Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda çağdaş sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım yerlerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım yerlerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su idaresi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Özellikle domates, pamuk ve mısır rekoltesi ile Türk tarımında kıymetli bir yere sahip olan Bakırçay Havzası’na bir baraj daha geliyor. Tamamlandığında 1500 dekar toprağa can suyu verecek olan Bergama Seklik Barajı’nda gövde dolgu çalışmaları devam ederken DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bergamalılara müjdeli haberi verdi. “Seklik Barajı 2024 başında tamamlanacak” dedi.
Baraj şantiyesindeki çalışmaların havaların ısınmasıyla birlikte hızlandığına vurgu yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Şu ana kadar barajda enjeksiyon, kondivi, dolusavak betonarme, batardo dolgu imalatlarını tamamladık. Gövde dolgu çalışmalarımız ise aralıksız devam ediyor. Seklik Barajı’nın gövdesi için yaklaşık 300 bin m3 dolgu yapacağız. Maksadımız 2024 yılı başında barajı tamamlamak” diye konuştu.
İnşaatta % 75 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulama şebekesi inşaatının da barajla birlikte eş vakitli olarak yürütüldüğünü hatırlattı. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Sulama şebekesi için çalışmalarımıza başladık. Tamamlandığında Seklik Barajı, Bakırçay Havzası’nda 1500 dekar toprağa can suyu verecek. Proje kapsamında yaklaşık 16 km boru döşeyeceğiz. Seklik Barajı iktisadına yılda (2023 yılı sayıları ile) 7500 lira ek katkı sağlayacak. Şimdiden İzmirli üreticilere iyi olsun” dedi.
Gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu olarak, projelendirilen Bergama Seklik Barajı’nın gövde yüksekliğinin temelden yüksekliği 40 metre olacağını kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, barajda 840 bin m3 su tutulacağını söyledi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı