Sal. Eyl 24th, 2024

Ürettiği ekonomik paha ve sağladığı istihdamla Türkiye’nin en büyük özgür bölgesi olan Ege Özgür Bölgesi, dünyanın pandemi ile boğuştuğu 2021 yılında 4.7 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 2.3 milyar dolarlık ihracat sağlayarak 21 bin 300 kişilik istihdam sayısına ulaştı. Bölge, geçtiğimiz yıl elde ettiği bu sayılarla son 10 yıldaki en düzgün büyümeyi sağlamış oldu.

ESBAŞ’ın, yeşil güç, sıfır atık ve su tasarrufuna yönelik uygulamalarla etrafa ahenk konusunda örnek bir sanayi bölgesi haline getirdiği Ege Hür Bölgesi, bu yıl ulaştığı ekonomik büyüklük ile ülke iktisadı açısından yüz güldürdü. 2021 yılında bölgedeki firmaların gerçekleştirdiği toplam ticaret hacmi yaklaşık 4.7 milyar dolarla son 8 yıldaki en yüksek düzeye ulaşırken, ihracat ise yaklaşık 2.3 milyar dolarla son 10 yılın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Firmaların toplam istihdamı ise 21 bin 300 şahsa çıkarak Ege Özgür Bölgesinin tarihindeki en yüksek sayıya ulaştı.

Ege Hür Bölgesinin 2021’deki ticaret, ihracat ve istihdam performansını kıymetlendiren ESBAŞ Yürütme Heyeti Lideri Dr. Faruk Güler, “Bölgedeki firmalar Kovid-19 virüsünün şimdi ortaya çıkmadığı 2019 yılına kıyasla ticaret hacmini yüzde 12.5, ihracatı ise yüzde 5 artırmış oldu. Bu da gösteriyor ki; pandeminin devam eden aksiliklerine karşın bölge firmaları son 2 yılda büyümelerini sürdürdü. Sağlanan büyüme sayesinde de firmalardaki toplam istihdam 21 bin 300 bireye ulaşarak ESB tarihindeki en yüksek düzeye çıkmış oldu” biçiminde konuştu.

Dr. Faruk Güler, ESB’nin başından beri yüksek katma kıymetli eserleri üreten firmaların kümelendiği bir hür bölge olarak planlandığını ve bu sayede buradan ünite bazında pahalı eserlerin ihraç edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bir kıyaslama yapacak olursak; İzmir’de yaklaşık 6 bin 500 firma toplamda 12.2 milyar dolarlık ihracat yaparken, 167 firmanın bulunduğu ESB’de bunun yüzde 18.5’i kadar ihracat yapılabiliyor. Ortalama bir hesaplama ile İzmir’de ihracatçı firma başına 1.8 milyon dolarlık ihracat düşerken, bölgemizde 13.7 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Bölge firmaları eserlerinin kilogramını ortalamada 9 dolardan ihraç ederek bu başarıyı sağlıyorlar. Bu bedel 3 dolar düzeyinde olan Almanya’nın ihracatının kilogram bazındaki bedelinden 3 kat fazla. Geçtiğimiz yılın en çok ihracat yapan vilayetleri sıralamasına girecek olsaydı ESB, Adana’dan sonra gelerek, 15. sırada yer alıyor. İzmir’in bir semti kadar bir alandan, 37 ilinin toplam ihracatından fazla ihracat yapma muvaffakiyetini gösterebilmişiz.”

Yatırımcının ESB’ye İlgisi Büyük

Yatırımcıların ESB’ye büyük ilgi gösterdiğini belirten Dr. Faruk Güler, genişleme alanında 2021 yılında hizmete aldıkları tesislerin neredeyse tamamının kiralandığını, talebi karşılamak için yeni bina yatırımlarını hızlandırdıklarını lakin bölgede neredeyse yer kalmadığını vurguladı. Dr. Güler, ayrıyeten şu bilgileri verdi: “Bölgemizde 12 firma yeni ruhsat aldı. Bunun yanı sıra 11 firma da mevcut tesislerine ek tesis kurarak genişleme yatırımı gerçekleştirdi.

ESB, Yeşil Mutabakata Ahengi Arttırıyor

ESB’de savunma ve havacılık teknolojisinden, elektrikli araba teknolojisine, yazılım ve bilişim eserlerinden makine ve elektronik dalına kadar son derece gelişmiş eserleri üreten global firmaların faaliyet gösterdiğini vurgulayan Dr. Faruk Güler, iklim krizi ile birlikte AB merkezli firmalar başta olmak üzere, memleketler arası yatırımcıların, yeşil mutabakat üzere siyaset çerçevelerine uyumlu yönetilen bölgelerde yatırım yapmayı tercih etmeye başladığını belirtti.

Dr. Faruk Güler,2015-19 periyodunda Türkiye’ye gelen milletlerarası direkt yatırımların yüzde 58,4’ünü AB’li firmaların getirdiğini ve ülkemizin ihracatının yüzde 50,9’unun bu ülkelere yapıldığını hatırlatarak, “Bu durum dikkate alındığında, Türkiye’nin de etrafla uyumlu yatırım siyasetleri geliştirmesi bir mecburilik olarak kendini dayatmaktadır. Biz su tüketimini azaltmaktan, yenilenebilir güç kullanmaya, sıfır atık uygulamasından, doğayı kirletici faaliyetlere bölgede müsaade vermeye kadar etraf konusunda son yıllarda gerçekleştirdiğimiz birçok yatırımla Ege Hür Bölgesini, çok evvelden Avrupa Yeşil Mutabakat kriterlerine uygun örnek bir sanayi bölgesi haline getirmeyi başardık Bu yatırımlarımızı sürdürerek ESB’yi Yeşil Mutabakata tam uyumlu hale getirmeye kararlıyız” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen