Per. Kas 21st, 2024

80’li yılların ortasında AIDS konusundaki cesur çalışmalarıyla dönemin öne çıkan isimleri arasında olan, 90’larda Guggenheim Müzesi’ne retrospektif sergiye davet edilerek, 40’lı yaşlarda retrospektif açan tek sanatçı olarak literatüre giren Bleckner’ın eserleri 19 Eylül – 22 Ekim günleri arasında sanatseverlerle buluşuyor. Serginin tasarımını Büro Koray Duman üstleniyor.

Avrupa’dan, Amerika ve Uzakdoğu’ya kadar en önemli müzelerde dünya sanat tarihinin mihenk taşlarından biri olarak yerini alan Ross Bleckner (1949-), 1980’lerin başından itibaren oluşturduğu soyut resim tarzı ile, Neo Ekspresyonizm ve Minimalizm’e baş kaldırarak, çağdaşı olan diğer sanatçılara öncü olur. 1980’lerin başında ürettiği çizgili (Stripe paintings) resimlerinde Op Art’ın etkisini yumuşatarak soyut sanatı bir anlamda rehabilite eder. Sanatçı 80’lerin ortalarında AIDS konusunda oldukça cesur işler üretir ve dönemin en öne çıkan isimlerinden olur. 90’lı yıllarda, 46 yaşında, Guggenheim Müzesi’ne retrospektif sergiye davet edilerek, 40’lı yaşlarda retrospektif açan tek sanatçı olarak literatüre girer.

Ross Bleckner, 1980’lerin ortasından itibaren etkisini günbegün artıran AIDS krizine tepki niteliğinde “Memorials” adını verdiği seriyi ortaya çıkarır. Koyu gri, illüzyonist arka plan üzerinde hayalet gibi, yarı saydam imgeler kullanan Bleckner, bu resimler ile kaybolmakta olan gay topluluğuna atıfta bulunur. Bu dönemde ürettiği resimlerin isimleri bile, o güne kadar AIDS’den ölen insan sayısını yansıtır. Sonraki yıllarda ise eserlerindeki melankolik tadı değiştirmeyen Bleckner, 1990’larda “Hücre” / “Cell” resimleriyle hastalıklı insan hücrelerine referans vererek, vücudun mikroskobik düzeyde görüntülenen yönlerini betimlemeye devam eder.

Uzun yıllar Mary Boone galeri ile çalışan Bleckner’i bugün Petzel galeri temsil ediyor. Sevil Dolmacı Art Gallery’de “Angels in Your Head” sergisi ile Türkiye’de son dönem üretimlerini gözler önüne serecek olan sanatçı, sergi açılışında İstanbul’da sanatseverlerle birlikte olacak.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen