Paz. Haz 9th, 2024


Üsküdar Belediyesi, Kandilli’de metruk halde bulunan 130 yıllık tarihi Glavany Köşkü’nü restore ederek “Nevmekan Kandilli” ismiyle yine hizmete sundu. Nevmekan Kandilli’nin açılmasıyla birlikte Nevmekân sayısı 5’e ulaşmış oldu. 

 

Nevmekan Kandilli’nin onarımdan evvelki halinin içler acısı olduğunu belirten Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen ‘’130 yıllık süper bir yapıtı yine ayağa kaldırarak İstanbul’un ve ülkemizin kültür envanterine katmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz’’ dedi

 

Unutulmuş tarihi yerleri gençler için kültür-sanat merkezlerine dönüştüren ve imzasını taşıyan projelerle Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, metruk halde bulunan yaklaşık 130 yıllık tarihi Glavany Köşkü’nü restore ederek İstanbulluların kullanımına açtı. Üsküdar Belediyesi’nin bir kültür sanat platformu olarak Türkiye’ye kazandırdığı Nevmekân markasının beşinci halkası olan Nevmekan Kandilli’nin açılışı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Davut Gül, eski TBMM Lideri Mustafa Şentop, TBMM Ulusal Savunma Kurulu Lideri ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Lideri Bilal Erdoğan, Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen ile çok sayıda siyasi ve davetlinin iştirakiyle gerçekleşti.

 

Hilmi Türkmen: Burayı aldığımızda binanın durumu içler acısıydı

Nevmekan Kandilli’nin onarımdan evvelki halinin içler acısı olduğunu belirten Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen “Osmanlı Bankası’nın kurucusu olan David Glavany ve ailesinin konutu olarak bilinen bu yapı, uzun yıllardır metruktu, birtakım problemlerden ötürü mukadderatına terk edilmişti. 130 yıllık süper bir yapıtı, tekrar ayağa kaldırarak İstanbul’un, Üsküdar’ın ve ülkemizin kültür envanterine katmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bu eser hepinizin gördüğü üzere eksiksiz bir hale geldi fakat burayı tahsis aldığımızdaki hali ne yazık ki içler acısıydı. Burası metruk bir yapı, bir kadro asayiş olaylarının, hataların ve hatalıların barındığı bir yer haline gelmişti ki tam da o vakit Üsküdar Belediyesi olarak bakanlığımızın tahsisatıyla devraldık ve bu hale getirmiş olduk. Burada Türk ve dünya edebiyatı, çocuk kitapları, ideoloji, tarih, ferdî gelişim, toplumsal bilimler, hukuk, ilahiyat, tıp alanlarında matbu ve dijital on binlerce kitap yer alıyor. İnançlı, ailece gelebileceğiniz, kaliteli bir kafe hizmeti var. Çok hoş bir bahçesi var. Değerlerimize uygun, huzurlu, keyifli, inançlı, nitelikli bir toplumsal tesise, nitelikli, kimlikli bir kütüphaneye, birebir vakitte ailecek vakit geçirilebilecek hesaplı bir restorana kavuşmuş olduk’’ dedi.

 

Türkmen: ‘’Nevmekan Kandilli’ye Üsküdar’dan fiyatsız ulaşım imkanı sağlanacak’’

Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen konuşmasında öğrenci ve gençlere müjde de verdi: ‘’ Nevmekan Kandilli Üsküdar merkeze biraz uzak kalıyor. O yüzden muhakkak bir müddet gün uzunluğu Üsküdar’dan Nevmekan Kandilli’ye fiyatsız otobüs kaldıracağız. Öğrencilerimiz gençlerimiz rahatlıkla buraya ulaşabilsinler diye. Öbür nevmekanlarda olduğu üzere öğrenci ve gençlere fiyatsız çay, kahve ve simit ikramımız da olacak. Öğrenci evlatlarımızın rahat ve sakin bir halde ders çalışabilmeleri için onlara özel olarak hazırlanmış alanlar da oluşturduk. ‘’

 

Mustafa Şentop: Tarihle gençlerimizi birleştiriyor

Üsküdar’da yaşayanların çok şanslı olduğuna dikkat çeken eski TBMM Lideri Mustafa Şentop ise açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şüphesiz İstanbul çok müstesna bir kent. İstanbul içinde de Üsküdar çok müstesna bir yer. Tarihi bakımdan çok eski bir kent. İstanbul’un fethinden sonra kendisine çok özel manalar atfedilen bir kent. Bir kenti manalı kılan içinde bulunanlardır, yalnızca beşerler olarak kastetmiyorum. Birebir vakitte kente mana, bedel katan yerler. Binalar, yerler oraya mana katan yerlerdir. İşte bu bakımdan Üsküdar, farklı bir zenginlik içerisinde ve bu yerlerin değerini bilenler Üsküdar’da yaşıyor. Üsküdar’ın da bir bahtı Hilmi Türkmen. Yapmış olduğu Nevmekanlar, gençlerimize sunmuş olduğu hizmetler, imkanlar Üsküdar’ın manasıyla, tarihiyle gençlerimizi birleştiren imkanlar sunuyor.” 

 

TBMM Ulusal Savunma Kurulu Lideri ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar da toplumsal gereksinimi karşılaması emeliyle bu tip yerlerin giderek artmasının değerli olduğunu belirterek, “Bir ortaya gelmenin, birlikte oturmanın, birlikte konuşmanın, tarihimizi, geçmişimizi, edebiyatımızı, fikriyatımızı bu hoş yerlerde öğrenmemizin en kolay formunu ortaya koydukları için Belediye Liderimize teşekkür ediyorum.” dedi.

 

N. Bilal Erdoğan: Gençler ders çalışmak için geliyor

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Lideri N. Bilal Erdoğan, Üsküdar’ın merkezi pozisyonundan da istifadeyle İstanbul’un dört bir yanındaki gençlerin ders çalışmak ve arkadaşlarıyla buluşmak için bu yerlere geldiğini belirtti. Gençlerin konut ve okuldan sonra en çok vakit geçirdiği üçüncü adres olarak gördükleri bu yerlerin, nezih, kaliteli ve herkesin estetik anlayışına katkı sağlayacak halde yapılar olmasının, gençlere önemli katkı sağladığını tabir eden Erdoğan, kendisinin de bu yerlere gelmeye çaba edeceğini lisana getirdi. Konuşmaların akabinde açılış kurdelesini kesen iştirakçiler, daha sonra kütüphaneyi gezerek incelemelerde bulundu.

 

Nevmekân Kandilli ile Üsküdar Belediyesi’ne 

bağlı kütüphaneler 350.000 kitaba konut sahipliği yapıyor

 

*“Yeni Mekan” manasına gelen Nevmekanlar ismiyle müsemma bir formda; çağın gerekliliklerini içerisinde barındıran ve bu özelliği sebebiyle gerek İstanbul’da gerekse de Türkiye’de örnek alınan bir yapı.

* 2015’de Nevmekân Bağlarbaşı ile başlayan ve 2018’de Nevmekân Kıyı, 2020’de Nevmekân Selimiye ve 1 Eylül’de açılan Nevmekân Kuzguncuk ile 4’e ulaşan Nevmekân sayısı “Nevmekân Kandilli” ile 5’e ulaşmış oldu. 

*Glavany Köşkü, Levanten bir aile olan Glavany ailesine mensup, Osmanlı Bankası’nın kurucusu David Glavany tarafından 1893 tarihinde o vakitler İngilizlerin ağır yaşadığı Kandilli’nin bu eşsiz görünümlü sırtına inşa ettirilmiştir.

* 5000 m2 bir alan üzerinde, bodrum ve üzeri 3 kattan oluşan yapı 1939 yılında Prof. Dr. Burhaneddin Berken tarafından satın alınmış; ailenin vefatının akabinde uzun yıllar boş halde kalmış ve 1953 yılında Ulusal Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 

*Farklı vakitlerde kullanılsa da yapı vakitle bahtına terk edilmiş ve bilhassa 1980’li yılların başından itibaren metruk bir hale gelmiştir. 

*Milli Emlak’tan Ulusal Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilen yapı 2021’de Üsküdar Belediyesi’ne devredilmiş ve kapsamlı bir yenileme sürecinin akabinde Nevmekân Kandilli olarak tekrar hayat bulmuştur. Nevmekân Kandilli ile Üsküdar Belediyesi’ne bağlı kütüphaneler fizikî ve dijital olmak üzere toplamda 350.000 kitaba mesken sahipliği yapıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen