Cum. Haz 28th, 2024


 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Antalya Zelzele Master Planı Konferansı’ kapsamında kente getirilen zelzele simülasyon tırında öğrenciler zelzele tecrübesi yaşadı. 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Sarsıntı Master Planı çalışmaları kapsamında zelzele şuurunu arttırmak ve vatandaşlara zelzele anında sergilenmesi gereken yanlışsız davranışları göstermek gayesiyle sarsıntı simülasyon tırını kente getirdi. Antalyalılar, 3 -4 Ekim tarihlerinde Karaalioğlu Parkı’nda fiyatsız olarak sarsıntı simülasyon tırını ziyaret edebilecek. 

ÇÖK-KAPAN-TUTUN EĞİTİMİ 

Karaalioğlu Parkı’na kurulan zelzele simülasyon tırında öğrencilere sarsıntı eğitimi verildi. Afet bilicinin geliştirilmesi için her yaştan iştirakçiye zelzele öncesi, sarsıntı sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği, hakikat davranış hallerinin neler olduğu, uzmanlar tarafından uygulamalı olarak gösterildi.  Öğrenciler çök-kapan-tutun tatbikatı yaparak sarsıntı ile ilgili deneyim kazandı. Daha sonra ise öğrencilere Kocaeli Depremi’nin Sakarya’daki hissedilişi yaşatıldı.

MARMARA ZELZELESİ CANLADIRILDI 

Deprem Simülasyon Tırının öğrencilere ve yetişkinlere zelzele anında yapılması gerekenler hakkında eğitimler verdiğini belirten Jeoloji Mühendisi Ahmet Akyüz, “Evlerde, işyerlerinde ve okullarda hangi tedbirleri almalıyız nasıl davranmalıyız bu hususlarda eğitim veriyoruz. Konuttaki gardolap, ayakkabılık, buzdolabı ve kitaplık üzere büyük ve yüksek eşyaları sabitlememiz gerektiğini, sarsıntı çantası hazırlama ve sarsıntı çantasında olması gerekenler hakkında bilgiler verdik. Sarsıntı anında hayati kıymet taşıyan “çök-kapan-tutun” formülünü gösterdik. Son olarak da 1999 yılında gerçekleşen Marmara depremindeki üzere 6.5 -7 şiddetinde bir sarsıntı yaşatıldı” diye konuştu.  

SİMÜLASYON ÇOK GERÇEKÇİ 

Eğitime katılan 9. sınıf öğrencisi Beyza Bahadır, “Deprem anında neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Çök-kapan-tutun tekniği gösterildi. Sarsıntı acil çantası hazırlanmasını öğrendim. Sarsıntı simülasyonu anında korktum çok sarsıldık, gerçekte olsa ne yapardım diye düşündüm. Akrabalarımız Hatay sarsıntısını yaşadılar o yüzden korkutucu ve çok üzücü bir durum” tabirlerini kullandı. 

DEPREM ÇANTAMI BUGÜN HAZIRLAYACAĞIM 

Emin Yiğit ise sarsıntı anında neler yapılacağını öğrendiğini lisana getirerek, “Deprem sırasında neler yaşanıyor bilmiyordum fakat bugün deneyimledim. Hakikaten zelzele anı çok panik bir durum, burada bile korkutucu bir sarsıntı yaşadım. Simülasyon tırı beni çok etkiledi. Çok gerçek üzereydi. Bugün çabucak ailem için bir sarsıntı çantası hazırlamaya karar verdim” dedi. 

EĞİTİM ÇOK YARARLI OLDU 

Tırda sarsıntı anını yaşayan öğrencilerden Doruk Gökçe de “Simülasyon ile sarsıntının ne kadar korkutucu bir şey olduğunu yaşadım. Zelzele anında yapmamız gereken çök-kapan-tutun hareketi öğrendik ve uyguladık. Sarsıntı çantasında neler olmalı bunları gösterdiler. Bugün konuta gidince bir zelzele çantası hazırlamayı düşünüyorum. Eğitim yararlı oldu” diye konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen