Ankara Büyükşehir Belediyesi hazırladığı projelerde ‘ortak akıl’ ve ‘katılımcılık’ prensibinden taviz vermeden çalışmalarını sürdürüyor. “Kızılay-Dikmen Metro Sınırı Projesi” ile ilgili daha evvel muhtarlar ve semt derneklerini bilgilendiren EGO Genel Müdürlüğü son olarak akademisyenler ve meslek odaları temsilcilerine projeyi anlattı. EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş’ın başkanlık ettiği istişare toplantısında sınırın ekonomik fizibilitesi, yolcu kapasitesi, yatırımın kentsel bütünleşmeye katkısı ve Ulaştırma Bakanlığı projelendirmelerinde yer alıp almadığı mevzuları tek tek ele alındı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent idaresinde katılımcılık unsuru doğrultusunda çalışmalarına orta vermeden devam ediyor.
Belediyecilik anlayışı doğrultusunda ‘ortak akla’ kıymet veren ve hazırlanan projelerde muhtarlardan akademisyenlere kadar tüm paydaşların görüş ve tekliflerini dikkate alan Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda raylı sistemler ağını genişletmek emeliyle hazırladığı projelerden biri olan “Kızılay-Dikmen Metro Çizgisi Projesi” için de misal bir sistemi tercih etti.
EGO Genel Müdürlüğü, muhtarlar ve semt derneklerinden sonra akademisyenler ile meslek odalarının temsilcilerinin de görüşünü almak üzere istişare toplantısına davet etti.
PROJE İÇİN HER KISMIN GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINIYOR
EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya; EGO Genel Müdür Yardımcıları Emin Güre, Zafer Tekbudak, Halit Özdilek ile Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Lideri Serdar Yeşilyurt, Otobüs İşletme Dairesi Lideri Yahya Şanlıer, Hizmet Düzgünleştirme ve Kurumsal Gelişim Daire Lideri Ayten Gök, Planlama ve Uygulama Şube Müdürü Hülya Akboyraz, Kent Plancıları Gizem Küçüksarı Alptekin ve Furkan Akdemir de katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcilerinin görüş ve teklifleri tek tek dinlendi. Kızılay-Dikmen Metro Hattı’nın ekonomik fizibilitesi, yolcu kapasitesi, yatırımın kentsel bütünleşmeye katkısı ve Ulaştırma Bakanlığı projelendirmelerinde yer alıp almadığına yönelik proje ayrıntıları hakkında iştirakçilere bilgi veren EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, şöyle konuştu:
“Toplu ulaşımla ilgili meseleleri tespit ederek tahlil tekliflerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma başlattık. Burada imdadımıza bedelli hocalarımız ve sivil toplum kuruluşları koştu. Bugünün konusu olan Dikmen Metro Hattı’nı da içeren raylı sistemler ile ilgili yaptıklarımıza gelirsek, Ulaştırma Bakanlığına devredilmesiyle yani 90’lı yıllardan sonra belediyenin başlayıp bitirdiği hiçbir metro çizgisi olmamış. Biz kaynaklarımızı toplu ulaşıma, başta hafif ve hafif raylı sistemler ve metro olmak üzere toplu ulaşım uygulamalarına ayırmak istiyoruz. Bunu yaparken de ihmal edilmiş bölgelerimize ve semtlerimize öncelik vermek istiyoruz.”
Akademisyenler ve meslek odalarının görüşlerinin projenin sürdürülebilirliği açısından değerli olduğunu vurgulayan Alkaş, “İhmal edilmiş bölgelerin tekrar canlandırılması ve kentle bütünleşmesinin artırılması için çalışıyoruz. Ortak aklı hâkim kılmak zorundayız. Bu projenin gerekliliği, bu projenin nasıl yürümesi gerektiği ve bu husustaki her türlü görüş ve tekliflere açığız ve talibiz” dedi.
AKADEMİSYENLER VE MESLEK ODALARI TEMSİLCİLERİ GÖRÜŞ VE TEKLİFLERİNİ SUNDU
Başkent’in çeşitli üniversitelerinden toplantıya katılan Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Cüneyt Elker, Prof. Dr. Ela Babalı, Prof. Dr. Nuray Bayraktar, Doç. Dr. İkram Tüydeş Yaman, Mimar ve Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Kent Plancılar Odası Şube Lideri Ceren İlter, İnşaat Mühendisleri Odası İdare Şurası Üyesi Anıl Şahin, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Lider YardımcısıSerdar Ulu ile Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi Taha Alper Koçerprojeye ait sorular sorarak tekliflerini paylaştı:
-Prof. Dr. Cüneyt Elker: “EGO Genel Müdürlüğünüsivil toplum örgütleri ve akademisyenlerle bu türlü bir platformu hazırladığı için kutlamak gerekiyor. Her vakit yapılmayan bir şey, takdir ettiğimi belirtmek isterim. Hepimizin hemfikir olduğu şöyle bir durum var; bir yatırım yapılacaksa bunun natürel çok daha makro seviyede olması gereken ana planlardan hareket etmesi lazım.”
-Prof. Dr. Ela Babalık: “Ankara’nın ulaşım mevzularını burada daima bir arada tartışıyor olmak çok sevindirici. Katkımızın istenmesi de çok kıymetli. Umarım katkı verebiliriz. Ben genel ilkesel hususlar hakkındaki fikirlerimi hem de bu hatta yönelik fikirlerimi ileteceğim. Ankara’da sahiden nitelikli toplu taşıma hizmetinin sunulması genel unsuru çerçevesinde bu çalışmaları dinlemekten ve burada olmaktan çok memnunum.”
-Prof. Dr. Nuray Bayraktar: “Böyle bir toplantı organize edildiği için tekrar umudumuz tazelendi Ankara’ya dair. Bu türlü bir iştirakçi süreç benimsendiği için. Ben mimarım münasebetiyle bütün bu süreçlerin yeryüzünde nasıl karşılığını bulduğuyla ilgili birkaç şey söylemek isterim.Böyle bir öneriyi tartışırken de bir defa bu sınırın ve bu güzergâhların tesir alanları beni çok ilgilendiriyor. Nereleri etkiliyor, nerelere dokunuyor ve o dokunduğu yerlerde neler oluyor? Ben yeryüzünden bakmaya çalışıyorum.”
-Doç. Dr. Armağan Tüydeş Yaman: “20 yıldır herhâlde nadiren çağrılıyoruz, görüş bildiriyoruz. Katkı verebilmek büyük bir keyif.Ben inşaat mühendisi kökenli olduğum için benim görüşlerim daha işletmeci ya da üretimci istikametiyle sayısal olacak. Benim bakış açım bu metroyu yaptık fakat kullanılacak mı? Tesiri nasıl olacak? Her ulaşımın bir avantajı ve dezavantajı var. Avantajlı tarafıyla kullanırsanız kârlıdır.”
-Serdar ULU: “Meslek odalarının bu toplantıya çağrılmasından ötürü tekrar teşekkür ederim. Bu çok kıymetli bir olay. O açıdan memnuniyet verici. Metroyu düşünürken mevcut gelişen ve gelişecek bölgeleri de göz önüne alarak ulaşım planını yapmak lazım. Ankara’nın bence en büyük eksikliği gar, havaalanı, AŞTİ’yi de ben yarım kabul ediyorum. Bu 3 hareket merkezine bir metro çizgisinin olmaması da düşünülmeli. Bu 3 merkezi bağlayacak bir raylı sistemin ne olursa olsun yapılması gerektiğini düşünüyorum.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı