Pts. May 13th, 2024


Kadıköy Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlattığı Türkiye isimli klasik müzik yapıtı, Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen konserle birinci kez dinleyiciyle buluştu. 

Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünü birbirinden özel etkinliklerle kutlamaya devam ediyor. Gerçekleştirdiği çalışmalar ve sunduğu imkânlarla Türkiye’de kültür ve sanat faaliyetlerinin merkezi haline gelen Kadıköy, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü aktiflikleri kapsamında özel bir konsere mesken sahipliği yaptı. Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak Türkiye’nin en kıymetli bestekarlarından Turgay Erdener’e ve şair Turgay Fişekçi’ye bir eser hazırlamaları için teklifte bulunmuştu. Kadıköy Belediyesi’nin siparişiyle hazırlanan ve Cumhuriyet’in 100 yılını anlatan Türkiye isimli o eser, geçtiğimiz akşam Süreyya Operası’nda birinci defa müzikseverlerle buluştu. 

Kadıköy Belediye Lideri Av. Şerdil Dara Odabaşı’nın mesken sahipliğinde sanat ve siyaset dünyasından birçok özel konuğun katıldığı konserde, yaklaşık 100 şahıstan oluşan orkestra ve koro, Türkiye isimli rapsodik kantatı birinci kere seslendirdi. Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan eser, Süreyya Operası’nı dolduran müzikseverlerden büyük beğeni topladı. Konserde ayrıyeten Cumhuriyet tarihinin iki bedelli bestekarı Ferit Alnar ve Ferit Tüzün’ün yapıtları de icra edildi. 

Konser öncesi açıklamalarda bulunan Kadıköy Belediye Lideri Av. Şerdil Dara Odabaşı, “Kaynakları ölçüsünde Türkiye’nin kültüre ve sanata en çok takviye veren kamu kurumları ortasında yer alan Kadıköy Belediyesi olarak bu türlü bir iklimde, gelecek yüzyıla dair vizyonumuzu ortaya koyarken cumhuriyet bedellerine sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Cumhuriyet’in 100. yılı erdemine bestelenen Türkiye isimli yapıtın Süreyya Operası’nda icra edilmesinin kıymetine de vurgu yapan Odabaşı, “Cumhuriyetimizin 100. yılı aktiflikleri kapsamında Türk aydınlanmasının, çağdaşlaşmasının sembolü olan bir yerde, Süreyya Operası’nda son derece manalı bir konser için bir ortaya geldik. Bu sahne, geçmişten bugüne bize emanet; bizim de geleceğe miras bırakacağımız çok özel bir mekan” diye konuştu. Odabaşı konuşmasını “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk” kelamlarıyla sona erdirdi.

Türkiye isimli rapsodik kantatı besteleyen Turgay Erdener, Kadıköy Belediyesi’nin bu türlü bir yapıtın hazırlanması için kendisine teklif ilettiğinde çok duygulandığını söz etti. Erdener, “Türkiye’de kültüre, sanata dost kimi belediyeler var. Kadıköy Belediyesi bunların başında geliyor. Daima kültüre ait projeler, güzellikler üretme peşinde. Konser sırasında da orkestranın gerisinde yansıtılan çok hoş manzaralar görecek seyirciler. En başta Cemal Reşit Rey üstadımız olmak üzere Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin,   Necil Kazım Akses’ten bendenize kadar uzanan bestekarları görüyoruz artta. Kadıköy Belediyesi burada demek istiyor ki biz klasik müziği üretmeye çalışan bestekarlara sahip çıkıyoruz. Bunları unutturmayacağız, unutmuyoruz diyor. Bu, vahim duygulandırıcı bir şey benim açımdan” diye konuştu.

Eserin kelamlarını kaleme alan şair Turgay Fişekçi de “Cumhuriyet’in 100. yılı hepimizin çok kıymetli bir yıl dönümü. Kadıköy Belediyesi’nden bu türlü bir teklif gelince çok heyecanlandım. Bu türlü bir yıl dönümüne sanatsal bir katkıda bulunabilme imkanına kavuşmak beni çok memnun etti. Bu kelamları yazarken bir Anadolu ve Cumhuriyet güzellemesi olarak düşündüm. On bin yıllık bir geçmişi var Anadolu’nun. Hem acıların hem de güzellerin de olduğu bir coğrafya.  Bu bereketli topraklarda insanların memnun olması için her şey var. Ortaya çıkan eser de aldığı tüm dayanakları hak ediyor. Bir dinleyici olarak söylüyorum ki harika bir eser ortaya çıktı” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen