Pts. May 20th, 2024

Toplumda sıklıkla karşılaşılan diş eti çekilmesi, vaktinde müdahale edilmezse diş kaybına kadar varan sonuçlara yol açabiliyor. Diş eti çekilmesini önlemenin en düzgün yolunun ağız sıhhatini korumak olduğunu belirten uzmanlar, günde iki kez diş fırçalanmasını ve diş ipi kullanılmasını tavsiye ediyor. Diş eti iltihabı, ağız kuruluğuna yahut diş eti değişikliklerine neden olan ilaçlar, C vitamini eksikliği dahil yetersiz beslenme, diyabet, romatoid artrit ve Crohn hastalığı üzere muhakkak hastalıklar, gebelik yahut menopozla ilgili olan hormonal değişiklikler diş eti çekilmesine yol açabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, diş eti çekilmesine ait değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, diş eti çekilmesini, “dişleri çevreleyen diş eti dokusunun yahut geri çekilmesiyle, dişin yahut dişin kökünün daha fazla açığa çıkması durumu” olarak tanımladı.

Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde diş etinin kalınlaştığını ve dişlerin görünen ölçüsünün arttığına dikkat çeken Günay, “Bu durum da hastalığa neden olan bakterilerin birikmesini daha da kolaylaştırır. Tedavi edilmezse dişlerin dayanak dokusu ve kemik yapıları önemli formda hasar görebilir ve sonuçta diş kaybına neden olabilir. Zira aslında tahrip olan diş etinden çok dişin etrafındaki dayanak kemik dokusudur. Alttaki kemik tahrip olunca, kemiğin üzerinde yer alan diş eti de onu takip eder.”uyarısında bulundu.

Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedenidir

Diş eti çekilmesinin nedenlerine değinen Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Bunlar diş eti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan destekleyici kemiği tahrip eden dişeti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedenidir. Bunun sebebi de ağzımızda bulunan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar doğumla birlikte doğal bir flora olarak ağzımıza yerleşir. Bizim fırçalama ile yaptığımız dişlerin üzerine plak halinde yapışan bu mikroorganizmaların oluşturduğu tabakayı dişlerin üzerinden uzaklaştırmaktır, yoksa mikroorganizmaları ağızdan yok etmek değil. Dişlerin üzerinden uzaklaştıramadığımız plaklar içindeki mikroorganizmaların ürettiği asit ve enzimler diş eti rahatsızlığına yol açar.”diye konuştu.

Yetersiz diş paklığı diş taşlarına yol açıyor

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, yetersiz diş temizliğinin birtakım problemlere davetiye çıkardığını belirterek “Dişin üzerinde yetersiz paklık sonucu kalan bakteri plakları üzerine çöken tükürükteki kalsiyum, besin artıkları, doku döküntüleri vb. nedeniyle 4. Günden itibaren sertleşmeye başlar. Yavaş yavaş diş taşı dediğimiz yapılara döner. Yetersiz fırçalama, diş ipi kullanılmaması, plağın diş taşı (tartar) haline gelmesini kolaylaştırır. Tartar dişlerinizin üzerinde ve ortasında oluşan ve lakin profesyonel bir diş paklığı ile çıkarılabilen sert bir husustur. Diş eti çekilmesine yol açabilir.” ihtarında bulundu.

Nüfusun 30’unun diş eti hastalığı yatkınlığı var

Prof. Dr. Günay, “Bazı beşerler diş eti hastalığına daha hassas olabilir. Aslında araştırmalar, nüfusun yüzde 30’unun diş eti hastalığına yatkınlığının daha fazla olabileceğini gösteriyor.” dedi.

Doğru diş fırçalamak önemli

Doğru dış fırçalamanın kıymetini de vurgulayan Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Dişlerinizi çok sert yahut yanlış fırçalarsanız, dişlerinizdeki minenin aşınmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir. Ergenlik, hamilelik ve menopoz üzere bir bayanın hayatı boyunca kadınlık hormonu düzeylerindeki dalgalanmalar diş etlerini daha hassas ve diş eti çekilmesine karşı daha savunmasız hale getirebilir. Sigara kullananların dişlerinde çıkarılması sıkıntı olan ve dişeti çekilmesine neden olabilen yapışkan plak olması daha muhtemeldir. Dişlerinizi sıkmak yahut gıcırdatmak dişlere çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Çarpık dişler yahut yanlış hizalanmış dişler, diş etlerine ve kemiğe çok fazla kuvvet uygulanarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Yanlış yapılan protez ve köprüler diş etlerinin tahribatına ve çekilmesine sebep olabilir.” diye konuştu.

Dişler günde iki sefer fırçalanmalıdır

Dişleri günde iki sefer fırçalamanın ve günde bir kere diş ipi kullanmanın plak oluşumunu giderebildiğini kaydeden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Ancak bu yapılmadığında plak, diş eti hastalığının en hafif formu olan diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabı, diş eti dokusunun diş tabanı etrafındaki kısmının tahriş olması ve iltihaplanmasına verilen isimdir. Diş eti iltihabı, profesyonel tedavi süreci sonunda ve konutta uygun ağız bakımı ile bilakis çevrilebilir.”dedi.

“Devam eden diş eti iltihabı ise periodontitise neden olabilir” ihtarında bulunan Prof. Dr. Günay, “Bu durum diş etleriniz ve dişlerinin ortasında plak, tartar ve bakteri ile dolan cepler oluşmasına neden olur. Vakitle bu cepler derinleşir ve daha fazla bakteri ile dolar. Bu derinleşen enfeksiyonlar tedavi edilmezlerse, bu hem diş eti hem de kemik kaybına neden olur ve sonuçta bir yahut daha fazla dişin kaybedilmesine neden olabilir. Daima devam eden kronik iltihaplanma ise bireyin bağışıklık sistemini zorlayabilir.”uyarısında bulundu.

Diş eti iltihabı, C vitamini eksikliği diş eti çekilmesine yol açabilir

Diş eti çekilmesinin nedenlerine de değinen Prof. Dr. Yumuşhan Günay, şunları söyledi:

“Diş eti iltihabı, ağız kuruluğuna yahut diş eti değişikliklerine neden olan ilaçlar, C vitamini eksikliği dahil yetersiz beslenme, diyabet, romatoid artrit ve Crohn hastalığı üzere makul hastalıklar, gebelik yahut menopozla ilgili olanlar üzere hormonal değişiklikler, genetik, makûs ağız hijyeni, lösemi, HIV / AIDS ve kanser tedavisi üzere bağışıklığın azalmasına neden olan durumlar, obezite, sigara içmek yahut tütün çiğnemek, ya da uyuşturucu kullanımı üzere faktörler diş eti çekilmesi geliştirilmesi riskini artırabilir. Bu cins yüksek risk kümesine ilişkin hastaların 3 ayda bir tabip denetimine gitmeleri fakat bu risk faktörlerine sahip olmayan düşük risk kümesindeki hastaların ise 6 ayda bir doktor denetimine gitmeleri gerekir.”

Diş eti çekilmesini önlemek için ağzınıza yeterli bakın

Diş eti çekilmesini önlemenin en düzgün yolunun ağza güzel bakmak olduğunu kaydeden Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Dişlerinizi her gün fırçalayın ve diş ipi kullanın ve yılda en az iki kere yahut önerildiği halde diş doktorunuza görünün. Diş eti çekilmeniz varsa diş doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir. Orta sertlikte üzeri düz ve yaklaşık 10-12 kıl sırasına sahip bir diş fırçası kullanın ve diş doktorunuzdan dişlerinizi fırçalamanın gerçek yolunu göstermesini isteyin. Çapraşık dişler yahut diş gıcırdatma şikayeti varsa sorunu nasıl düzelteceğiniz konusunda diş doktoruna gidin.” dedi.

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, diş eti çekilmesini önlemenin öteki yollarının da sigara içiliyorsa sigarayı bırakmak ve istikrarlı ve sağlıklı beslenmek olduğunu söyledi.

Doğru diş fırçalama nasıl olmalıdır?

Diş eti çekilmesi halinde gerçek diş fırçalama yapılmasının kıymetli olduğunu tabir eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak dişlerin çiğneme yüzeyine yanlışsız yapılmalıdır. Ağız boşluğuna hakikat fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden art dişlere hakikat yapılmalıdır.” dedi.

Diş eti çekilmesi tedavi edilebilir

Diş eti çekilmesinde uygulanan tedavi formüllerine ait bilgi de veren Prof. Dr. Günay, bunları da şöyle sıraladı:

Flap cerrahisi ve kök yüzeyi düzleştirme: Bu süreç sırasında diş doktoru yahut periodontolog (diş eti doktoru) etkilenen diş eti dokusunu kaldırır, ziyanlı bakterileri ceplerden uzaklaştırır ve akabinde diş eti dokusunu diş kökü üzerinde yerine sıkıca sabitler.

Rejenerasyon: Diş eti çekilmesi sonucu dişlerinizi destekleyen kemik hasar görmüşse, kaybedilen kemiği ve dokuyu yenilemek için bir prosedür önerilebilir. Cep derinliği azaltmada olduğu üzere, diş doktorunuz diş eti dokusunu geriye katlayacak ve bakterileri uzaklaştıracaktır. Daha sonra, bedeninizi o bölgedeki kemik ve dokuyu doğal olarak yenilemeye teşvik etmek için bir örtü, zar, birleştirici bir doku yahut doku uyarıcı protein üzere yenileyici bir gereç uygulanacaktır. Rejeneratif gereç yerleştirildikten sonra diş eti dokusu dişin yahut dişlerin kökü üzerine sabitlenir.

Yumuşak doku grefti: Her hangi bir noktada çok diş eti çekilmesi nedeniyle dişin kökü açığa çıkmışsa bu uygulama yapılabilir. Bu prosedürde, damaktan alınan kesim açıkta kalan kökü çevreleyen diş eti dokusuna dikilerek tamirat sağlanır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen