Paz. Nis 28th, 2024


Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Lisan ve Konuşma Terapisi Kısım Lider Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Maral Yeşilyurt, pandemi devrinde başladığı ön lisans programını bitirerek, girdiği Dikey Geçiş İmtihanı (DGS) sonrası Moleküler Biyoloji ve Genetik Kısmına kayıt yaptırdı. Yeşilyurt böylelikle, tıpkı üniversitenin hem hocası hem de öğrencisi oldu. Daha evvel bir lisans, iki yüksek lisans, bir doktora programını tamamlayan Maral Yeşilyurt, “Öğrencilerime, gençlere seslenmek istiyorum. Yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Hayat fırsatlarla doludur, fırsatlar karşımıza geldiğinde kıymetli olan onları donanımlı bir formda karşılamaktır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Lisan ve Konuşma Terapisi Kısım Lider Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Maral Yeşilyurt, üniversitede hoca iken yine öğrenci olma sürecini anlattı.

Pandemi devrinde imtihansız ikinci üniversiteye kaydolduğunu belirten Yeşilyurt, “Anadolu Üniversitesi AÖF Laborant ve Veteriner Sıhhat Kısmına kaydolmuştum. Yeterli ki kaydolmuşum. O kısımdan DGS ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Kısmına geçtim.” dedi.

 

“Bu alanda öğrenci olmak bana klinik manada işin mutfağına inme talihi tanıyacak”

Dil ve Konuşma Terapisi alanında çalışmalar yürütürken neden Moleküler Biyoloji ve Genetik Kısmı seçtiğini de anlatan Maral Yeşilyurt, şunları lisana getirdi:

“Aslında hedefim kendi alanımda daha derine, işin temeline inmek. Lisan ve konuşma terapisi alanında bilhassa ses bozuklukları ve ses terapisi alanında çalışıyorum. Bu süreçte yaptığımız terapilerde davranışsal ve patolojik değişimleri gözlemleyebiliyorduk. Lakin artık dünyada farklı bilimler, değişimlerin daha temel seviyede olduğunu bana gösterdi. İlgi alanım olan ses oluşumunun, ses hastalıklarının temelini, yapısal ve genetik özelliklerini birinci başta okumalar ile destekledim lakin genetik, yapısal ve moleküler seviyede değişimin okumalarla bir yere kadar desteklenebileceğini gördüm. Ben de bu doğrultuda bu işin laboratuvarına inmeye karar verdim. Yeni bir disiplin okumaya karar verdim. Hocalığın yanında tekrar bir lisans eğitimi almak, bu alanda Üsküdar Üniversitesinin öğrencisi olmak bana klinik manada işin mutfağına, yani laboratuvarına inme bahtı tanıyacak.”

 

Sesi ve genetiği birleştirecek… 

Dr. Maral Yeşilyurt, yeni bir lisans programı ile emelinin kendi alanının temelini incelemek olduğunu lisana getirerek, “Bu kısmı bitirdikten sonra ses ve genetik her vakit mesleğimin bir modülü olacak. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirdikten sonra hedefim muhakkak yalnızca o alana kaymak değil lakin bu iki bilimin birleştiği öteki disiplinler de var, mesela isimli bilimler üzere. Artık kriminal ses, kriminal DNA tahlilleri yapılıyor. İki alanı birleştirince aslında çok farklı seçenekler karşımıza çıkıyor.” diye konuştu.

 

Gençlere, ‘yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin’ önerisi

Dr. Maral Yeşilyurt, “Öğrencilerime, gençlere seslenmek istiyorum. Yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Hayat fırsatlarla dolu, fırsatlar karşımıza geldiğinde kıymetli olan onları donanımlı bir halde karşılamak.” teklifinde bulundu.

 

Rahmetli dedeme benzemişim…  

Yeşilyurt, yakın etrafının yeni bir eğitim sürecine girmesine şaşırmadığını tabir ederek, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Eşim, çocuklarım, annem, kardeşlerim şaşırmadı. Onlar bundan sonra da devamı gelecek mi diye bekliyorlar. Bundan evvel bir lisans, iki yüksek lisans, bir doktora programını tamamlamıştım. Ortada elbette bir önlisans programı bitirdim. Bu sayede DGS’ye girebildim. Orta ara yeni bir kısım okumak bizde aile geleneği oldu güya. Merhum dedem en son 65 yaşında hukuk fakültesini bitirerek üçüncü üniversitesinden mezun olmuş. Hukuktan evvel Vücut Eğitimi Öğretmenliği ondan sonra da Tarih-Coğrafya okumuş. Bu bahiste dedeme benzemişim.”

 

Bölüm akademisyenlerinden pastalı kutlama…

Dr. Yeşilyurt’un muvaffakiyetini takdir eden Lisan ve Konuşma Terapisi Kısmı öğretim üyeleri de Yeşilyurt için pasta keserek kendilerini tebrik etti. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen