Paz. May 19th, 2024

Pandemi ile yaşanan değişim ve gelişim süreci, bilhassa de lojistik ve nakliyat bölümünün temel işlerini yürütme halinde de büsbütün farklı bir yol haritasına muhtaçlık duyulduğunu gözler önüne serdi. Küresel önder seçme ve yerleştirme firmalarından Wyser’in hazırlamış olduğu Lojistik Dalı raporunda; lojistik firmalarının değerlendirmesi gereken değerli noktalar ve gelecek ile ilgili ‘Tedarik Zinciri Esnekliğinden Yeşil Lojistik’e, Teknoloji ve 5G’ye kadar önümüzdeki beş yıl içinde dalı etkileyecek temel trendler açıklandı. Wyser Türkiye- Kıdemli Yöneticisi Berat Demirel, lojistik şirketlerinin yakın gelecekte gerçekleşecek değişiklikleri öngörebilmesi ve böylelikle yetenek havuzlarında ve çalışanlarında muhakkak maharet seti zayıflıklarından kaçınılması için dijitalleşmeye ehemmiyet vermesi ve tavsiye edilen inovasyonları gerçekleştirmesinin büyük kıymet taşıdığını kaydetti.

Dünyada ESG kısaltmasıyla tanımlanan çevresel, toplumsal ve kurumsal idare temelli ihtiyaçlar ve çoklu kanal, gümüş iktisat, toplu şahsileştirme, sürdürülebilirlik, şuurlu satın alım vb. ömür usulü trendleri; lojistik ve dağıtım operatörleri için yeni zorluklar yaratıyor ve operatörlerin gereksinim duyduğu temel maharetlerin eksiksiz bir halde tekrar tanımlanmasına yol açıyor. Klasik tüketici profilleri gün geçtikçe eskirken; bilhassa de pandemi, düşünülenin tersine, piyasayı neredeyse büsbütün tüketicinin ayağına getirdi ve bu özelliğin kalıcı olacağı anlaşılıyor.

‘Lojistik bölümü dijital dünyayı kucaklamalı’

Wyser Kıdemli Yöneticisi Berat Demirel; lojistik şirketlerinin, dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine daha yeterli hizmet verebilmek için dijital dünyayı kucaklamaları ve tez vakitte birtakım inovasyonlar gerçekleştirmeleri büyük kıymet taşıyor” dedi. Pandemi sonrası periyotta, halihazırda bu çeşit özel maharetlere sahip pek fazla çalışanın mevcut olmadığını söyleyen Demirel, “Araştırmamız gösteriyor ki dünyada, büyük data madenciliği ve tahlilinin benimsenmesi, varsayıma dayalı tahlil ve senaryo planlaması üzere bahislerde işçi gelişimine ve hünerlerinin geliştirilmesine, gelecekteki temel rollerin belirlenmesine ve bu rolleri doldurmaları için yanlışsız bireylerin bulunmasına büyük oranda yatırım yapılması gerekecek. Şu anda birçok ülkede gerçek bir tehdit mevcut ve şirketlerin muhtaçlık duyduğu yeteneklere erişememesi gelecekte giderek daha da geçerli bir durum haline gelecek.” açıklamasını yaptı.

Beş yıl içinde lojistik kesimini etkileyecek temel trendler

Wyser’in yaptığı araştırmaya nazaran önümüzdeki beş yıl içinde lojistik kesimini ‘Tedarik Zinciri Esnekliği, Yeşil Lojistik ve Teknoloji ve 5G’nin önümüzdeki beş yıl içinde lojistik bölümünü etkileyecek temel trendleri açıkladı:

Trend 1 – Tedarik Zinciri Esnekliği

Pandemi, tüm sanayileri ve ekonomileri beklenmedik bir formda olumsuz etkilerken bir yandan da birtakım beklenmedik olumlu sonuçları da beraberinde getirdi. Bunlardan biri, tedarik zinciri esnekliği oldu. Pandemiden evvelki tedarik zincirinin istisnai baskılara karşı koyma yetisi, hem materyallerin gerekli yerlere ulaştırılması hem de ulusal güvenlik ve otonomluk ile ilgili bakış açıları göz önünde bulundurularak sorgulanmış olabilir. Bölüm hiç elbet en çok seviyede baskılara maruz kaldı ve stratejik ehemmiyetini pekiştirirken çevikliğini ve esnekliğini de ortaya koydu.

Üretimin bölgesel hale getirilmiş tedarik zincirleri aracılığıyla pazarlara yaklaştırılması talebi uzun müddettir tartışılıyor ve artık Covid 19 bunu geleceğe dair varsayıma dayalı bir plan olmaktan çıkarıp fiili bir gerçeklik haline gelmesini sağladı. Çevreci davranışların daha az vurgulandığı, yüksek bir seviyede otomatik hale gelen tedarik zinciri, dünyamızda kuşkusuz düşük personellik maliyetli pazarlardan kaynak sağlamak, bu pazarlara açılmak ve akabinde tüketici pazarlarına eser sevk etmek, bir noktaya kadar pek mantıklıydı. Bununla birlikte, tam otomatik üretim git gide daha da yaygın bir hale geldikçe personellik maliyetleri ehemmiyetini kaybediyor ve öteki maliyetlerin (vergiler, güç, iş yapma kolaylığı, mali istikrar vb.) arızi tesirleri çok daha yüksek derecede hissediliyor. Daha yerelleştirilmiş tedarik zincirlerine yönelik bu atak, faaliyetlerin temel esnekliğini daha da artırıyor.

IoT, büyük bilgi, iddiaya dayalı tahlil ve yapay zeka, lojistik dalını dönüştüren; suratı, dönüşümü ve verimliliği büsbütün farklı bir seviyeye taşıyan etkenler. Bu da çok daha esnek tedarik zincirlerini, yani şahsileştirilmiş müşteri ihtiyaçlarına daha âlâ hitap edebilen tedarik zincirlerini mümkün kılıyor ve ayrıyeten daha kısa teslimat mühletlerine yönelik müşteri taleplerini karşılarken öbür taraftan uygun maliyetli bir biçimde çalışarak hurda ve arz fazlasını azaltıyor.

Trend 2 -Yeşil Lojistik

Ulaşım faaliyetleri, sera gazı emisyonlarına çok büyük bir katkı veriyor. Bu nedenle gelişmiş güç idare sistemlerine, elektrikli ve güneş güçlü araçlara ve daha diğer yeşil teşebbüslere odaklanan yeni bir paha zincirinin oluşturulması, toplam karbon ayak izinin gerçekçi bir biçimde azaltılmasına yarar sağlayacak. Birçok şirket süratle bu cins uygulamaları başlatıyor. Bu trend doğrultusunda tedarik zinciri yöneticisinin rolü, misyonun “icra etme” ve “satış maliyeti” odağından uzaklaşacak ve şirketin sürdürülebilirlik teşebbüslerinin merkezindeki yöneticisi olmasını sağlayacak.

Bu yaklaşımı benimseyenler, uzun vadede azaltılan maliyetler, daha az atık ve etrafa yönelik azaltılmış negatif tesir sayesinde çıkarlı çıkacaklar. Tekrar şirketin yeşil teşebbüslerine güçlü bir biçimde odaklanan müşterilere hitap edecek halde geri dönüşüm ve atık bertarafı ile ilgili daha katı düzenlemelerin benimsenmesi ise bu uygulama için kıymetli bir itici güç.

Trend 3- Teknoloji ve 5G

5G gelişimi, muazzam bir büyüme periyodundan geçiyor ve on yıl içinde iş davranış biçimlerini değiştirmeye hazırlanıyor. IoT, 5G’nin piyasaya sürülmesiyle birlikte çıkışa geçmeye hazırlanıyor ve ana özelliklerden biri de kargo takibi olacak. Bu sayede mallara uygun maliyetli ve düşük güçlü sensörler takılabilecek ve eserler fabrikadan mağazadaki raflarına kadar muteber bir biçimde takip edebilecek. Şoförsüz araçlar, lojistik sanayisini büyük ölçüde etkileyecek olan 5G şebekesinin ezber bozacak formda kullanılmasına kusursuz bir örnek. Ayrıyeten daha sırada sanayi genelinde muazzam bir yankı uyandıracak olan yapay zeka var. Robotik ve otomasyon, 3D baskı ve daha yeni birçok öbür teknoloji; tedarik zinciri iş modellerini büsbütün tekrar tanımlayacak. Data idaresinde daha düşük düzeydeki gecikmeler, lojistik bölümü üzere büyük ölçülerde bilgi üreten bölümlerin; her zamankinden çok daha büyük ölçülerde bilgi dağıtacağı ve değiş tokuş edebileceği manasına geliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen