Sevilen birini kaybetmek, bir insanın hayatını altüst etmekle kalmaz; onu sonsuza dek değiştirir. Değer verdiğiniz biri, sevdiği birinin ölümünü deneyimlediğinde, ne söyleyeceğinizi veya nasıl teselli ve destek sunacağınızı bilmek zor olabilir. Bu, özellikle sevdiğiniz birini henüz kaybetmediyseniz daha da zorlaşır. Bu zor deneyimden geçen birini desteklemenin çeşitli yolları vardır.
Acıyı dindiremezsiniz ama varlığınız göründüğünden daha önemli. Durumu düzeltemeyeceğinizi veya bireyi daha iyi hissettiremeyeceğinizi kabul edin. Bunun yerine sadece mevcut olun; umut ve geleceğe yönelik olumlu bir bakış açısı sunun. Yasın kademeli bir süreç olduğunu kabul edin.
Yaslı bir kişiye ne söyleneceğini bilmek bazen zordur. Birinin kaybı karşısında kendinizi diliniz tutulmuş veya ne yapacağınız konusunda kararsız hissedebilirsiniz. Küçük jestler bile (çiçek göndermek, yemeğini yapmak, çamaşır yıkamaya veya alışverişe yardım etmek, dinlemek ve destek sunmak için düzenli bir buluşma ayarlamak) yas tutan bir kişi için büyük bir rahatlık kaynağı olabilir.
İşte yas tutan birine destek vermenin bazı yolları…
“Nasılsın?” diye sormayın.
Cevap açıktır; “iyi değil” ve herhangi birine sunacağınız aynı selamlama olduğu için, arkadaşınızın yıkıcı bir kayıp yaşadığını kabul etmez. Bunun yerine, “Bugün nasıl hissediyorsun?” diye sorabilirsiniz.
İyi bir dinleyici olun.
Bazen yas tutan birine sunabileceğiniz en iyi şey onu dinlemektir. Kişiye duyguları hakkında konuşmanın sorun olmadığı konusunda güvence verin. Yaslı kişinin kaybının acısını silemezseniz de, onu dinlemek için orada bulunarak büyük bir rahatlık sağlayabilirsiniz.
Çoğu zaman, insanlar hikayelerini tekrar tekrar anlatarak keder ve travmanın üstesinden gelirler. Sizden tavsiye istenmedikçe, teklif etmekte hızlı olmayın. Sık sık, yas tutanlar gerçekten başkalarının dinlemesini isterler. En çok ihtiyaç duyulan şey, tavsiyeniz değil anlayışınızdır.
Kişinin yas tutma biçimine saygı gösterin.
Yas tutmanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Herkes kendince üzülür. Bununla birlikte, kaybın üzüntüsü evrenseldir.
Ruh hali değişimlerini kabul edin.
Yas tutan bir kişinin duygusal iniş çıkışları olacağının farkında olun. Yas, genellikle duygusal bir hız treni olarak tanımlanır. Sevdiği birini yeni kaybetmiş biri bir an kendini iyi hissedebilir ve bir sonraki duygunun üstesinden gelebilir. Bu, yas tutma sürecinin normal bir parçasıdır.
Tavsiye vermekten kaçının.
Yaslı kişinin ne yapması ya da yapmaması gerektiği konusunda önerilerde bulunmaktan kaçınmak en iyisidir. Bu tür tavsiyeler genellikle iyi niyetlidir, ancak yaslı kişinin kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir. Bunun yerine, kişinin kaybının ne kadar büyük olduğunu anladığınızı bilmesini sağlayın. Örneğin, “Bu senin için zor bir zaman” veya “Bu senin ve ailen için çok acı verici” diyebilirsiniz.
Kaybı açıklamaya çalışmayın.
Yaslı birini teselli etmeyi amaçlayan sözler bazı durumlarda tam tersi bir etki yaratabilir. “Sevdiğiniz kişi daha iyi bir yerde”, “Tanrı takdir ediyor” veya “En azından artık acı çekmiyor” gibi şeyler söylemekten kaçının. Dinlemek daha faydalıdır.
Pratik görevlerde yardımcı olun.
Yastaki bir kişi, market alışverişi, yemek hazırlama, telefon görüşmeleri yapma, çamaşır yıkama, bebek bakıcılığı ve benzeri faaliyetlerde yardım almaktan memnun olabilir. “Yardım etmek için yapabileceğim bir şey varsa bana bildirin” demek yerine, yardımcı olabileceğiniz belirli görevlerde yardım sunun.
Bağlı ve müsait kalın.
Yas için bir zaman çizelgesi yoktur. Yas tutan insanların iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır, bu yüzden sabırlı olun. Yaslı kişiye sık sık kontrol edeceğinizi bildirin. Henüz konuşmaya veya başkalarının yanında olmaya hazır olmasa bile, orada olduğunuzu bilmek bile çok rahatlatıcı olabilir.
Yüreğe dokunan sözler söyleyin.
Doğru kelimeleri bulmakta zorlanmak doğaldır. Basit kelimeler genellikle en iyisidir. Örneğin, “Kaybınız için çok üzgünüm. Nasıl yardımcı olabilirim?” sunduğunuz destek konusunda ne kadar emin olamasanız da, en önemli şey gerçekten ilgilenmeniz ve yardım etmek istemenizdir. Yaslı kişi, destekleyici olmak için gösterdiğiniz samimi çabaları muhtemelen takdir edecektir.
Umut sunun.
Yas tutan insanlar, güven verici bir umut olduğunu ve her şeyin daha iyi olacağını bilmek, acıdan yeni bir yaşam duygusuna kademeli geçiş yapacakları hatırlamak isteyebilirler. Yine de, fazla gevezelik etme konusunda dikkatli olun çünkü böyle yapmak, yaslı kişinin kendisini daha da yalnız hissetmesine neden olabilir. Bunun yerine şöyle bir şey söyleyin: “İhtiyacın olduğu sürece yas tutacaksın, ama sen güçlü bir insansın ve bunun üstesinden geleceksin.” Bu söz, hem hızlı ve kolay bir çözüm olmadığını kabul ediyor hem de işlerin düzeleceğine olan güveninizi teyit ediyor.
Yargılardan kaçının.
Yastaki kişinin hayatı ve duygusal manzarası, muhtemelen sonsuza dek muazzam bir şekilde değişti. Devam etmesini isteyebilirsiniz, ancak süreci hızlandıramazsınız. Arkadaşınızın doğru hissettiği hızda ve kendi tarzında iyileşmesine izin verin. “Ağlamalısın” veya “Devam etme zamanı” gerçekten yararlı yönergeler değildir.