Sal. Kas 5th, 2024

TCMB, bu sabah bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için değiştirdi.

Gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek.

28 Temmuz sonrası için ise dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiği yüzde 30’a yükselecek. Oranı tutturamayan banka, bu tarihten sonra hedef tutana kadar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.

TCMB, bu kararla bankaların vatandaşı dövizden KKM’ye yönlendirmesini teşvik ediyor. Fakat, döviz piyasası hala durulmadı. Piyasa yapıcılardan gelen haberlere göre, KKM dönüşlerinden dövize talep artıyor. Biraz önce, TCMB, bankalar arası piyasada alınabilecek günlük döviz limitini yüzde 25 düşürdü.  Yani, bankalar müşteri talebi gelse dahi, günlük kotalarından fazla döviz alamayacak.

Diken’in  Bloomberg’ten tercüme ettiği haber şu şekilde

Ekonomi yönetimi, TL’deki değer kaybını ‘arka kapıdan’ döviz satışları ve çeşitli piyasa dışı düzenlemelerle tutmaya çalışıyor. Ancak dövize talebin artmasıyla kurlar yükselmeye başladı. Bu da rezervdeki erimeyi hızlandırdı. 14 Mayıs sonrası yabancı bankaların ‘kötü senaryo’ olarak adlandırdığı mevcut iktidarın devamı ihtimalinin güçlenmesi de dövize talebi arttırdı.

Bu durum, TCMB’nin ek önlemler açıklamasına neden oldu. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararla TCMB’nin bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşikleri gerçek kişi hesapları için değiştirildi.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, bankalar arası piyasada alınabilecek döviz tutarı limitlerinin yüzde 25 oranında aşağı çekildiği bilgisini verdi.

Bankalardan ayrıca, acil değilse firmaların döviz talebinin ‘TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi’ işlemlerine yönlendirmeleri istendi.

Prof Hakan Kara bu sabah twitter hesabında TCMB’nin döviz satışlarının hız kesmeden sürdüğünü tespit etti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen