Cum. May 17th, 2024

Omuz eklemi, bedenin en hareketli eklemi olarak belirtiliyor. Omuz, geniş hareket açıklığı sayesinde sportif hareketlerde ve günlük işlerde büyük avantaj sağlıyor. Geniş hareket açıklığı tıpkı vakitte omuzun travmalara ve yaralanmalara da açık hale gelmesine yol açabiliyor. Omuz yırtıkları, gençlerde ve atletlerde ani bir harekette omuzun çok yüklenmesi sonucunda oluşabileceği üzere, vakit içinde tekrarlayıcı omuz hareketleri sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Memorial Sıhhat Kümesi Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Murad Pepe, kronikleşen omuz ağrıları ve tedavi usulleri hakkında bilgi verdi.

Omuz ağrılarının 6 nedenine dikkat!

  • Tendon yırtıkları ve tendinitler (iltihaplanma): Omuz eklemini hareket ettiren kas-tendon kümesi rotator kılıf olarak isimlendirilir. Bu kılıftaki çok kullanım, kılıfın oluğunda sıkışması yahut travmalar kılıfı oluşturan tendonlarda iltihaplanma ve yırtıklara neden olabilir.
  • İnstabilite (eklem sıkılığının kaybı): Omuz eklemini yerinde tutan kapsül ve dokulardaki yırtıklar eklemin hareketi sırasında güvensizlik, ekibe hissi ve eklem çıkıklarına neden olabilir.
  • Kıkırdak aşınmaları ve kireçlenme: Omuz eklemindeki farklı nedenlerle oluşan kıkırdak aşınmaları eklemde ağrı, kısıtlılık ve takılma hisleri oluşturur. Gecikmiş hastalarda aşınma kireçlenmeye dönüşür.
  • Sinir sıkışmaları (boyun fıtıkları, nöropatiler, çıkış darlıkları): Omuz eklemindeki kasları hareket ettiren ve duyusunu alan hudutlarda boyun omurgası düzeyinde (boyun fıtığı) yahut ekleme yakın olan düzeylerde (torasik outlet sendromu, brakial pleksus hasarı) meydana gelen sıkışmalar omuz ağrılarının temel sebebi olabilir.
  • Kas ağrıları (fibromyalji, myofasiyal ağrı): Duruş (postür) bozukluğu, tekrarlayan kas zorlanmaları, gerilimli hayat, mesleksel aktiviteler omuz etrafındaki kas kümelerinde ağrılı tetik noktaların oluşmasına yahut gezici karakterde ağrılara neden olabilir.
  • Kırıklar: Düşme ve yüksek güçlü yaralanmalar (trafik kazaları, spor yaralanmaları) omuz eklemini oluşturan kemiklerde kırıklara neden olabilir.

Omuz ağrısında erken devirde tedavi çok önemli!

Omuz ağrılarının teşhis ve tedavilerinin geciktirilmesi erken periyotta kolay tedavi ile çözülebilecek sorunlarım daha komplike hale gelmesine neden olabilir. Geçmeyen omuz ağrılarında en yakın vakitte ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Omuz yırtıklarının tedavisi her vakit cerrahi değildir. İltihaplanma, Aşınma (yırtık öncesinde tendondaki aşınma dönemi) ve küçük yırtılma devirlerinde cerrahi dışı sistemler tedavide önerilebilir.

Omuz ağrılarını rahatlatacak cerrahi dışı sistemler şunlardır;

  1. Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan ilaç tedavileri (ağrı kesiciler, iltihap gidericiler)
  2. Aşınan yahut yırtılan tendonun eski gücüne dönebilmesi için kullanılan destekleyici tedaviler (kollajen, c vitamini, aminoasit ve peptid türevleri)
  3. Omuz içi iğne tedavileri: Bunlardan en kıymetli ve popüleri PRP ve CGF tedavileridir. Hastanın kendi kanından üretilen uygunlaştırıcı hücreler hasarlı tendon etrafına enjekte edilerek düzgünleşme hızlandırılır, ağrı azaltılır.
  4. Fizyoterapi: Fizyoterapide gaye omuz ekleminin azalmış hareket açıklığını artırmak ve omuz etrafındaki kasları güçlendirerek hasarlanmış tendonun güzelleşmesini hızlandırmaktır. Hangi tip fizyoterapiye başlanacağına tabip, hasta ve fizyoterapist ortasında grup odaklı yaklaşım ile karar verilmelidir.

Konforlu bir cerrahi ile tam güzelleşme mümkün

Omuz kas ve tendon yırtıklarının cerrahi tedavisinde günümüzde altın standart artroskopik (kapalı) prosedürdür. Bu metotta, omuz eklemi içine küçük deliklerden (1cm) girilerek kameralı görüntüleme elde edilir. Açık ve büyük kesiler olmadığı için daha az enfeksiyon ve daha süratli güzelleşme sağlanırken, eklem içinin tümü büyütülmüş formda görüntülenir. Yırtık olan dokular özel enstrümanlarla tutularak güçlendirilmiş iplerle yerlerine dikilir. Operasyondan sonra yaklaşık 2-3 hafta boyunca yerlerine dikilen dokuların kaynaşması için omuz askıda tutulur. Bu müddet zarfında günde 3-5 sefer pasif omuz hareketlerine müsaade verilir. Askıdan çıkartıldıktan sonraki devirde etkin hareketlere başlanarak omuz etrafındaki kaslar güçlendirilir. Yırtığın tipine, büyüklüğüne ve hastanın yaşına nazaran güzelleşme 1-3 ay ortasında tamamlanır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen