Sal. Eyl 24th, 2024

El sanatları bir milletin kültürünü en hoş biçimde temsil etmekte ve tanıtmaktadır. Bu nedenle el sanatları eserleri bir ülkenin kültürel kimliğinin en canlı dokümanlarıdır. Anadolu insanı tarih öncesi çağlardan beri takı tasarlar üretir ve kullanmaktadır. Bugün tüm kültürel öğelerdeki gelenekselliğin giderek zayıflaması, üretim üslubundaki küçük el sanatları niteliğinde üretilen takıları da etkilemiş ve yok olmakla karşı karşıya bırakmıştır.

KO-MEK’TE SANAT VAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), verdiği mesleksel eğitimleriyle istihdam atılımına takviye olurken, takı tasarım ve kuyumculuk branşlarındaki eğitimlerle de unutulmaya yüz tutmuş sanat kollarına yine hayat veriyor. KO-MEK, 351 farklı branşta verdiği eğitimlerle kursiyerlerinin yeteneklerini geliştirmesine katkıda bulunurken adeta rehabilitasyon merkezi misyonunu görüyor.

UNUTULMUŞ SANAT KOLLARINA İLGİ YOGUN

12 ilçede 43 kurs merkezinde toplam 351 farklı branşı ile eğitim vermeye devam eden KO-MEK bir Halk Üniversitesi olmanın sorumluluğuyla her geçen gün kendini geliştirerek eğitimlere devam ediyor. Birçok branşta mesleksel ve sanatsal eğitimlerle kursiyerlerin gelişimine devam eden KO-MEK, Türkiye’nin farklı kültürlerinden unutulmaya yüz tutmuş sanat kollarına da ışık tutarak yine canlanmasını sağlıyor.

EL SANATLARI FORMUNU KO-MEK’TE ALIYOR

Gümüş Takı İşletmeciliği, Misinalı Takı Yapma, Tel Çivi ile Takı Yapma, Örme Düğümlü Takı Yapma ve Mıyuki Takı Yapma üzere değerli branşlarda eğitim veren KO-MEK bu alanlar da kurs almak isteyen kursiyerleri aracılığıyla takıya yine biçim vermenin memnunluğunu yaşıyor. Unutulmaya yüz tutmuş tarihi takı dizaynlarına da mesken sahipliği yapan KO-MEK yalnızca Trabzon’da yapılan yöresel özellik taşıyan gümüş kazaz örücülüğü üzere el sanatları eserlerine de konut sahipliği yapmakta.

İSTİHDAM SAĞLAMAK MÜMKÜN

Takı sanatının tarihçesi, takı imal teknikleri ile eser tasarlama etaplarının anlatıldığı bu programda iştirakçilere; modeline uygun çeşitli teknikleri kullanarak tel, çivi ve misinalı, örme düğümlü takı yapabilmek ve farklı teknikleri birleştirerek takı tasarlayabilmek için gerekli olan temel bilgi ve hünerlerin kazandırılması hedeflenir. KO-MEK’te verilen eğitimleri muvaffakiyetle tamamlayanlar kuyumculuk teknolojisi alanındaki büyük ve küçük işletmelerde, giysi aksesuarı yapan atölyelerde, kendi iş yerlerinde yahut konutlarında çalışabilir.

KOMEKSEPETİ.COM SAYESİNDE ÜRETEN SATABİLİYOR

KO-MEK’te öğrenerek üretim yapan kursiyerlerimiz ayrıyeten eserlerini komeksepeti.com adresinden online olarak tüm dünyaya ulaştırabilir. Konutta üretime takviye veren KO-MEK üreten vatandaşın yanında olmaya devam ediyor. El emeği göz parıltısı birbirinden eşsiz eserleri alıcıyla buluşturan komeksepeti.com adresi alışveriş ve teslimat konusunda da ziyaretçilerine itimat veriyor. Ayrıyeten takı aksesuar ve el sanatlarında birbirinden farklı binlerce eşsiz yapıtı üreten KO-MEK kursiyerleri ürettikleri eserleri inançlı bir biçimde satarak konut iktisadına katkı sunmanın memnunluğunu da yaşıyor.

2553 KURSİYERE EĞİTİM VERİLDİ

KO-MEK, Gümüş Takı İşletmeciliği, Misinalı Takı Yapma, Tel Çivi ile Takı Yapma, Örme Düğümlü Takı Yapma, Mıyuki Takı Yapma ve Gümüş Kazaz

gibi kıymetli branşlarda eğitimlerine devam ediyor. KO-MEK şimdiye kadar 2553 farklı kursiyere eğitim vererek bu alanda büyük bir muvaffakiyet göstermiş oldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen