Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK) yürütücülüğünde ve Dokuz Eylül Ulusal Sıhhat Sanayileri Derneği (DUSED) işbirliğinde geliştirilen Dokuz Eylül Ulusal Sıhhat Sanayilerinin İhracat ve Milletlerarası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi’nin (SURGE) tanıtımı yapıldı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Rektörlük olarak; ilaç, biyoteknoloji, medikal, implant üzere sıhhat kesimindeki farklı sanayilerin üniversitemiz bünyesinde bir ortaya geldiği bir kümelenme modelini hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Toplantıya çevrimçi katılan Sıhhat Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ise projenin büyük bir ihracat potansiyeline hizmet etmesini beklediklerini tabir etti.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde faaliyetlerinde devam eden Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK) ve Dokuz Eylül Ulusal Sıhhat Sanayileri Derneği (DUSED) tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı UR-GE Takviye Programına başvurusu yapılan “Dokuz Eylül Ulusal Sıhhat Sanayilerinin İhracat ve Milletlerarası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (SURGE)” bakanlıktan onay aldı. Sıhhat kesiminde kümelenmeyi sağlayacak ve fikirden, esere ve pazara giden yolda sıhhat teknolojilerinin geliştirilmesine değerli katkılar sağlayacak projenin tanıtım toplantısı DEÜ 15 Sıhhat ve Sanat Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. DEÜ Rektörü Prof Dr. Nükhet Hotar ve Sıhhat Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin çevrimiçi iştirak gösterdiği lansman toplantısında, TÜBİTAK MAM Lideri Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma His Özel Demiralp’in yanı sıra proje takımı, dernek yöneticileri ve üniversite mensupları yer aldı.
Toplantının açılış konuşmalarında kelam alan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin devletin ulusal sıhhat siyasetlerini destekleyen adımlar attığını ve kelam konusu projenin de bu bağlamda kıymetlendirilmesi gerektiğini belirtti. Rektör Hotar, “Sağlık alanında önemli yatırımlara mesken sahipliği yapan üniversitemiz, 2013 yılında Türkiye’nin Birinci Sıhhat İhtisas Teknoparkı olan DEPARK’ı kurarak bu alandaki kararlığını ortaya koymuştur. Rektörlüğümüz, üniversitemizin DEPARK’taki misyonuna ve ülkemizin milletlerarası rekabetteki beklentisine uygun olarak; sıhhat alanında öncü bir adım atmayı hedefliyoruz. DEÜ olarak; ilaç, biyoteknoloji, medikal, implant üzere sıhhat bölümündeki farklı sanayilerin üniversitemiz bünyesinde bir ortaya geldiği bir kümelenme modelini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun için gerekli imkâna, fiziki altyapıya ve insan gücüne sahibiz” dedi. DEPARK’ın imkanları kullanılarak oluşturulacak kümelenmenin kesimi üretim ve ihracatta bir üst lige taşıyacağına inandıklarını söz eden Hotar, “DEPARK’ın -teknolojinin üretildiği silikon vadisi gibi- ‘Sağlık Vadisi’nin ve kümelenmenin merkezi olmasını hedefliyoruz. Bu modelde fikrin teknolojiden patentlenmesine ve üretim evresine getirilmesine kadar her türlü takviye verilecek. Sıhhat vadisinin kurulmasında muhtaçlık duyulacak fiziki yatırımları gerçekleştirmeye de hazırız. Projenin hayata geçirilmesinde emek veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
ÜLKEMİZE BEDEL KATACAK
Çevrimiçi olarak katıldığı toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Türkiye’nin sayılı Araştırma üniversitelerinden biri olduğunu söyleyen Sıhhat Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, global pandemide Ar-Ge ve Ur-Ge süreçlerinin ehemmiyetinin görüldüğünü belirtti. Pandemi ile birlikte Türkiye’nin Birinci Sıhhat İhtisas Teknoparkı DEPARK’ın ne kadar stratejik bir yatırım olduğunun ortaya çıktığını söz eden Birinci, sıhhat endüstrisinde güçlü firmalar yaratmak için ağır efor harcadıklarını belirtti. Birinci, “İzmir’de sıhhat kesiminde küçük ve orta ölçekli KOBİ’lerimizin gelişmesine öncülük eden, üniversite-sanayi-kamu işbirliğiyle şekillenen, büyük bir ihracat potansiyeline hizmet etmesini beklediğimiz sıhhat kümelenmesinin son derece güçlü bir misyonu üstleneceğini düşünüyorum. Buradan çıkacak firmalar, oluşacak projeler, yeni inovasyonlar ülkemize bedel katacak” dedi.
FİKİRLER İNOVASYONA DÖNÜŞECEK
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) İdare Konseyi Lideri ve TÜBİTAK MAM Lideri Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise değerli bir projenin hayata geçirildiğini söz etti. Yozgatlıgil, “Proje, sıhhat alanındaki yenilikçi fikirlerin inovasyona dönüşmesine ve üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlayacak. TÜBİTAK önümüzdeki devirde de dayanak programları ve araştırma kapasiteyle kurumlarımızın yanında olmayı sürdürecek” tabirlerini kullandı. DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Özgür Özçelik de DEÜ’nün güçlü bir sıhhat ve teknoloji ekosistemi oluşturduğunu lisana getirerek, “Ülkemizin teknoloji odaklı kalkınması ismine adım atmaya devam ediyor, sıhhat dalındaki büyümenin bir modülü olmak için var gücümüzle çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. Açılış konuşmalarının akabinde DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma His Özel Demiralp, Dokuz Eylül Ulusal Sıhhat Sanayilerinin İhracat ve Memleketler arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi ile ilgili ayrıntıları paylaştı.
PROJE, YURTDIŞINA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK
Dokuz Eylül Ulusal Sıhhat Sanayilerinin İhracat ve Memleketler arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi ile Türkiye genelinde sıhhat kesiminde faaliyet gösteren firmalar ile birlikte kümelenme oluşturulacak. Sıhhat alanında geliştirilen teknoloji, yazılım, biyoteknoloji, nanoteknoloji, ilaç, tıbbi aygıt, besin başta olmak üzere sıhhat ekosistemini etkileyen tüm alanlardaki firmalar kümelenmeye dahil edilecek. Proje, sıhhat alanında Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin artmasına katkı sağlayacak ve sıhhat alanında yurtdışı kaynaklara bağımlılığımızın azaltılmasına hizmet edecek. Kümelenme ile fikrin teknolojiden patentlenmesine ve üretim evresine getirilmesine kadar her türlü takviye verilecek.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı