Cum. May 17th, 2024


İstanbul İtfaiyesi baca paklığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı. Bilhassa kış kurallarında inançlı bir baca çekişi sağlamak ve bacadan kaynaklı yangın ve zehirlenmeleri engellemek için bacaların itfaiyenin yetkilendirdiği baca temizleme şirketlerine, bakımını ve periyodik paklığını yaptırmak büyük kıymet taşıyor.

Ev ve işyerlerindeki ısıtma ve pişirme sistemlerinin faal bir halde işlemesini sağlamak için baca paklığı kritik ehemmiyete sahip. Kirli ve tıkalı bacalar, yangın tehlikesini artırırken zararlı gazların mesken ve iş yerlerinin içine sızmasına neden olabiliyor.

 

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN BACA PAKLIĞINI UNUTMAYIN

Temizlenmiş bir baca ise, ısıtma ve pişirme sistemlerinin daha verimli bir biçimde çalışmasını sağlıyor. Bu nedenle inançlı bir baca çekişi sağlamak ve bacadan kaynaklı yangınları engellemek için yılda en az bir sefer itfaiyenin yetkilendirdiği baca temizleme şirketlerine, bakımını ve periyodik paklığını yaptırmak gerekiyor.

İstanbul vilayet hudutları içindeki tüm binaların ısıtma ve pişirme sistemlerindeki bacaların periyodik paklık süreçleri İBB İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yetki evrakı verilen şirketler tarafından yapılıyor.

 

BACA PAKLIĞI NASIL YAPILIR

İstanbul İtfaiyesi baca paklığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı. Ayrıntılar şöyle:

 

Isıtma Sistemleri Baca Paklığı:

– Baca temizleme grubu en az 2 bireyden oluşur. Baca paklığını yapacak olan şirket çalışanları kullanıcıya kimlik dokümanını gösterir. İş sıhhati ve güvenliği prensiplerine uyarak ferdî esirgeyici gereçleri kullanır.

– Temizlikte kullanılacak gereçler eksiksiz olarak hazır bulundurulur. (Duman tableti, çeşitli ebatlarda tel fırçalar, baca temizleme çıkrığı, ucunda metal yük bulunan 30 metrelik ip, sanayi tipi elektrik süpürgesi, kurum toplama kaşığı, çeşitli ebatlarda spatula, kalın gözetici naylon, ekip sandığı, baca kamerası, merdiven, izolasyon için alüminyum bant vb.)

– Bacaya bağlı olan aygıt kapatılır. Bacanın sıcaklığı denetim edilir.

– Paklık yapılacak alana çalışma brandası serilir. Isıtma aygıtının bacaya bağlı kısmı bacadan ayırılır.

 – Bacanın temizlenmeden evvelki hali baca kamerası ile görüntülenir, ön tespit yapar ve kullanıcıya yapacağı hizmet ve fiyat ile ilgili bilgi verir. (Kirlilik, tıkanıklık, çatlak, deformasyon vb. denetim edilir.)

– Baca emiş ağzı büsbütün kapatılır.

– Baca paklık takımından bir kişi çatıya çıkar ve bacadan aşağıya çelik halata bağlı fırçayı emiş ağzına hakikat indirir, paklık fırçası aşağıdan üste yanlışsız çekilirken bacanın tüm yüzeyine sürterek çekilmeli ve bu süreç baca temizleninceye kadar tekrarlanır.

– Çatıdaki süreç bittikten sonra büsbütün kapatılan emiş ağzı tekrar açılmalı, emiş ağzında birikmiş kurum ve atıklar vakumlu elektrik süpürgesi ve kurum toplama kaşığı ile alınır.

– Paklık süreci bittikten sonra bacanın pak hali baca kamerası ile görüntülenir. Duman tableti kullanarak baca çekiş testi yapılır. Isıtma aygıtının boru ekleri ve baca ilişkisi gaz sızdırmayacak biçimde izolasyonu yapılır. Ortam, baca temizleme süreçlerinden kaynaklanan kirlilik giderilerek teslim edilir.

– Kullanıcıya yapılan süreç ve paklık dönemi ile ilgili bilgi verilerek raporlama ve fatura kesme süreci yapılır.

 

Pişirme Sistemi Baca Temizliği

– Baca paklığını yapacak olan şirket, yerinde keşif yaparak bacanın temizlenebilmesi için gerekli olan ortamın (kontrol kapağı, yürüyüş yolu vb.) hazırlanmasını kullanıcıdan ister ve bahisle ilgili ayrıntılı ön bilgiler verir. Kullanıcıya hizmetin fiyatıyla ilgili bilgi verir

-Baca temizleme grubu en az 2 şahıstan oluşmalıdır. İş sıhhati ve güvenliği prensiplerine uyulmalı ve şahsî gözetici materyaller kullanılmalıdır.

-Temizlikte kullanılacak materyaller eksiksiz olarak hazır bulundurulur. (Kimyasal yağ çözücüler, köpük makinesi, basınçlı su makinesi, çeşitli ebatlarda tel fırçalar, baca temizleme çıkrığı, sanayi tipi elektrik süpürgesi, kurum toplama kaşığı, çeşitli ebatlarda spatula, kalın hami naylon, grup sandığı, baca kamerası, merdiven, vb.)

-Temizlik yapılacak alana çalışma brandası serilir. Pişirme sistemi baca paklığı kanal temas noktalarını sökerek yahut her iki metrede kapak açılarak yapılır.

-Temizlenecek kısımlara kimyasal yağ çözücü sıkılarak baca içerisindeki atık yağların çözülmesi beklenerek temizleme süreci yapılır.

-Temizlik süreci bittikten sonra bacanın pak hali baca kamerası ile görüntülenir. Ortam, baca temizleme süreçlerinden kaynaklanan kirlilik giderilerek teslim edilir.

-Kullanıcıya yapılan süreç ve paklık dönemi ile ilgili bilgi verilir. Raporlama ve fatura kesme süreci yaparak bacanın kirli ve pak halinin manzaralarını teslim eder.

 

Baca Temizleme Dönemleri:

 

 YAKIT VE YAKMA CİHAZLARI

 BORULARIN TEMİZLİĞİ

KAZANIN TEMİZLİĞİ

BACALARIN TEMİZLİĞİ

 Mazotlu Kalorifer Kazanları

 –

 Yılda Bir Kez

Yılda Bir Kez

 Kömür ve Fuel-oilKazanları

 –

 Yılda İki Kez

Yılda İki Kez

 Odun ve KömürSobaları

 Ayda Bir Kez

 –

İki Ayda Bir Kez

 LPG ve Doğalgaz(Merkezi Sistemli)

 –

 –

Yılda Bir Kez

Elektrik, LPG ve doğalgaz kullanılmış olsa bile otel, lokanta, restaurant, yemek fabrikası üzere topluma açık yerlerle, ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm baca sistemleri en az 4 ayda bir temizlenir yahut bacalar yenilenir. Sistemlerinin kullanım sıklığına nazaran, yetkili paklık şirketinin vereceği yazılı rapor doğrultusunda bu mühlet uzar yahut kısalır. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen