Cts. Nis 27th, 2024


Güneydoğu Anadolu bölgesinde yılın birinci 9 ayı sonunda hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri bölümünün ihracatı 2,8 milyar dolar oldu. Güneydoğu’nun toplam ihracatının üçte birini gerçekleştiren hububatçılar, aylık 300 milyon dolar ihracat ortalamasını aşarak bölge ihracatındaki liderliğini korudu. 9 aylık devirde dalın ihracatını ölçü bazında yüzde 31,2 yükselten bölgedeki işletmeler ihracat gelirlerini ise yüzde 8,6 oranında artırmayı başardı. Bu periyotta en fazla ihraç edilen eserler makarna, buğday unu ve bitkisel yağlar oldu. Bölgenin birebir periyottaki makarna ihracatı 450 milyon doları geçti.

“Makarna ihracatından gelirimiz ayda ortalama 50 milyon dolar”

Dünyanın en büyük makarna ihracatçılarından biri olan Türkiye’nin bu alandaki güçlü markalarının Gaziantep’te faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Celal Kadooğlu  şunları söyledi:

“Makarna ithal etmek isteyen ülkeler için Türkiye, akla birinci gelen seçeneklerden biri. Sahip olduğumuz kaliteli buğdayı yüksek teknolojili tesislerde işleyerek rekabetçi fiyatlarla ihraç edebilen bir ülkeyiz. Bu alandaki en güçlü rakibimiz İtalyanlar, Avrupa’daki ve bölgenin kıymetli tedarikçisi Kanada’daki kuraklık ve berbat hava şartları nedeniyle bir müddettir makarnalık buğday bulmakta zorlanıyor. Dünyaca ünlü İtalyan markaları devayı Türkiye’den durum buğdayı ithalatında arıyor. Global besin arzında değerli bir yeri olan Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 65’ten fazlasını durum buğdayının ana vatanı Güneydoğu’da faaliyet gösteren işletmeler yapıyor. Bölgede işlediğimiz eserlere farklı coğrafyalardan büyük talep olduğundan firmalarımız makarna ihracatından ayda ortalama 50 milyon dolar gelir sağlıyor.”

“Makarna ihracatında KG başına ortalamamız 0,64 dolar”

Hububat bölümünün önde gelen ihraç kalemlerinden birinin makarna olduğunu belirten Kadooğlu, buğdayın işlendiğinde katma kıymetinin arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Güneydoğu Anadolu’dan ihracatta KG başı ortalama fiyatlarımız buğday ununda 0,42 dolar düzeyinde iken; bu oran irmikte 0,50 doları, bulgurda 0,55 doları, makarnada ise 0,64 doları buluyor. Dış piyasada Türkiye’ye senede 1 milyar dolara yakın gelir sağlayan makarnanın, iç tüketimdeki hissesi da düşünüldüğünde kesimin ekonomik büyüklüğü daha net görülüyor. On binlerce şahsa istihdam sağlayan dalda, bilhassa Gaziantep’teki yatırımların tesiriyle üretim tesislerimiz  mevcut talepten fazlasını sağlayabilecek kapasitede. Ayçiçek yağı ve buğday unu üzere, çok güçlü olduğumuz başka eser kümeleriyle birlikte makarnamızı da yurt dışından ikili görüşmelere gelen konuklarımıza kapsamlı formda tanıtıyoruz. Dünyanın önde gelen süpermarketlerinin raflarında ve restoranlarının mutfaklarında, ilerleyen periyotta Türk makarnasını daha fazla göreceğiz.”

 

Yıllara Nazaran Makarna İhracatı (milyon dolar)

Yıl

Türkiye toplamı

Güneydoğu Anadolu

2020

785,7

587,5

2021

780,2

588,1

2022

967,0

654,9

2023 – 9 ay

678,0

450,3

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen