Paz. May 19th, 2024


Esenler Kentsel dönüşüm ile yenileniyor

Esenler Belediye Lideri Göksu: Kentsel dönüşüm problemi hayat kurtarma çalışmasıdır

Esenler’de 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde ilçede yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Esenler Belediye Lideri Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşümün İstanbul’da en hayati işlerden bir tanesi olduğunu, bilim adamlarının söyledikleri üzere İstanbul’da 7 ve üzerinde bir sarsıntının gerçekleşmesi durumunda önemli problemler yaşanacağını tabir etti. Kentsel dönüşüm sorununun İstanbul’daki her bir siyasetçi için ve her mahallî yönetici için hayat kurtarma çalışması olduğunun altını çizen Göksu, “Hepimiz sorumluluk sahibiyiz ve hepimiz elimizi taşın altına koymakla mükellefiz. Başarılı olmamız için üç temel aklın odaklanması gerekiyor. Birincisi siyasi akıl, ikincisi toplumsal akıl, üçüncüsü de medya aklıdır. Üç akıl ortaklaşa odaklanırsa çok rahatlıkla bu süreçten sonuç elde edebiliriz.” diye konuştu.

Esenler Belediye Lideri Mehmet Tevfik Göksu Esenler’de planlanan ve imaline devam edilen kentsel dönüşüm projeleri için bir basın toplantısı düzenledi. Kentsel dönüşüm çerçevesinde imza atılan projelere ait konuşan M. Tevfik Göksu, birebir vakitte kentsel dönüşümün kıymetine ve yapılması gerekenlere değindi. 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde, ilçede yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Göksu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat sarsıntılarından sonra kentsel dönüşümün ehemmiyetini toplumun anladığını söyledi.

Kentsel dönüşüme başladıklarında vakit zaman zorluk ve dirençlerle karşılaştıklarını hatırlatan Göksu, “Bazen çok agresif hareketlere dönüştüğünü görebiliyorduk. Alışılmış ki 6 Şubat sarsıntılarından sonra herkes, zihninde bir muhtemel zelzele karşısında önlem olarak ne yapılacağıyla ilgili kendi binasını, kendi yapı stokunu, kendi oturduğu meskeni sorgular hale geldi.” dedi.

“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Kentsel dönüşümün İstanbul’da en hayati işlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Göksu, bilim adamlarının söyledikleri üzere İstanbul’da 7 ve üzerinde bir zelzelenin gerçekleşmesi durumunda önemli kahırlar yaşanacağını tabir ederek, “Peki, bu zahmetler karşısındaki tahlil ‘deprem İstanbul’un felaketidir’, ‘deprem İstanbul’un tehdididir’ diyerek bağırmak mı? Yoksa tahlil, ortaya çıkacak acı tabloyu ortadan kaldırabilecek işleri yapmak mı? Her birimiz sorumluluk üstlenmiş beşerler olarak sarsıntı riskine karşı, sarsıntı gerilimine karşı bu kenti hazırlamakla sorumluyuz. Başarılı olmamız için üç temel aklın odaklanması gerekiyor. Birincisi siyasi akıl, ikincisi toplumsal akıl, üçüncüsü de medya aklıdır. Üç akıl ortaklaşa odaklanırsa çok rahatlıkla bu süreçten sonuç elde edebiliriz.” diye konuştu.

Şimdiye kadar karşılaşılan tüm zorluklara karşın Esenler‘de çok önemli bir uzaklık katettiklerini belirten Göksu, “Kentsel dönüşüm problemi İstanbul’daki her bir siyasetçi için ve İstanbul’daki her bir lokal yönetici için hayat kurtarma çalışmasıdır. Bunun için evvel İstanbul’da hepimizin siyasi olarak buna odaklanması gerekir.” dedi.

“İSTANBUL’DA 1.6-1.8 MİLYON ORTASINDA DÖNÜŞMESİ GEREKEN KONUT VAR”

Kentsel dönüşümde toplumsal aklın odaklanmasında sivil toplum örgütleri ve lokal idarelerin çok değerli olduğunu söz eden Göksu, “İstanbul’daki her bir mahallî yönetici bu kentin mekânsal dönüşümünü birincil iş olarak görmeli. Hepimiz sorumluluk sahibiyiz ve hepimiz elimizi taşın altına koymakla mükellefiz. Hiçbirimiz şunu beklemeyelim. Biz oturacağız, Belediye gelecek, devlet gelecek. Konutlarımızı yıkacak, yapacak, anahtar teslim bize verecek. Hayır daima birlikte sorumluluk sahibiyiz. Devletimiz, hükümetimiz, belediyelerimiz, halkımız daima bir arada bu sorumluluğun üstesinden geleceğiz. Zira İstanbul’da bugün istatistiklere baktığınızda nereden baksanız 1.6-1.8 milyon ortasında dönüşmesi gereken konut var. Bunun ekonomik gücünü, ekonomik maliyetini ortaya koyarsanız ne kadar büyük bir maliyetin ortada olduğunu daima bir arada görürüz. Acilen dönüşmesi gereken yaklaşık 600 bin konut olduğu söz ediliyor. Artık bu kadar büyük bir alan içerisinde, bu kadar büyük iktisat içerisinde bunu lakin dayanışmayla çözebiliriz. Bunun için işte aziz milletimizin, İstanbulluların her birimizin bilmesi gereken bir şey var ki bu konutların dönüşümü, bu yapı stoğunun yenilenmesi hepimizin sorumluluğunda. Benim Esenler’de daima kullandığım bir şey var. Çocuklarınıza tabut değil konut bırakın. Bu problem yalnızca belediyenin de sorumluluğu değil, yalnızca hükümetinizin de sorumluluğu değil. Bu sıkıntı hepimizin sorumluluğu. Bir toplumsal seferberlik problemidir. Bunun için toplumumuzun her bir kardeşimizin buna odaklanması lazım.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI

Kentsel dönüşümle ilgili yasa çalışması olduğuna değinen Göksu, “Bu yasa çalışması içerisinde hususlardan bir tanesi de şu; kentsel dönüşümde meskeni riskli olanlar için meskenin tahliyesiyle ilgili kurallar getiriliyor. Kentsel dönüşüm konusunda her birimiz konuşurken bin düşünüp bir konuşmalıyız. Hakikaten bu bir hayat sıkıntısı, hayatı kurtarma sorunu. Acılar çok derin. Sallandığı vakit vurup götürüyor. Kimsenin; rozetine, makamına, mevkine, zenginliğine, malına mülküne bakmıyor.” tabirlerini kullandı.

Esenler’de kentsel dönüşümdeki muvaffakiyetin temelinde halk ile belediye ortasında kurulan itimat bağı olduğunu lisana getiren Göksu, şu ana kadar 60 küsur bin konutun yıkılıp, yapıldığını ve bunların binlercesinin belediye olarak yıkıp yaptıklarını tabir etti.

“ŞİMDİYE KADAR 3 BİN 494 KONUT TESLİM EDİLDİ”

Konuşmasında gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm projelerinde gelinen noktayı anlatan Göksu, “Esenlerimizin yüz ölçümü 18 buçuk kilometre kare. Bu 18 buçuk kilometrekare yüz ölçümümüzün 7.4 kilometre karesi bizim bütün nüfusumuzun yaşadığı alan. Sarsıntıyla ilgili damar üzerinden yola çıkarak en riskli alanları tespit ettik. Burası yaklaşık 16 bin küsur konutluk bir alan. Artık bu alanları teker teker kaldırıyoruz. Bu birinci etapta 16 bin küsür, ikinci etapta ise 40 bin küsur konut kaldırılarak bütün o alanları risksiz hale getirmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 3 bin 494 konutumuz teslim edildi, 3 bin 981 konutumuz da devam ediyor. Artık 2. büyük etabımız başlıyor. Burası yaklaşık 6 milyon metrekarelik bir alan. Taşıdığımız yerleri park yapıyoruz, yol yapıyoruz. Kimi imarlı alanlarda imara kapatıyoruz. Biz şu ana kadar çok sayıda konutu yıktık, yaptık ve teslim ettik. Biz bu alan içerisinde hem yeni, orijinal bir kent kurgusu yaparken yatay mimariyi dikkate alarak yer artı üç, taban artı dört biçiminde ortalama beş kat halinde kurgumuz devam ediyor.” dedi.

“MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN KIŞLA YAPILIYOR”

Şimdiye kadar kentsel dönüşüm için 18 milyar TL para harcandığının bilgisini paylaşan Göksu; “Burada her birimiz bu işin finansmanıyla ilgili büyük emek sarf ediyoruz. Biz burada bakanlıkla kat karşılığı mutabakat yaptık. Bu kat karşılığı mutabakatı çerçevesinde çalışmalara devam ediyoruz. Burada bizim müteahhidimiz TOKİ. Ulusal Savunma Bakanlığımıza 1 milyon 250 bin kapalı alan, 2 milyon metrekarede açık alan inşaat yapıyoruz. Bugünkü sayıyla bahsettiğinizde 2 buçuk-3 milyar TL’ye yakın kışla yapıyoruz.” dedi.

“İSTANBUL’DA 170 BİN DÖNÜŞÜM İNŞAATI VAR”

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Göksu, “Esenler dışında İstanbul’da şu anda devam eden yaklaşık 170 bin kentsel dönüşüm inşaatı var. 170 bin kentsel dönüşümle ilgili bağımsız kısmın 140 bini Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AK Partili Belediyeler tarafından yürütülüyor. 30 bini ise özel şirketler tarafından yürütülüyor. Esenler’de şimdiye kadar 60 bin bağımsız kısım dönüştürüldü. İstanbul’da 6306 sayılı maddeyle yaklaşık 1 milyon.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen