Paz. May 19th, 2024


Milas Belediyesi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma, binlerce can kaybına neden olan zelzele felaketinin akabinde Türkiye genelindeki ilçeler bazında “ilk” olacak bir çalışmaya imza atacak.

Milas Belediyesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi’nin düzenlediği ve Milas merkezdeki yaklaşık 12 bin binayı kapsayan, mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin zelzele riski açısından kıymetlendirilmesi gayeli ortak bilgilendirme toplantısı Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleşti.

Milas kent merkezindeki binaları zelzeleye karşı inançlı hale getirmek ve vatandaşları bilinçlendirmek için yeni bir çalışmaya daha imza atan Milas Belediyesi, Milas İlçesi Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Zelzele Riski Açısından Kıymetlendirilmesi Ortak Hizmet Projesi Protokolü kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat, Belediye Lider Yardımcısı Harun Reşit Çavuşoğlu, TMMOB İMO Muğla Şube Lideri Engin Fırat Cet, Milas Temsilcisi Ali Avcı, belediye meclis üyeleri, belediye ünite müdürleri, oda liderleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, inşaat mühendisleri ve merkez mahalle muhtarları katıldı.

ÇALIŞMA 13 MERKEZ MAHALLEYİ KAPSAYACAK

İsmetpaşa, Emek, Gazipaşa-Firuzpaşa, Hisarbaşı-Hocabedrettin, Hacıilyas, Şevketiye, Cumhuriyet, Burgaz, Gümüşlük, Hacıapti, Güneş, Ahmetçavuş-Hayıtlı ve Aydınlıkevler mahallelerini kapsayacak ve fiyatsız olarak gerçekleştirilecek yapı durum tespiti çalışmalarının anlatıldığı toplantıda birinci olarak TMMOB İMO Muğla Şube Lideri Engin Fırat Cet kelam aldı. Protokol kapsamında Milas’ın 13 merkez mahallesindeki tüm binaların tek tek inceleneceğini vurgulayan Engin Fırat Cet konuşmasında şunları söyledi: 

“İNSANLAR İÇİNDE ÖLECEĞİ KONUTLARDA YAŞAMASIN”

“2 bin 300 üyesi olan İnşaat Mühendisleri Odası ismine gerçekleştirilecek bu çalışma için sizlere çok teşekkür ediyorum. 6 Şubat’ta büyük bir sarsıntı yaşadık lakin bu tablo teknik bireyler olan bizler için beklenmedik bir durum değildi. Teknik işçi olarak bizler, acı olaylar yaşanmadan evvel önlem almak zorundayız. Vatandaşlarımızın yaşadıkları binanın nasıl olduğunu bilmeleri gerekiyor. Tek tek binaları inceleyip risk faktörü olup olmadığına bakacağız. Kamusal fayda güdüyoruz ve tek kaygımız halkın inançlı konutlarda yaşamasını sağlamak. Kimse içinde öleceği konutlarda yaşamasın istiyoruz. İzmir, Eskişehir ve Kocaeli büyükşehir belediyelerinde yapıldı lakin bir ilçede birinci kere yapılıyor. Bu nedenle Sayın Liderimize çok teşekkür ediyorum.”

 

“100 YILIN FELAKETİNİN AKABİNDE DA OLAĞANA DÖNDÜK”

Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat ise, “Başta Lider Yardımcımız, çalışma arkadaşlarım, oda çalışanlarına emekleri için yürekten teşekkür ediyorum. 100 yılın felaketi olarak söz edilen tarihimizin en büyük sarsıntı yıkımıyla karşı karşıya kaldık lakin ortadan geçen 6-7 aylık müddette hafızalar unuttu ve olağana döndük. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu bahis ile ilgili hassasiyetimiz var. Sarsıntı Master Planı sürecimiz gündemden çıkmadı, devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Hasan Sözbilir hocamız başta olmak üzere süreci hızlandırmaya niyetliyiz. Bu protokol de Sarsıntı Master Planı’nın bir evresi olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın gerekliliğini ve değerini topluma anlatmamız gerekiyor. Akıl ve mantık çerçevesinde yaklaştığımızda bu çalışma başka yerlere de örnek olur diye düşünüyoruz. Milas’ın, birinci sınıf sarsıntı bölgesi olması nedeniyle bu çalışmaları aksatmadan sürdüreceğiz. Korkulacak bir çalışma değil, vatandaş üzerinde bir yaptırımı yok öncelikle bunun bilinmesini istiyorum. Toplumu, bina sahiplerini ve kendimizi bilgilendirme temel gayemizdir. Bilgilendirmeler bu doğrultuda yapılacaktır. Bu çalışmanın sonrasında vatandaşlarımız alması gereken önlemleri ve yapması gereken işleri bilecektir. Riskli bölgeler ve riskli binalar net olarak toplumla paylaşılacaktır. 6 aylık bir süremiz var lakin müddetinden evvel çalışmayı tamamlamayı hedefliyoruz. Odalarla çalışıp, ortak projeler oluşturmaktan son derece memnunuz. Çalışmanın Milas’ımıza iyi olmasını diliyorum.”

UYGULAMA BİNAYA ZİYAN VERMEYECEK…

TMMOB İMO Milas Temsilcisi Ali Avcı da toplantıda genel bir bilgilendirme yaparak mahalle muhtarlarını bilgilendirerek, yapı durum tespitinin binaya ziyan vermediğini ve bu çalışma ile rastgele bir fişleme yapılmayacağını vurguladı. 

12 BİN BİNA TEK TEK İNCELENECEK

1. Kademe çalışmaları kapsamında mühendisler ve işçiler, ilçe merkezindeki 12 binada müşahede ve tahlil gerçekleştirilecek. Tahlil programı kapsamında yapıya hiçbir ziyan verilmeyecek. Son nüfus sayımına nazaran 71 bin nüfusun yaşadığı kent merkezindeki yapı stokunun yaklaşık yüzde 70’inin son zelzele yönetmeliğinden evvel yapılması nedeniyle bu çalışma, hayati değer arz ediyor. Birinci etapta 30 mühendis tarafından gerçekleştirilecek olan çalışmayla binalar fişlenmeyecek, bölgesel olarak yapısal durum tahlil edilecek.

MUHTARLAR SORDU, UZMANLAR CEVAPLADI…

Toplantı; TMMOB İMO Milas Temsilcisi Ali Avcı, İmar ve Şehircilik Müdürü Tolga Ay ve İnşaat Mühendisi Çağlar Bacaksız’ın iştirakçilerden gelen soruları cevaplamasının akabinde sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen