniz. Bu tamamen normal. Ve ne kadar süredir pratik yapıyor olursanız olun, zihniniz yine de zaman zaman başka yerlere gidebilir. Bu da normal.

Bunların hiçbiri meditasyonla başarılı olamayacağınız anlamına gelmez. Zihninizin dağıldığını fark etmek aslında iyi bir şeydir – bu, farkındalığınızı geliştirdiğiniz anlamına gelir. Bu olduğunda, kendinizi nazikçe yeniden odaklayın. İstikrarlı bir meditasyon uygulamasıyla, tipik olarak zamanla faydaları görmeye başlayacaksınız.

Bununla birlikte, meditasyonun ne zaman yarardan çok zarar verdiğini anlamak önemlidir. Meditasyon birçok insan için zihinsel sağlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olsa da, düzenli uygulamada bile herkes bunu yararlı bulmaz.

Çok yaygın değildir, ancak bazıları depresyon, kaygı veya panik duygularının arttığını bildirmektedir. Meditasyon sizi sürekli olarak daha kötü hissettiriyorsa, devam etmeden önce bir terapistten rehberlik almak isteyebilirsiniz.

BAŞLAYIN
Günlük meditasyona bir şans vermeye hazır mısınız?
İşte başlamanız için basit bir meditasyon:

1- Rahatlayabileceğiniz rahat bir yer bulun.
2- Üç ila beş dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın.
3- Nefesinize odaklanarak başlayın. Her nefes alma ve verme hissine dikkat edin. Doğal hissettirecek şekilde yavaş ve derin nefes alın.
4- Düşünceleriniz dağılmaya başlar başlamaz, ortaya çıkan düşünceleri kabul edin, bırakın gitsinler ve odağınızı tekrar nefesinize verin. Bu devam ederse endişelenmeyin; elbet olacak.
5- Süreniz dolduğunda, gözlerinizi açın. Çevrenize, bedeninize, hislerinize dikkat edin. Farklı hissedebilirsin, hissetmeyebilirsin. Ancak zamanla, muhtemelen kendi deneyiminizin yanı sıra çevrenizdeki ortam hakkında daha dikkatli olduğunuzu fark edeceksiniz. Bu hisler siz meditasyonu bitirdikten çok sonra da devam eder.

SABIRLI OLUN
Meditasyon yapmanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Size uygun bir şekilde pratik yaptığınızda en büyük başarıyı elde edeceksiniz, bu yüzden size uyan bir yaklaşım bulana kadar farklı yaklaşımları denemekten çekinmeyin.

Hayatınızda daha fazla şefkat, huzur, neşe ve kabul görmeye başladığınızda bunun işe yaradığını anlayacaksınız. Sadece sabırlı olun, çünkü bu faydalar muhtemelen bir gecede ortaya çıkmayacak. Merakla ve açık fikirli bir şekilde kendinizi izlemeyi unutmayın. Başarıya giden yolu bulacaksınız.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen