TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkân sağlamak maksadıyla verdiği “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” 2021 yılı kıymetlendirme çalışmaları sonuçlandı.
TÜBİTAK İdare Şurası tarafından 2021 yılında 3 Bilim Mükafatı ve 14 Teşvik Mükafatı verilmesine karar verildi. Bu kapsamda Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK, Cevher Hazırlama /Maden Mühendisliği alanında “Cevher hazırlama ve kolloid kimyası alanında flotasyon, adsorpsiyon, eser geliştirme mevzularındaki milletlerarası seviyede üstün nitelikli çalışmaları” ile Türkiye’de birinci kez bu alanda TÜBİTAK bilim mükafatını kazandı.
Geçen yıl Stanford Üniversitesi’nin uyumunda dünyanın en tesirli 100 bin bilim beşerinin 22 anabilim kolu ve 176 alt bilim kısmında listelendiği, yaklaşık 7 milyon araştırmacı üzerinde yürütülen, Dünyanın En Tesirli Bilim İnsanları Listesi’nde Yer ve Etraf Bilimleri kolunda Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK yer almıştı. Bu yıl da TÜBİTAK bilim mükafatına layık görülen Prof.Dr. Çelik, 1985-1987 yılları ortasında iki yıl üst üste KFUPM en uygun bilimsel araştırmacı mükafatını, 1994 yılında ise TÜBİTAK Teşvik Mükafatını almıştı.
Aynı alanda kimseye verilmeyen bilim ödüllerinden birisi kendisine tevdi edildi
Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK’in 1994 yılında aldığı Cevher Hazırlama/Maden Mühendisliği alanındaki TÜBİTAK teşvik mükafatı, alanında bugüne kadar ikinci defa diğerine verilmedi.
TÜBİTAK tarafından verilen ve Türkiye’nin nobeli sayılan bilim alanındaki en kıymetli ödül olan TÜBİTAK Bilim Mükafatını, Rektör Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK, 28 Aralık’ta düzenlenecek merasim ile şahsen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan alacaklar.
TÜBİTAK Bilim Mükafatına layık görülen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri ÇELİK yapmış olduğu açıklamada: “Harran Üniversitesi’ne Rektör olarak atandığımdan beri bilimsel proje ve çalışmalara dayanak olarak akademisyenleri bu istikamette teşvik etmekteyim. Üniversitelerin başarısı, kendi öz dinamiklerinin gerçek işleyişinden geçmektedir. Akademik muvaffakiyet ve vizyon, kolektif çalışmalarla gelir. Bu bağlamda Harran Üniversitesi’nde disiplinler ortası Bilimsel Araştırma Kümeleri kurarak bu kolektif çalışmalara sürat kazandırdık” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı